Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Miloš Vučević 
  Gradonačelnik Novog Sada 
  Datum rođenja: 10.12.1974.
Mesto rođenja: Novi Sad
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
  Izbor Miloša Vučevića za gradonačelnika Novog Sada 2012. godine nije išao glatko. Vlast je najpre formirana bez Srpske napredne stranke (SNS), ali je došlo do obrta. SNS-u i Demokratskoj stranci Srbije su se priklonili odbornici Romske demokratske stranke, SPO-a, SPS-a, kao i odbornici koji su isključeni iz pokreta Dveri i Nijedan od ponuđenih odgovora, nakon čega se stekla većina dovoljna za izbor Vučevića. Pre nego što je postao gradonačelnik radio je u advokatskoj kancelariji svog oca Zorana Vučevića koji se takođe bavio politikom i bio predsednik Skupštine grada od 2004. do 2008. godine. Tokom Vučevićevog mandata menjao se urbanistički izgled grada, što je deo javnosti kritikovao. Do negativnih reakcija dovelo je rušenje zgrade nekadašnje Komunalne banke u centru grada, koja je bila pod zaštitom, kako bi se na njenom mestu izgradio soliter kompanije „Galens“. Gradske vlasti nisu učinile ništa da zaštite kuće trščare stare više od dva veka, naprotiv, sa njih su skinule zaštitu i tako omogućile rušenje, nakon čega je na njihovom mestu izgrađen ovaj stambeni kompleks. Prema podacima koje su prikupili novinari KRIK-a, protiv Vučevića su se vodila dva postupka. Prekršajni sud u Novom Sadu ga je novčano kaznio zbog nezakonitog trošenja novca iz gradskog budžeta, dok mu je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla upozorenje zbog neprijavljivanja imovine. Najozbiljnije optužbe protiv njega su iznete u anonimnoj krivičnoj prijavi – u njoj se tvrdi da je Vučević navodno pomogao svom saradniku Slobodanu Miliću zvanom Bocara da se promene planska dokumenata grada kako bi se vrednost Milićevog zemljišta povećala. Ovo zemljište potom je Grad Novi Sad otkupljivao po cenama mnogo višim od realnih, piše u prijavi. Iz tužilaštva za KRIK kažu da je u toku provera navoda krivične prijave. Vučević je blizak bratu predsednika Srbije Andreju Vučiću i često su viđeni zajedno. Slovi i za osobu koja ima uticaj na Fudbalski klub Vojvodina, iako u njemu zvanično nema nikakvu funkciju. To pokazuju i događaji iz 2019. godine kada su navijači, koji su želeli smenu uprave kluba, pozivali Vučevića da se uključi u rešavanje problema. On je izjavio da uprava nema legitimitet zbog loših rezultata, a kroz mesec i po dana došlo je promena u rukovodstvu kluba. Novi predsednik upravnog odbora Vojislav Gajić izjavio je: „Za to što sam danas ovde, zaslužan je gradonačelnik Vučević“. Gradonačelnik se na sajtu borilačkog događaja „Megdan fighting“ navodi kao osnivač, a Novi Sad ga finansira. Na Radio-televiziji Vojvodine prikazuje se emisija „Grad i mi“ u kojoj je Vučević jedini gost. Oženjen je Majom, sa kojom ima dva sina. Vučević o svojoj imovini i poslovima nije želeo da razgovara sa novinarima KRIK-a, niti je odgovorio na pitanja koja su mu poslata mejlom.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Grad Novi Sad  2012- Gradonačelnik  92.000 RSD 
clear Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED)  2015- 2016 Član Upravnog odbora  0 RSD 
      UKUPNO 92.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Sajmište, Novi Sad  Miloš Vučević  86 m2  110.000 € 
  Četvorosoban stan u potkrovlju zgrade nalazi se u blizini jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica - Bulevara oslobođenja. Stan je u istoj ulici kao i vrtić „Palčica“, u kojem je zaposlena njegova supruga Maja Vučević. Ovaj stan je opterećen hipotekom koja je upisana 2006. godine kao garancija za kredit u „švajcarcima“ koji je Vučević uzeo kod HVB banke. Kredit u iznosu od 57.533 švajcarskih franaka Vučević je podigao 2006. godine, a rok otplate je 2031. godina. U istoj zgradi, na spratu ispod Vučevićevog stana nekretninu poseduje i njegova tašta Dragica Eror. Majka Vučevićeve žene ima trosoban stan, veličine 95 kvadratnih metara, čija je vrednost procenjena na 122.000 evra.
