Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Mladen Šarčević 
  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 
  Datum rođenja: 22.01.1957.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Nestranačka ličnost
  Šarčević je učestvovao u osnivanju nekoliko privatnih škola, među kojima je Gimnazija „Ruđer Bošković“ koju pohađaju deca političara, diplomata, među kojima je bio i sin premijera Srbije Aleksandra Vučića. Jedan je od osnivača i prve privatne gimnazije u Crnoj Gori, koju je kupila sestra premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Gimnazija „Ruđer Bošković“ u Beogradu smeštena je u nelegalno izgrađenim objektima firme „Mostar“, na parceli koju je ova kompanija 2012. iznajmila od Grada Beograda na 99 godina. Šarčević je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i od 1979. godine radi kao profesor geografije u više osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je nekretnine koje poseduje, ali nijedna od njih u katastru nije upisana na njegovo ime. Ministar je na pitanja KRIK-a odgovorio pisanim putem.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2016- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  90.000 RSD 
      UKUPNO 90.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Rakovica, Beograd  Mladen Šarčević  88 m2  90.000 € 
  Troiposoban stan na Kanarevom brdu nije u katastru upisan kao ministrovo vlasništvo. Ministar je za KRIK rekao da će ovaj, kao i drugi stan koji nije upisan kao njegovo vlasništvo, uknjižiti "kada bude stigao".
done Stan  Braće Jerković, Beograd  Mladen Šarčević  58 m2  68.000 € 
  Ministar Šarčević je stan prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, ali ni ovaj stan nije upisan na njegovo ime. Rekao je za KRIK da u toj ulici „stanovi nisu uknjiženi od 1969. godine.“
done Kuća  Dedinje, Beograd  Mladen Šarčević  201 m2  600.000 € 
  Ministar Šarčević je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je kupio šestosobnu kuću, ali ne postoji takva nekretnina uknjižena na njegovo ime. Novinarima KRIK-a rekao je da je kuća trenutno na uknjiženju. Objasnio je da je kuću isplatio tako što je podigao kredit od 300.000 evra kod Pro Credit banke, a ostatak pokrio kompenzacijom za kuću koju je posedovao u Ulici Baje Pivljanina na Savskom vencu u Beogradu.
done Letnja kuhinja  Beograd  Mladen Šarčević  35 m2   / 
  Letnja kuhinja izgrađena je posle kupovine kuće. Objekat nije uknjižen na Šarčevića.
done Plac  Beograd  Mladen Šarčević  450 m2   / 
  Ministar Šarčević je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da poseduje plac, ali u katastru ne postoje podaci da je vlasnik bilo kakve zemlje.
done Kuća  Rakovica, Beograd   Ćerka Stanislava Šarčević – Goga  58 m2  80.000 € 
  Stanislava Šarčević je kuću kupila od dvojice vlasnika u aprilu 2010. godine za 146.000 evra – cenu gotovo dvostruko veću od trenutno procenjene vrednosti. Pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora isplatila je kaparu od 5.000 evra dok je ostatak isplatila u dve rate – 41.000 evra prilikom potpisivanja ugovora i 100.000 evra dva meseca kasnije.
done Stan  Zlatibor  Sin Marko Šarčević  35 m2  50.000 € 
  Jednoiposoban stan u potkrovlju zgrade u zlatiborskoj opštini Čajetina Marko je kupio u oktobru 2011. godine. Cena stana bila je 30.000 evra, od čega je 5.000 platio pre zaključenja ugovora, a 25.000 evra tri meseca kasnije.
done Udeo u gimnaziji „Ruđer Bošković“  Mladen Šarčević  200.000 € 
  Ministar Šarčević je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da njegov udeo od 20 odsto u gimnaziji vredi 200.000 evra.
done Udeo u osnovnoj školi „Ruđer Bošković“  Mladen Šarčević  200.000 € 
  Šarčević je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da njegov udeo od 50 odsto u osnovnoj školi vredi 200.000 evra.
done Udeo u predškolskoj ustanovi „Ruđer Bošković“  Mladen Šarčević  5.000 € 
  Ministar je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da njegov udeo od 50 odsto u predškolskoj ustanovi „Ruđer Bošković“ vredi 5.000 evra.
