Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Vesna Rakić Vodinelić 
  Izborna lista „Da oslobodimo Beograd“ 
  Datum rođenja: 01.11.1950.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Nova stranka
  „Čini mi se da je dosta toga što se dešava u našem društvu, a što izaziva gađenje i otpor i to je u mojim godinama za mene bilo odlučujuće“, odgovorila je Vesna Rakić Vodinelić na pitanje novinara KRIK-a zbog čega je odlučila da se kandiduje na beogradskim izborima. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kom je kasnije stekla doktorsku titulu. Na ovom fakultetu radila je kao profesorka, ali je otpuštena krajem devedesetih jer je štrajkovala sa kolegama. Zbog toga je tužila fakultet i tek nakon promene vlasti je vraćena na profesorsko mesto. Bila je članica Komisije za lustraciju koja je trebalo da zabrani vršenje javnih funkcija na pet godina svima koji su kršili ljudska prava, ali ova komisija nikada nije počela sa radom. Bila savetnica ministra pravde Crne Gore i direktorka državnog Instituta za uporedno pravo, kao i predsednica izvršnog odbora Fondacije za otvoreno društvo i članica upravnog odbora firme „Carnex“. Bila je dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“ čiji je jedan od osnivača njen suprug Vladimir. U penziju je otišla 2010. Trenutno je predsednica upravnog odbora „Peščanika“ za šta ne prima naknadu. Na beogradskim izborima, prva je listi koalicije koju predvode Demokratska stranka i Nova stranka – čiji je Vesna član. Javnost je burno reagovala krajem prošle godine kada je Rakić Vodinelić na karton sa likom gradonačelnika Beograda Siniše Malog docrtala brkove i frizuru karakteristične za Adolfa Hitlera. „Ne kajem se zbog toga, čekam da me čovek tuži“, prokomentarisala je za KRIK tu situaciju. Većina nekretnina koju porodica Vodinelić poseduje nalazi se na Vračaru, u užem centru Beograda. „Uvek sam bila pristalica toga da građani treba da znaju, s tim što mislim da vi idete i korak dalje, obuhvatajući i širu porodicu, što mislim da možda nije fer prema članovima porodice“, prokomentarisala je KRIK-ovu bazu imovine političara.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  2010- Penzija  72.900 RSD 
      UKUPNO 72.900 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Vračar, Beograd  Vesna Rakić Vodinelić  84 m2  120.000 € 
  Troiposoban stan u kome živi sa suprugom nalazi se u zgradi starije gradnje, u blizini Autokomande na Vračaru. Stan je nasledila 2015. godine nakon majčine smrti, kada je dobila i očev trofejni pištolj „valter“.
done Stan  Vračar, Beograd  Sin Luka Vodinelić  73 m2  150.000 € 
  Luka Vodinelić postao je vlasnik trosobnog stana u blizini Četrnaeste beogradske gimnazije na Vračaru u decembru 2012. Stan je plaćen nešto više od 131.000 evra porodičnim novcem, kako je Rakić Vodinelić objasnila novinarima KRIK-a. Stan je jeftinije plaćen jer je napravljen dogovor sa prodavcem da mu se nakon prodaje stan da u zakup.
done Kuća  Sokobanja  Sin Luka Vodinelić   76 m2  30.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Van centra Sokobanje, uz šumu, smeštena je jednospratna kuća koju poseduje sin bračnog para Vodinelić. Kuća ima građevinsku, ali ne i upotrebnu dozvolu. Rakić Vodinelić kaže da upotrebnu dozvolu nema nijedna kuća u okolini koju je gradila ista firma. Vikendicu je bračni par kupio u septembru 2008. godine, kada je nakon posete prijateljima njen suprug primetio kuću. „Rekao je: ’To je pogled sa kućom, a ne kuća sa pogledom’ “, kaže Rakić Vodinelić. Vlasništvo su kasnije preneli na sina Luku. Oni su kasnije dogradili 20 kvadrata i, kako Rakić Vodinelić kaže, predali zahtev za legalizaciju, ali postupak još nije okončan.
done Zemljište  Sokobanja  Sin Luka Vodinelić  607 m2   / 
  Plac u vlasništvu Luke Vodinelića na kome je vikendica. Zemljište je šesnaesti deo parcele, a ostatak je u državnom vlasništvu. Na delu zemljišta se prostire šuma. Vrednost tog dela parcele je uračunata u vrednost kuće.
clear Stan Vračar , Beograd Vesna Rakić Vodinelić 46 m2  75.000 € 
    Rakić Vodinelić je 2004. godine kupila stan u zgradi pored one u kojoj joj je živela majka. Stan je platila 40.000 evra, piše u kupoprodajnom ugovoru. Stan je prodala deset godina kasnije za 59.000 evra, mada promena nije registrovana u katastru. „Ja sam taj stan prodala, mogu da Vam pokažem kupoprodajni ugovor, a kad će se neko setiti to da upiše, to već nije više moja stvar“, navodi ona.
done Udeo u Pravnom fakultetu Univerziteta „Union“  Novi Beograd  suprug Vladimir Vodinelić   142.950 € 
  Suprug Vesne Rakić Vodinelić ima udeo od deset odsto Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“, prema osnivačkom aktu. Kapital fakulteta, prema poslednjem dostupnom finansijskom izveštaju iz 2016. godine, je 176,5 miliona dinara (1,4 miliona evra).
UKUPNO     233 m2   442.950

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Seat Altea  Suprug Vladimir Vodinelić  5.000 € 
    Nov automobil kupljen je 2008. godine za oko 20.000 evra, kaže Rakić Vodinelić.
done Automobil  Subaru  Sin Luka Vodinelić   / 
    Luka je 2010. godine kupio polovan automobil od novca koji mu je dala porodica, rekla je Rakić Vodinelić.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
donePravni fakultet Univerziteta „Union“   suprug Vladimir Vodinelić  Osnivač  1.429.500 € 1.291.142 € 
   Nakon što su zbog neslaganja sa tadašnjom upravom otpušteni sa Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta, Vodinelići su rešili da osnuju svoj fakultet. Tako su u aprilu 2002. sa još nekoliko partnera osnovali „Fakultet za poslovno pravo“ koji se tri godine kasnije pridružio Univerzitetu „Union“ i promenio ime u Pravni fakultet Univerziteta „Union“. Vesna je jedan od idejnih osnivača fakulteta, međutim nije zvanično upisana, već samo njen suprug ima osnivački udeo. Vesna je bila dekanica ovog fakulteta od 2007. do 2010. godine. Među osnivačima ovog privatnog fakulteta godinama postoje nesuglasice, međutim Rakić Vodinelić nije želela da to komentariše za KRIK.
doneKvadar   Vesna Rakić Vodinelić i suprug Vladimir Vodinelić   Suvlasnici    /  / 
   Bračni par Vodinelić osnovao je agenciju za nekretnine krajem 2006. godine sa još troje saradnika. Suprug je bio direktor firme, a oboje imaju po nešto više od 16 odsto udela u kompaniji. „Kvadar“ je osnovan sa ciljem da kupi poslovne prostorije za Pravni fakultet Univerziteta „Union“. To se, međutim, nije desilo već je zgradu kupio sam fakultet, objasnila je Rakić Vodinelić. Sedište agencije, koja godinama unazad nema prihode, u prostorijama je firme „Data 011“, čiji su vlasnici Slobodan Badžević i njegova supruga. Dvoje Badževićeve dece su i suvlasnici firme „Kvadar“. Badžević je jedan od osnivača Pravnog fakulteta univerziteta „Union“.
doneFondacija „Empatija“   Vesna Rakić Vodinelić   Član upravnog odbora    /  / 
   Cilj ove fondacije, kada je osnovana u junu 2012, bilo je da stipendira studente Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“. Osnovao je Tihomir Trivunac, predsednica je njegova supruga -istoričarka Branka Prpa, a Rakić Vodinelić je od početka članica upravnog odbora. Prvobitni naziv fondacije bio je „Fondacija za stipendiranje studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Tihomir R. Trivunac“. Tokom 2017. godine „Union“ prekida saradnju sa fondacijom i ona menja naziv u „Empatija“. Od tada se fondacija bavi, kako piše u njihovom statutu, promocijom ljudskih prava, demokratije, pomaganjem ugroženim novinarima i starim ljudima.
doneUdruženje Peščanik   Vesna Rakić Vodinelić   Predsednica upravnog odbora   /  / 
   Rakić Vodinelić je predsednica upravnog odbora nevladine organizacije koja je vlasnik portala „Peščanik“ – nezavisnog medija za koji pišu intelektualci građanske orijentacije. Ovu funkciju obavlja bez naknade. Rakić Vodinelić često piše za Peščanik, uglavnom komentare i analize iz oblasti pravosuđa.
doneUdruženje „Centar za unapređivanje pravnih studija“    Suprug Vladimir Vodinelić   Direktor   / 118.679 € 
   Vodinelić je 1998. osnovao Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS), a ciljevi udruženja su promovisanje vladavine prava, tržišne privrede i demokratskog društva. CUPS se finansira donacijama međunarodnih fondacija, a pre deset godina ih je angažovala opština Stari Grad da izrade pravilnik o radu službe za pružanje pravne pomoći građanima. Rakić Vodinelić je objasnila da je glavni posao ovog udruženja da pravi modele zakona, kao i da ona i njen suprug rade na projektima CUPS-a, kome je trenutno jedan od donatora i Evropska unija.
doneUdruženje „Centar za humanitarni rad“   Sin Luka Vodinelić   Zastupnik   /  / 
   Luka je sa šest prijatelja 2011. osnovao udruženje sa ciljem da se bavi humanitarnim radom. Prema rečima Rakić Vodinelić ova organizacija je sada neaktivna. „Znam da su jednom nosili neku odeću deci u Sremčicu“, objasnila je Rakić Vodinelić.
clearCarnex  Vesna Rakić Vodinelić   Član upravnog odbora  84.436.183 € 74.610.178 € 
   Vesna Rakić Vodinelić bila je članica upravnog odbora u kompaniji za preradu mesa „Carnex“ od 2007. do decembra 2011. Većinski vlasnik ove kompanije je „Ashmore Carnex Holdings limited“ sa Kajmanskih Ostrva, a sedam odsto vlasništva od novembra 2011. ima „MK Group“. „Firma Carnex imala je nasleđene sporove i bila im je potrebna osoba da se time bavi, a ja se inače bavim građanskim procesnim pravom“, objasnila je Rakić Vodinelić i dodala da je na to mesto došla na poziv kolege sa studija, koji je kaže „bio jedan od članova investicionog fonda Ashmore“ . Kaže i da je iz Carnexa otišla upravo zbog dolaska novih vlasnika: „Poslovni je red da kada se promeni vlasnik ne čekate da vas on zameni nego podnesete ostavke“.
clearCarnex holdings  Vesna Rakić Vodinelić   Član upravnog odbora  8.194.222 €  / 
   Rakić Vodinelić je bila članica upravnog odbora i u firmi „Carnex holdings“ - od 2007. do decembra 2011. kada je podnela ostavku. Kompanija se bavi poslovnim savetovanjem, a vlasnik je „Ashmore Carnex Holdings Limited“.
clearCarnex machinery limited  Vesna Rakić Vodinelić   Član upravnog odbora   /  / 
   Kao i u prethodne dve firme, Rakić Vodinelić bila je članica upravnog odbora i u kompaniji „Carnex machinery limited“, ćerke firme Carnexa, od juna 2007. do kraja 2011. kada je podnela ostavku. Firma je iz poslovnog registra obrisana 2016. godine.
clearFondacija za otvoreno društvo, Srbija  Vesna Rakić Vodinelić   Predsednica izvršnog odbora   /  / 
   Rakić Vodinelić bila je predsednica izvršnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Srbija, od 2001. do 2003. godine. Kaže da je ovu poziciju napustila nakon što je Sonja Liht otišla sa mesta direktorke.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Slobodan Badžević 
je sa bračnim parom Vodinelić osnovao Pravni fakultet Univerziteta „Union“. Članovi njegove porodice su sa Vodinelićima suvlasnici kompanije „Kvadar“. Badžević je bio teniser, a nakon igračke karijere bio je generalni menadžer Teniske asocijacije Srbije. Ćerka Slobodana Badževića, Miona, supruga je Živorada Anđelkovića, u javnosti poznatijeg kao Žika Pauk - bivšeg pomoćnika gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i direktora Parking servisa. Anđelković se 2015. godine učlanio u Srpsku narodnu partiju Nenada Popovića. 
person Tihomir Trivunac 
je osnivač fondacije za stipendiranje studenata Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“, a bio je i među idejnim osnivačima ovog fakulteta. Suvlasnik je firme za obezbeđenje „Satgard“ i član nadzornog odbora „G4S SECURE SOLUTIONS“, jedne od najpoznatijih firmi u ovoj delatnosti. Trivunac je bio generalni direktor hotela „Hajat“ i predsednik upravnog odbora hotela „Excelsior“. Otac je poznatog anarhiste Ratibora Trivunca. 
 
 
 Dokumenti 
subject Carnex
subject Carnex holdings
subject Carnex machinery limited
subject Centar za humanitarni rad
subject Centar za unapređivanje pravnih studija
subject Fondacija Empatija
subject Javna nabavka CUPS
subject Kvadar
subject Plac uz vikendicu u Sokobanji
subject Pravni fakultet Univerziteta Union
subject Prodat stan na Vračaru
subject Prostorije Pravnog fakulteta univerziteta UNION
subject Sinovljev stan na Vračaru
subject Stan na Vračaru
subject Vikendica u Sokobanji
 Istraživačke priče 
subject