Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Aleksandar Popović 
  Predsednički kandidat 
  Datum rođenja: 20.10.1971.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Demokratska stranka Srbije
  „Verujem u drugačiju Srbiju - da ne treba da ulazi u EU. Biću predsednik na ćirilici, jer su jezik i pismo osnov identiteta naroda“, rekao je Aleksandar Popović u Tršiću i time podsetio na konzervativnu politiku za koju se zalaže Demokratska stranka Srbije. Popović je potpredsednik DSS-a od 2003. godine. Bio je ministar nauke i zaštite životne sredine do 2007. godine, a nakon toga je godinu dana bio ministar za energetiku. Do februara 2016. godine bio je zastupnik „Hemofarma“. U biografiji navodi da je višestruki jugoslovenski atletski reprezentativac i rekorder, član ekipa koje su osvajale Kup evropskih šampiona. Zaposlen je kao redovni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Neposredno pre kandidature za predsednika, Popović je u Beogradu osnovao firmu „Ilmarinen consulting“, a novinari KRIK-a su otkrili i da je vlasnik istoimene ofšor kompanije na Kipru. Popović je na pitanja novinara KRIK-a odgovorio koncizno, pisanim putem, ne iznoseći detalje o svojim nekretninama i poslovima.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Hemijski fakultet u Beogradu  1997- Redovni profesor  60.000 RSD 
done Hemijski fakultet u Beogradu  1997- Naučna delatnost  35.000 RSD 
clear Institut Mihajlo Pupin  2008- 2015 v.d. Predsednika skupštine  60.000 RSD 
      UKUPNO 95.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Stari grad, Beograd  Aleksandar Popović  124 m2  240.000 € 
  Trosoban stan kupio je 2008. godine, najvećim delom iz kredita. Da bi kupio stan, Popović se zadužio kod Hypo alpe adria banke za oko 225.000 švajcarskih franaka, kako piše u dokumentaciji. On nije želeo da novinarima KRIK-a otkrije od koga je kupio stan i za koliko novca. „Podaci su poznati Agenciji za borbu protiv korupcije i poreskoj upravi“, kratko je napisao Popović.
done Stan  Aleksandar Popović  92 m2   / 
  Aleksandar Popović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je nasledio odnosno dobio na poklon stan ove kvadrature. U katastru se, međutim, on vodi kao vlasnik samo jednog, gore navedenog, trosobnog stana. Popović nije želeo novinarima KRIK-a da otkrije gde se stan nalazi, pa nije bilo moguće proceniti tržišnu vrednost. „Kada je nešto nasleđeno, pitanje o novcu je višak, zar ne?“, odgovorio je Popović.
done Stan  Aleksandar Popović  49 m2   / 
  Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Popović je vlasnik još jednog stana, koji je dobio na poklon. Ovog podatka nema u katastru i nije jasno zašto Popović nije stan upisao na sebe. Nije želeo da kaže gde se stan nalazi pa nije bilo moguće izračunati njegovu vrednost. „Ti stanovi su predmet nasleđivanje za života i na njima nemam pravo plodouživanja, već samo pasivnog vlasništva“, odgovorio je novinarima KRIK-a.
UKUPNO     265 m2   240.000

  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Aleksandar Popović  Hipo Alpe-Adria banka  225.000 CHF 
    Popović je podigao kredit u „švajcarcima“ u junu 2008. godine kako bi kupio troiposobni stan. Prema ugovoru o kreditu, stan će otplaćivati do juna 2036. godine.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneIlmarinen consulting LTD   Aleksandar Popović  Vlasnik   /  / 
  OFFSHORE   Popović je u martu 2016. osnovao ofšor kompaniju na Kipru. Sedište kompanije je na adresi advokatske kancelarije u Nikoziji, koja se, između ostalog, bavi i osnivanjem ofšor firmi. Popović tvrdi da firma „nije registrovana kao ofšor, već kao regularna onšor firma“. On, međutim, u odgovoru novinarima KRIK-a kaže i da „firma nema žiro račun, nema ništa“. Tvrdi da je kompaniju osnovao kako bi sprečio registraciju firme sa nazivom Ilmarinen. „Da niko drugi ne može da registruje pod tim imenom. To je poenta“, kaže Popović.
doneIlmarinen consulting   Aleksandar Popović  Vlasnik  800 €  / 
   Sedam meseci nakon što je osnovao firmu na Kipru, Popović je registrovao istoimenu kompaniju u jednom od svojih stanova. Ovo se dogodilo svega dva meseca pre nego što je najavio kandidaturu. Nema javno dostupnih podataka o tome čime se ova firma bavi. Popović to nije hteo da otkrije ni novinarima KRIK-a. Rekao je samo da firma pomaže različitim neimenovanim proizvođačima da u Aziju i Afriku izvezu svoju robu. „Među klijentima nema srpskih firmi, niti firmi sa kapitalom čiji su vlasnici srpski državljani“, tvrdi Popović.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Saobraćajna policija  30.7.2013 
    Predmet: Preticanje preko pune linije
    U julu 2013. godine Popović je Hemofarmovom „škodom“ preticao autobus preko pune linije. Prekršaj se dogodio u mestu Majdan kod Gornjeg Milanovca, a Popović je vozio od Beograda prema Čačku. U svojoj izjavi pred Prekršajnim sudom u Beogradu Popović je izjavio da se „autobus kretao sporo“, kao i da jeste započeo preticanje preko pune linije, ali da „time nije nikoga ugrozio“. U maju 2015. godine Prekršajni sud u Gornjem Milanovcu kaznio je Popovića sa 15.000 dinara i tri meseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 
 
 Dokumenti 
subject Ilmarinen consulting LTD na Kipru
subject Ilmarinen consulting u Srbiji
subject Izvod iz prekršajne evidencije
subject Preticanje preko pune linije
subject Stan na Starom gradu
subject Zastupnik Hemofarma