UKUPNO     440 m2   1.293.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
clear Automobil  Lada niva   Mladen Šarčević  3.000 € 
    Šarčević je kupio automobil na lizing u oktobru 2005, ali više nije vlasnik ovih kola. Trenutno nema u vlasništvu nijedno prevozno sredstvo. „Ne vozim nijedan automobil koji se vodi na moje ime“, odgovorio je ministar na pitanja KRIK-a o automobilima koje poseduje.
done Automobil  Audi Q7 3.0 TDI   Gimnazija „Ruđer Bošković“   15.500 € 
    Gimanzija u kojoj je ministar Šarčević jedan od vlasnika kupila je automobil za 57.580 evra na lizing u aprilu 2007. godine. Ugovor o kupovini potpisao je Šarčević. „Ponekad vozim službeni auto moje firme, ali pošto mi je dodeljen službeni auto zbog obavljanja funkcije i ne stižem ničim drugim da se bavim, skoro da ne vozim ništa“, rekao je Šarčević.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Gimnazija „Ruđer Bošković“   Porshe Leasing SCG  57.580 EUR 
    Kao predstavnik svoje gimnazije, ministar je u aprilu 2007. godine potpisao ugovor o lizingu za kupovinu luksuznog automobila „audi Q7“, koji je koštao oko 70.000 evra.
  Mladen Šarčević   VB Leasing  11.193 EUR 
    Ministar je svoj automobil „ladu nivu“ kupio na lizing 2005. godine.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneGimnazija „Ruđer Bošković“   Mladen Šarčević   Suvlasnik  810 € 1.300.000 € 
   Privatnа gimnazijа „Ruđer Bošković“ osnovana je u junu 2003. godine, a Šarčević je imenovan za direktora. Dve godine kasnije, Šarčević postaje vlasnik tako što mu je bez naknade ustupljeno 20 odsto udela. Školu je pohađao veliki broj dece političara, biznismena i stranih diplomata, među kojima i sin premijera Aleksandra Vučića. Godišnje školаrine se, u zavisnosti od programa, kreću od 8.850 do 12.500 evra. Škola se nalazi na Košutnjaku, u objektima koje je nelegalno izgradila firma „Mostar“. Objekti su izgrađeni na parcelama koju je ova firma 2012. iznajmila na 99 godina od Grada Beograda i u procesu su legalizacije. Od pet vlasnika firme „Mostar“, trojica imaju deo vlasništva u Gimnaziji „Ruđer Bošković“. Nakon što je postao ministar, Šarčević je preneo upravljačka prava u gimanziji na Dragana Štulića – jednog od vlasnika „Mostara“ i suvlasnika škole „Ruđer Bošković“.
doneOsnovna škola „Ruđer Bošković“   Mladen Šarčević   Suvlasnik  200.000 € 1.300.000 € 
   Osnovnu školu osnovali su Mladen Šarčević i Dragan Štulić u maju 2005. godine, a četiri godine kasnije deo vlasništva nad školom ustupili su Danetu Čuturilu čiji su sinovi danas suvlasnici gimnazije. Osnovna škola takođe koristi zgrade kompanije „Mostar“. Godišnje školarine u osnovnoj školi se, u zavisnosti od razreda, kreću od 6.500 do 9.300 evra. Šarčević je novinarima KRIK-a objasnio da obrazovni sistem „Ruđer Bošković“ koristi zgrade i zemljište „Mostar“ sa kojima imaju dugoročni ugovor o zakupu. „Preduzeće 'Mostar' ima sa Gradom Beogradom određene poslovne aranžmane koji nas ne interesuju“, kaže Šarčević.
clearSrednja škola „Kosta Cukić“  Mladen Šarčević   Suvlasnik   / 76.000 € 
   Šarčević je bio vlasnik privatne srednje škole „Kosta Cukić“ od novembra 2003. do oktobra 2004. godine.
clearSrednja škola „Milutin Milanković“  Mladen Šarčević   Direktor   /  / 
   Prvu privatnu srednju školu u Srbiji osnovala je kompanija „Interspeed“ Petra Komljenovića 1999. godine. Ministar Šarčević bio je direktor ove škole od januara do decembra 2002. godine. U svojoj biografiji naveo je da je učestvovao u „stručnom osnivanju“ škole.
clearEdu Cons  Mladen Šarčević   Suvlasnik   /  / 
   Šarčevićeva crnogorska kompanija koja je osnovana u maju 2004. godine otvorila je privatnu gimnaziju „Luča“ u Podgorici. On je firmu osnovao sa dvojicom biznismena koji su vlasnici hotela „Palas“ na Topičinom vencu u Beogradu. Kompaniju „Edu Cons“ su prodali novim vlasnicama – Ani Kolarević, sestri crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Jelici Petričević, bivšoj zamenici direktora crnogorske Prve banke, Aleksandri Popović i Nataši Vlahović. Šarčević je novinarima KRIK-a rekao da je škola prodata 2004. godine za 400.000 evra. „S obzirom da sam bio vlasnik jedne trećine od prodaje sam prihodovao trećinu novca. Transakcija je obavljena preko Crnogorske komercijalne banke“, rekao je. Ubrzo nakon što je firma promenila vlasnike, škola je zatvorena.
doneLife Code   Ćerka Stanislava i sin Marko Šarčević   Vlasnik, direktor  1 € 14.000 € 
   Ćerka ministra Šarčevića firmu je osnovala 2012. godine. Brata Marka Šarčevića postavila je za direktora u novembru 2013. godine. „Life code“ se bavi proizvodnjom nameštaja za poslovne prostore.
doneRuđer prevoz   Ćerka Stanisalava Šarčević – Goga   Vlasnica   /  / 
   Ćerka ministra Šarčevića kompaniju je osnovala u maju 2015. godine. Firma se bavi prevozom dece koja pohađaju škole obrazovanog sistema „Ruđer Bošković“. Na portalu javnih nabavki može se videti da je „Ruđer prevoz“ od osnivanja dobio tri tendera koje je raspisala Opština Voždovac za prevoz školske dece u ukupnoj vrednosti od oko 250.000 evra.
doneVaša kućica   Ćerka Stanisalava Šarčević – Goga   Suvlasnica  50 € 580.000 € 
   Stanislava Šarčević osnovala je kompaniju sa dvojicom partnera u maju 2014. godine. Suvlasnici sa po 33 odsto udela su Ilija Stojimirović i Srđan Redžić, suvlasnik projektnog studija „Arhiblast“. Firma se bavi trgovinom na malo hranom, pićima i duvanom.
doneSportsko udruženje „Мaximum Effect“   Marko Šarčević  Predsednik skupštine   / 5.200 € 
   Sportsko udruženje koje promoviše fitnes i bodibilding je osnovano u januaru 2014. godine na istoj adresi na kojoj kompanija porodice Šarčević „Life code“ ima registrovan ogranak.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Ana Kolarević 
Ana Kolarević, sestra premijera Crne Gore Mila Đukanovića, kupila je firmu „Edu Cons“ od Šarčevića. Kolarević je radila kao sudija osnovnog, višeg i vrhovnog suda u Crnoj Gori. Posredovala je u brojnim privatizacijama, a kao advokatica je, prema pisanju britanskog časopisa „New Economy“, u jednom trenutku zastupala 80 odsto stranih firmi koje posluju u Crnoj Gori. Bila je vlasnica malog udela u crnogorskoj Prvoj banci, u kojoj vlasništvo imao i njen brat Aco Đukanović. Preko ove banke poslovali su brojni crnogorski kriminalci, uključujući i narko-bosa Darka Šarića. „Poznajem je od 2004. godine, kada samo vodio prvu privatnu Gimnaziju u Crnoj Gori 'Luča', koju sam prodao grupi crnogorskih građana, među kojima je bila i Ana Kolarević. Video sam je jednom u životu, prilikom potpisivanja prodajnog ugovora, a prethodnu komunikaciju sam imao sa njenim advokatom. To je bilo oktobra 2004. godine. Ni pre, ni posle toga nisam je ni video ni čuo“, ispričao je Šarčević. 
person Dragan Štulić 
Dragan Štulić, poslovni partner i čovek od poverenja ministra Šarčevića. Njih dvojica su suvlasnici osnovne škole i gimnazije „Ruđer Bošković“. Štulić je jedan od vlasnika kompanije „Mostar“ čiji su nelegalno izgrađeni objekti u kojima su škole. Objekti su u procesu legalizacije. Pošto je postavljen za ministra, