Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Vladimir Marinković 
  Potpredsednik Narodne skupštine 
  Datum rođenja: 06.02.1976.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Socijaldemokratska partija Srbije
  U skupštinske klupe Marinković je prvi put seo u maju 2012. kao poslanik Socijaldemokratske stranke Rasima Ljajića koja je ušla u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom. Dve godine kasnije postao je potpredsednik parlamenta. Zvanje menadžera u bankarstvu Marinković je stekao na Univerzitetu „Braća Karić“ gde je 2008, za godinu dana, završio doktorske studije. Iste godine postao je direktor beogradske Visoke strukovne škole za preduzetništvo među čijim vlasnicima su bile kompanije biznismena Bogoljuba Karića. U istoj školi predaje i njegov otac Darko Marinković. I ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, u čijoj je Marinković stranci, takođe radi u ovoj školi. Marinković predaje i na drugim univerzitetima, a u svojoj biografiji ističe i nekoliko desetina naučnih radova čiji je autor. Jedan od objavljenih radova mu je udžbenik „Etika kao društvena praksa“ koji je napisao zajedno sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, a u kojem su analizirali nemoralne pojave u društvu, uključujući i vidove korupcije. Marinković ima poslovne veze sa osobom kojoj se sudilo za kriminal, otkriva KRIK. Nakon što je postao član parlamenta, preneo je upravljačka prava u svojoj kompaniji na Ranka Vukomanovića – privatnog detektiva protiv koga se vodio postupak kao člana grupe koja je krala automobile po Beogradu, a potom ih za novac vraćala vlasnika. Suđenje je nakon više godina zastarelo. Marinković je osnovao najmanje dve konsultantske agencije, ali nije poznato ko su mu klijenti. Jedan je od političara koji је bio na Molitvenom doručku u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 2018, a istom događaju prisustvovao je i 2017. godine. Marinković je, uz Gordanu Čomić, jedini potpredsednik parlamenta koji je pristao da za KRIK govori o svojoj imovini i poslovima.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Narodna skupština Republike Srbije  2012- Narodni poslanik i potpredsednik  105.000 RSD 
      UKUPNO 105.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Novi Beograd  Vladimir Marinković  78 m2  135.000 € 
  Stan u kom stanuje u blizini Hotela „Jugoslavija“ na Novom Beogradu Marinković je kupio sredinom 2017. Stan je opterećеn hipotekom zbog kredita od 122.500 evra koji je podigao da bi ga isplatio. Marinković je rekao za KRIK da je ovo jedina nekretnina koju poseduje i da mu mesečna rata za otplatu kredita iznosi oko 500 evra – više od polovine poslaničke plate.
done Stan  Banjica, Beograd  Otac Darko Marinković  63 m2  73.000 € 
  Stan je dvoiposoban i nalazi se na Banjici. Otac je na stan stavio hipoteku zbog kredita od 122.500 evra koji je Vladimir Marinković podigao krajem juna 2017. godine za kupovinu svog stana. „To je stan mojih roditelja u kojem sam živeo do skora“, rekao je Marinković za KRIK. „Moj otac je dobio stan u Mirijevu 1990. ili 1991. godine, pošto je radio u Savezu sindikata Srbije tada. Taj stan je prodao i 1997. kupio stan na Banjici.“
done Stan  Voždovac, Beograd  Majka Dragoslava Marinković  55 m2  70.000 € 
  Marinkovićeva majka vlasnica je stana na Voždovcu, u potkrovlju zgrade novije gradnje. Marinković kaže da je njegova majka prodala kuću u Ostružnici i podigla kredit da bi kupila ovaj stan.
done Stan  Kopaonik  Majka Dragoslava Marinković  45 m2  57.000 € 
  Dvosoban stan na Kopaoniku udaljen je nekoliko kilometara od turističkog centra. Marinkovićeva majka kupila ga je u julu 2009. za nešto više od 35 hiljada evra od firme „Koloris“ čiji je vlasnik Željko Živak, navodi se u kupoprodajnom ugovoru čiju kopiju poseduje KRIK. Na sajtu firme navodi se da je od 2008. do 2013. sagradila pet zgrada na Kopaoniku. Marinković kaže da ne zna da li njegova majka izdaje ovaj apartman i da je on tamo poslednji put bio pre oko tri godine.
clear Kuća Ostružnica, Beograd Majka Dragoslava Marinković 81 m2  45.000 € 
    Porodična kuća u Ostužnici u kojoj su, prema rečima Marinkovića, ranije stanovali njegovi roditelji. Sagrađena je bez dozvole, pokazuju podaci katastra. „Ta stara kuća datira još od pre Drugog svetskog rata. Onda je moj deda napravio kuću gde su živeli moji roditelji i onda su oni tu kuću (u Ostružnici) prodali pre 10, 15 godina.“
UKUPNO     241 m2   335.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Seat  Vladimir Marinković    / 
    Automobil nije naveden u Marinkovićevoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. On je ovim automobilom početkom 2015. napravio prekršaj u Kragujevcu. Da je Marinković vlasnik automobila piše u policijskom zapisniku o prekršaju čiju kopiju poseduje KRIK. Marinković negira da su kola njegova, već tvrdi da je vozio poslovni automobil. „Ne, to je vlasništvo škole. Ne znam sad šta su oni napisali“, rekao je za KRIK tvrdeći da je škola u kojoj predaje vlasnik vozila. U dokumentima prekršajnog suda koja poseduje KRIK ne pominje se godište automobilа, tako da nije moguće proceniti njegovu vrednost.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Vladimir Marinković   Erste banka  122.500 evra 
    Marinković je u junu 2017. godine uzeo kredit od 122.500 evra kod Erste banke u Novom Sadu na 28 godina. „Ja sam jednu (nekretninu) kupio na kredit. I to bez učešća“, rekao je za KRIK. „I dao sam za tu nekretninu u hipoteku stan od mog oca i stan od moje majke, upravo zbog toga da ne bih dao učešće.“ Mesečna rata za kredit mu, kako kaže, iznosi oko 500 evra. To je više od polovine njegove poslaničke plate.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneVD kolektiv 2010   Vladimir Marinković   Suvlasnik  75.700 €  / 
   Kompaniju „VD kolektiv 2010“ Marinković je osnovao 2010. godine, a njena delatnost su konsultantske aktivnosti. Nije poznato ko su joj klijenti, ali poslovna dokumenta čije kopije poseduje KRIK, l++https://www.krik.rs/detektiv-kriminalne-proslosti-u-firmi-potpredsednika-skupstine/+++otkrivaju Marinkovićeve veze sa detektivom Rankom Vukomanovićem++l kojem se sudilo kao članu grupe koja je krala automobile, a potom ih za novac vraćala vlasnicima. Višegodišnji sudski postupak protiv Vukomanovića obustavljen je jer je krivično delo zastarelo. Kompaniju je Marinković osnovao sa partnerom Dušanom Ivančevićem. Nepunih godinu dana od osnivanja u vlasništvo je ušlo još šest osoba – svaka sa po jedan odsto udela. Među njima je bila i Nataša Stanisavljević, zaposlena u upravi Grada Beograda kao sekretarka za socijalnu zaštitu. Marinković je 2013, godinu dana nakon što je postao narodni poslanik, upravljačka prava u kompaniji preneo na detektiva Ranka Vukomanovića. Račun kompanije je blokiran po osnovu prinudne naplate od oko 170.000 dinara, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Nije poznato kako je ovaj dug nastao. Marinković je i danas većinski vlasnik firme sa 77 odsto udela. On je za KRIK rekao da je firmu osnovao sa kolegama iz škole na kojoj predaje. Jedna od ideja čime bi se firma bavila, prema njegovim rečima, jeste štampanje knjiga pošto škola u kojoj radi ne može da obavlja tu delatnost. „Ne znam da li je uradila dva, tri neka posla nekog konsaltinga, ali ne mogu da se setim iskreno. To je bilo pre 5, 6 godina. Firma je faktički zamrznuta. Postoji, ali ne radi ništa već godinama.“ Marinković tvrdi da mu nije poznata Vukomanovićeva kriminalna prošlost.
clearGlobal marketing  Vladimir Marinković   Osnivač   /  / 
   Marinković je agenciju registrovao krajem 2004. godine na Voždovcu, a kasnije je sedište prebacio na opštinu Stari Grad. Obrisana je iz registra 2012. „Znam da su me, kada sam podizao kredit u banci, pitali za tu agenciju i onda sam gledao da nađem način da to ugasim jer ta agencija nikad nije ni prihodovala. To je bila neka moja ideja tada da se bavim nekim konsaltingom, marketingom“, rekao je Marinković za KRIK.
doneVisoka strukovna škola za preduzetništvo   Vladimir Marinković   Direktor   / 198.000 € 
   Kada je u junu 2012. stupio na funkciju poslanika, Marinković je bio i direktor Visoke strukovne škole za preduzetništvo. Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je u martu 2014. postupak jer je ove funkcije obavljao istovremeno bez njene saglasnosti. Školu je u junu 2005. osnovao Institut za razvoj malih i srednjih preduzeća Beograd u kojem je Marinković bio zamenik direktora. Institut je ugašen 2010, a pre njegovog gašenja vlasnici firme bili su država Srbija i nekoliko privatnih preduzeća, među kojima i ona u vlasništvu porodice kontroverznog biznismena Bogoljuba Karića. Marinković i njegov otac predaju u školi, a među predavačima bila je i Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu u upravi grada Beograda koja je Marinkovićev partner u firmi „VD kolektiv 2010“.
doneInstitut za razvoj malih i srednjih preduzeća   Vladimir Marinković   Zamenik direktora   /  / 
   Institut je osnovan u septembru 2000. godine, a među suvlasnicima su bile kompanije u vlasništvu biznismena Bogoljuba Karića – firma „Braća Karić“, Astra banka, kao i nekadašnja televizija RTV BK telekom. Institut je osnovao Visoku strukovnu školu za preduzetništvo u kojoj je Marinković bio direktor. Ugašen je 2010, a škola koju je osnovao radi i danas. Republička direkcija za imovinu je u ime države preuzela imovinu Instituta nakon što je otišao u stečaj.
doneDruštvo ekonomista Beograda   Vladimir Marinković   Predsednik nadzornog odbora   /  / 
   Društvo ekonomista Beograda je strukovno udruženje čiji je cilj da promoviše i razvija ekonomsku struku, a u sklopu svojih aktivnosti organizuje naučne i okrugle stolove i druge skupove iz ove oblasti. Društvo izdaje časopis „Ekonomski vidici“.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije   Agencija za borbu protiv korupcije  16.8.2013 
    Predmet: Neprenošenje upravljačkih prava
    Kada je krajem maja 2012. izabran za narodnog poslanika, Marinković je bio dužan da kao javni funkcioner prenese upravljačka prava u kompaniji „VD kolektiv 2010“. On to, međutim, nije učinio sve dok Agencija za borbu protiv korupcije nije protiv njega pokrenula postupak. Braneći se u postupku pred Agencijom, Marinković je naveo da je prestao da bude direktor firme i da je mislio, pošto nije pravnik, da je to značilo i prenos upravljačkih prava. Agencija je zbog ovoga Marinkoviću izrekla meru upozorenja uz obavezu da se pridržava zakona. „Nisam znao da treba da prenesem upravljačka prava“, rekao je Marinković za KRIK. „Kada sam dobio (od Agencije) da treba to da uradim, uradio sam.“ l++https://www.krik.rs/detektiv-kriminalne-proslosti-u-firmi-potpredsednika-skupstine/+++Upravljačka prava je preneo na detektiva Ranka Vukomanovića kojem se sudilo kao članu grupe koja je krala automobile, a potom ih za novac vraćala vlasnicima.++l
  Postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije   Agencija za borbu protiv korupcije  21.3.2014 
    Predmet: Neprijavljivanje funkcija
    Protiv Marinkovića se vodio postupak jer je u isto vreme bio na dve funkcije – narodnog poslanika i direktora Visoke strukovne škole za preduzetništvo. Za istovremeno obavljenje ovih funkcija nije na vreme tražio odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije. Agencija je postupak pokrenula u martu 2014. Izjašnjavajući se o slučaju, Marinković je priznao da je prekršio zakon i pokušao je da se odbrani time da postupak ne može da se vodi godinu dana nakon što je počinjen prekršaj. Tražio je od Agencije da obustavi postupak jer je, navodno, zastareo. Agencija je, međutim, utvrdila da je na čelu škole bio do aprila 2014. i kaznila ga merom upozorenja. Marinković je kasnije dobio saglasnost Agencije da istovremeno bude na obe pozicije.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  16.1.2015 
    Predmet: Brza vožnja
    U januaru 2015, dok je vozio „seat“ ulicama Kragujevca, Marinkovića je zaustavila saobraćajna policija zbog brze vožnje. Dozvoljena brzina bila je 50, a radar je pokazao da je Marinković vozio 77 kilometra na sat. Na zapisniku koji je sačinio saobraćajni policajac piše da je Marinković odbio da potpiše zapisnik i rekao: „primedbe ću izjasniti ministru“. Marinković je i kasnije tokom postupka odbio da se izjasni pred sudom o prekršaju koji je učinio. Sud ga je osudio na minimalnu novčanu kaznu od 6.000 dinara, dobio je četiri kaznena poena, ali i zabranu da upravlja motornim vozilom 30 dana. Sud je smatrao da je prekršaj napravljen iz nehata i uzeo u obzir to što Marinković nije bio ranije prekršajno kažnjavan. Marinković u razgovoru za KRIK kaže da se nikada ne bi pozvao na ministra policije. „Da sam se pozvao na ministra policije, verovatno ne bih tako prošao, platio kaznu i penale. Ja i nemam taj manir, niti sam ja u takvom odnosu prvenstveno sa ministrom policije, da (ga) zovem. Iskreno da vam kažem, prvi put to čujem.“ Marinković za KRIK negirao i da je automobil njegov, iako tako piše u policijskom zapisniku.
  Prekršaj   Nepoznato  0.0.0 
    Predmet: Kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja
    Prekršaj se pominje u evidenciji suda, ali budući da je postupak zastareo nije moguće saznati više detalja. Marinković kaže za KRIK da misli da se prekršaj odnosi na traženje podataka o radu škole. „Neki čovek je svima redom slao dopise za neke informacije koje su vezane za unutrašnju organizaciju. Slao je svim visokim školama, svim fakultetima. Smatrali smo da niko nema pravo, sem ako to Poverenik ne naloži, da uzima i dobije statut, sistematizacije, reogranizacije radnih mesta i zarade, to je ipak stvar pravnog lica.“

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Bogoljub Karić  
je kontroverzni srpski biznismen čije kompanije su osnovale Visoku strukovnu školu za preduzetništvo – na kojoj predaju Marinković i njegov otac. Marinković je za godinu dana doktorirao na Karićevom univerzitetu, ali je istakao da mu političko angažovanje u tome nije pomoglo, jer je, kako je rekao za KRIK, tek kasnije ušao u politiku. Sa porodicom Karić kaže da ima korektan i poslovan odnos. Protiv Bogoljuba Karića vođena je dugogodišnja istraga i bila podignuta optužnica da je iz telekomunikacionog preduzeća „Mobtel“ izvlačio novac i prebacivao ga na račune svojih kompanija. Ova optužnica, međutim, nikada nije potvrđena. Karić je živeo u Rusiji, a u Srbiju se vratio početkom 2017. nakon što je jedan postupak protiv njega zastario, a drugi obustavljen. Podržao je Vučića na predsedničkim izborima, a zajedno su slavili izbornu pobedu. 
person Dušan Ivančević  
je direktor firme „VD kolektiv 2010“ u većinskom vlasništvu Vladimira Marinkovića. Ivančević je predsednik Saveta Visoke strukovne škole na kojoj Marinković predaje.  
person Nataša Stanisavljević  
poseduje jedan odsto udela u Marinkovićevoj firmi „VD kolektiv 2010“. Od 2014. radi u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Grada Beograda i na osnovu fotografije i komentara koje je Marinković objavio na tviteru 2013. godine, može se zaključiti da su bili u emotivnoj vezi. Marinković za KRIK kaže da je sa Stanisavljević u prijateljskom odnosu, a da sa njenim stanom, na čijoj adresi mu je nekada bilo prebivalište, nema više nikakve veze. „Nekad sam živeo tamo par meseci, ali nemam nikakve veze sa tim stanom. Već par godina.“ 
person Nebojša Stefanović  
je ministar policije i jedan od najbližih saradnika prvog čoveka SNS-a i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Stefanović je zajedno sa Marinkovićem i njegovim ocem napisao udžbenik „Etika kao društvena praksa“ za Visoku školu za preduzetništvo na kojoj predaju Marinkovići. U ovom udžbeniku su analizirali nemoralne pojave u društvu, uključujući i vidove korupcije. Marinković kaže da je sa ministrom Stefanovićem u kolegijalnom odnosu.  
person Ranko Vukomanović  
je beogradski detektiv kojem je Marinković ustupio upravljačka prava u svojoj kompaniji „VD kolektiv 2010“. On je 1999. otvorio detektivsku agenciju „Bond“. U medjima se hvalio uspešnim istragama – pronalaženjem izgubljenih stvari, proverom krivičnih i poslovnih biografija ljudi, kao i utvrđivanjem vernosti bračnih partnera. Vukomanović i njegovi saradnici uhapšeni su 2001. zbog sumnje da su krali automobile, a potom ih za novac vraćali vlasnicima. Tužilaštvo je jedino protiv Vukomanovića podiglo optužnicu tereteći ga za prikrivanje krivičnog dela. Suđenje je trajalo godinama, a postupak je na kraju obustavljen u julu 2007. usled zastarelosti. Za slučajeve krađe niko nije odgovarao na sudu. Vukomanovićeva detektivska agencija radi i danas. Marinković kaže da Vukomanovića poznaje desetak godina, ali da je tek od novinara KRIK-a saznao da je protiv njega vođen postupak. „Znam ga kao čoveka koji je onako ozbiljan, ali nisam znao stvarno taj detalj biografije“, rekao je Marinković za KRIK. „On je bio zainteresovan da radi dalje sa tom nekom firmom, to mu je bilo potrebno u tom trenutku, a meni je odgovaralo da prenesem upravljačka prava.“  
 
 
 Dokumenti 
subject Agencija upozorila Marinkovića jer nije na vreme preneo upravljačka prava
subject Društvo ekonomista Beograda
subject Majčin stan na Kopaoniku
subject Majčin stan na Voždovcu
subject Marinković Vladimir i Darko i Nebojsa Stefanović_Udžbenik Etika kao društvena praksa
subject Marinković kažnjen zbog brze vožnje
subject Očev stan na Banjici
subject Stan na Novom Beogradu
subject VD kolektiv 2010
 Istraživačke priče 
subject Detektiv kriminalne prošlosti u firmi potpredsednika skupštine