done Garaža  Sajmište, Novi Sad  Miloš Vučević  13 m2  13.000 € 
  Gradonačelnik Novog Sada vlasnik je podzemne garaže u zgradi u kojoj poseduje stan. Kao i u slučaju stana, garaža je opterećena hipotekom.
done Stan  Širi centar, Novi Sad  Miloš Vučević  50 m2  78.000 € 
  Miloš Vučević je vlasnik i stana u širem centru Novog Sada. Ovaj jednosoban stan od 50 kvadrata donedavno je služio kao sedište njegove advokatske kancelarije „Vučević“
done Stan  Centar, Novi Sad  Roditelji Zoran i Gordana Vučević  84 m2  120.000 € 
  Troiposoban stan u kojem žive roditelji gradonačelnika Novog Sada nalazi se u samom centru grada, na nekoliko minuta hoda od gradske kuće. Zgrada u kojoj je stan je u starom jezgru grada, koje se vodi kao kulturno-istorijska celina.
done Stan  Podbara, Novi Sad  Roditelji Zoran i Gordana Vučević  40 m2  56.000 € 
  Jednoiposoban stan porodice Vučević smešten je višespratnici u širem centru grada, u delu koji se zove Podbara.
done Stan  Adamovićevo naselje, Novi Sad  Sestra Tijana Ćirović  119 m2  180.000 € 
  Sestra gradonačelnika Miloša Vučevića Tijana Ćirović i njen muž Petar Ćirović, odbornik u gradskom parlamentu i predsednik Saveta za budžet Skupštine grada, imaju stan u Ulici cara Dušana u Novom Sadu. Dupleks u kojem živi ovaj bračni par jedan je od najvećih stanova u toj zgradi. Oni su do ovog stana došli na osnovu razmene nepokretnosti u aprilu 2019. godine.
UKUPNO     392 m2   557.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
clear Automobil  Peugeout 407  Miloš Vučević    / 
    Vučević je bio vlasnik automobila marke „pežo 407“ proizvedenog 2007. godine, kako je to prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Automobil je prodao 2013. za milion dinara, pokazuje dokumentacija do koje je došao KRIK.
clear Automobil  Renault laguna  Miloš Vučević    / 
    Automobil marke „reno laguna“ Vučević je 2013. poklonio svom ocu Zoranu Vučeviću.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Miloš Vučević   HVB Banka SCG  57.533 CHF 
    Kredit u iznosu od 57.533 švajcarskih franaka Vučević je uzeo 2006. godine, pokazuje dokumentacija koju je sakupio KRIK. Kao garanciju da će kredit vratiti banci HVB upisana je hipoteka na jedan od stanova. Rok otplate kredita je februar 2031. godine.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneAdvokatska kancelarija „Vučević“   Miloš Vučević   Advokat   /  / 
   Nakon što je 1999. godine diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Vučević je počeo da se bavi advokaturom i radio je u porodičnoj kancelariji “Vučević”, koju je osnovao njegov otac 1971. godine. Od decembra 1999. do marta 2002. godine, Vučević je u Advokatskoj komori Vojvodine (AKV) bio upisan u imenik advokatskih pripravnika. Kada je postavljen za gradonačelnika Novog Sada, u septembru 2012, privremeno mu je obustavljeno bavljenje advokaturom, što traje do danas. Advokatska kancelarija bila je donedavno smeštena u Ulici Maksima Gorkog, u stanu koji se vodi na Vučevića, ali je premeštena u moderniju zgradu sa većim prostorom u Sremskoj ulici, nedaleko od bivšeg sedišta. U kancelariji su, osim gradonačelnikovig oca Zorana Vučevića, i advokatice Snežana Knežević Bojović, Biljana Pantić Pilja, Sanja Potrebić i Ivana Sulocki. Vučevići nisu jedini članovi ove kancelarije koji se, osim advokaturom, bave ili su se bavili politikom. Biljana Pantić Pilja je poslanica u Skupštini Srbije i članica Srpske napredne stranke.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije   Agencija za borbu protiv korupcije  31.10.2017 
    Predmet: Neprijavljivanje imovine
    U prvom izveštaju koji je kao gradonačelnik Novog Sada Agenciji za borbu protiv korupcije podneo 2012. godine, Vučević nije prijavio da poseduje garažu u zgradi u kojoj živi, niti da je vlasnik automobila „reno laguna“, utvrdila je Agencija u postupku kontrole njegove imovine. Ova institucija je utvrdila i da Vučević nije podneo izveštaj o imovini i prihodima za 2013. godinu iako je u toj godini „došlo do bitnih promena u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja“. To se odnosi na činjenicu da je u martu 2013. godine automobil „reno“ poklonio ocu Zoranu Vučeviću, a „pežo“ prodao za milion dinara. Agencija je u decembru 2017. Vučeviću izrekla meru upozorenja, obavezujući ga da se ubuduće pridržava zakona.
  Prekršaj   Državna revizorska institucija (DRI)  21.12.2015 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Državna revizorska institucija (DRI) je krajem 2015. godine je podnela Zahtev za pokretanje postupka protiv Vučevića, nakon čega ga je Prekršajni sud u Novom Sadu osudio 2016. godine na novčanu kaznu od 80.000 dinara jer je iz gradskog budžeta potrošeno oko 126 miliona dinara više nego što je predviđeno - tako što je prilikom obračuna plata i dodataka za zaposlene u gradu korišćen viši koeficijent od propisanog. Vučević u svojoj odbrani nije sporio navode DRI-ja, ali je ukazao da je učinio ono što je bilo u njegovoj moći kako se prekršaj ne bi dogodio. Sud je kao olakšavajuću okolnost za Vučevića uzeo to što je priznao da je postupano suprotno zakonu, ali i što je krajem 2015, u momentu kada je DRI već bila podnela zahtev za pokretanje postupka, uputio Skupštini grada predlog za izmenu sporne odluke.
  Krivična prijava   Više javno tužilaštvo u Novom Sadu  30.9.2019 
    Predmet: Trgovina uticajem
    Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu 30. septembra 2019. protiv Miloša Vučevića je podneta anonimna krivična prijava. Detalje iz ove prijave objavio je na društvenim mrežama potpredsednik Narodne stranke i bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković. Prijavom su, osim Vučevića, obuhvaćeni i njegov savetnik Slobodan Milić zvani Bocara i Milićeva supruga Biljana. Slobodan i Biljana Milić, piše u prijavi, preko svojih preduzeća „Es Capital 2013“ i „Es Capital rent“ kupili su zemljišne parcele koje tada nisu imale veliku vrednost. Nakon toga, kako piše u prijavi, Milić je, navodno, „koristeći svoj uticaj u gradskim strukturama i podršku gradonačelnika Miloša Vučevića čiji je savetnik, izdejstvovao izmene većeg broja planskih dokumenata.“ Nakon promene ovih dokumenata vrednost kvadratnog metra zemljišta u Kaću, koje je bilo u vlasništvu firmi supružnika Milić, je porasla i Grad Novi Sad je kroz eksproprijaciju otkupljivao zemljište po znatno većoj ceni, piše u dokumentaciji koja je dostavlejna tužilaštvu. Vučević je odbacio optužbe rekavši da će istraga pokazati da je Grad zemljište otkupljivao radi proširenja međunarodnog puta, ali ne od Milića, već od 60 i nešto različitih vlasnika parcela. Iz tužilaštva za KRIK kažu da proveravaju navode krivične prijave.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Aleksa Balašević 
sin kantautora Đorđa Balaševića, sa gradonačelnikom Miloše Vučevićem povezan je preko „Megdan fighting“-a – događaja na kojem se organizuju borilački mečevi. Vučević sa na zvaničnom sajtu ovog događaja navodi kao osnivač, a Balašević, koji ga organizuje, u više navrata je isticao da Grad Novi Sad daje finansijsku podršku ovom događaju. Balašević je u javnosti isticao da mu je Vučević veliki prijatelj, a početkom 2020. godine objavljen je i snimak na kojem se vidi da gradonačelnik Novog Sada dolazi kod Balaševića na krsnu slavu. 
person Andrej Vučić 
brat predsednika Srbije, blizak je gradonačelniku Novog Sada sa kojim je često u društvu. Fotografiju iz maja 2012. godine, na kojoj je sa Andrejem Vučićem, Vučević je prokomentarisao: „Sa bratom Andrejom“. Deo opozicije tvrdi kako Novim Sadom, preko Vučevića, upravlja upravo predsednikov brat. Zbog ovih tvrdnji, Andrej Vučić je podneo tužbu protiv Borislava Novakovića, predsednika gradskog odbora Narodne stranke u Novom Sadu, i na suđenju odbacio navode da je gradonačelnik iz senke. Vučević je Andreju pomogao i kada ga je opozicija optužila da je bio u kontaktu sa Predragom Koluvijom, optuženim da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ organizovao gajenje marihuane. Vučević je podneo krivičnu prijavu protiv Andreja Vučića koja je imala za cilj da ga očisti od ove afere. Tužilaštvo je brzo postupilo po prijavi i obavestilo javnost da Andrej i Koluvija nisu bili u telefonskoj komunikaciji u danima kada je Koluvija hapšen – 13. i 14. novembra. 
person Slobodan Milić 
je odbornik u Skupštini grada iz redova Srpske napredne stranke, ali to neće biti u ovom izbornom ciklusu, jer se nije našao na izbornoj listi ove partije. Osim toga, direktor je Vodoprivrednog preduzeća „Šajkaška“ iz Novog Sada, a Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je niz nepravilnosti u ovom preduzeću od kada je Milić na njegovom čelu. Jedna od njih ticala se izbora Milića na poziciju direktora, jer je DRI utvrdio da je on na ovu funkciju imenovan protivzakonito, s obzirom na to da nije sproveden javni konkurs. DRI je utvrdio i da nedostaju dokazi o visokom obrazovanju koje je potrebno za ovu funkciju. Naime, kada se našao na izbornoj listi SNS-a u 2012. godini, Milić je bio saobraćajni tehničar, ali je danas predstavljen kao diplomirani menadžer preduzetničke ekonomije. DRI je utvrdio i da je „Šajkaška“ nezakonito pokušala da od grada naplati novac. Naime, „Šajkaška“ je Gradskoj upravi za komunalne poslove, od koje je dobila posao održavanja kanala i nasipa prikazala da je cena radova veća nego što je zaista bila. Milić, poznat pod nadimkom Bocara, bio je prvi dobitnik igre na sreću - „Volan u ruke“, te mu je greb-greb kartica 2011. godine donela automobil „bmw“. Bio je član Nadzornog odbora „Dnevnik Holdinga“, upravljao je preduzećima „Bio team electro“, „Bislo“, a bio je i suvlasnik kompanije „Music fest“. Njegova suprugu Biljana Milić je vlasnica kompanija „Es-Capital 2013“ i „ES-Capital Rent“, obe iz Novog Sada. Na kompaniju „Es-Capital 2013“ u katastru se vodi 319 parcela i objekata, dok se je Biljana vlasnica 15 nekretanina u Novom Sadu. Gradonačelnik Miloš Vučević je kao advokat 2012. godine podneo dokumenta Agenciji za privredne registre u ime Milićeve kompanije „Boban gradnja“. Protiv njega i Vučevića je u septembru prošle godine anonimno podneta krivična prijava zbog navodnih malverzacija sa zemljištem u Novom Sadu. Tužilaštvo trenutno proverava navode ove prijave.  
 
 
 Dokumenti 
subject DRI postupak
subject Drugi stan Vučevićevih roditelja u Novom Sadu
subject Garaža
subject Krivična prijava
subject Stan Miloša Vučevića u Novom Sadu
subject Stan Vučevićeve sestre u Novom Sadu
subject Stan Vučevićevih roditelja u Novom Sadu
subject Ugovor o kreditu
subject Vučevićev drugi stan u Novom Sadu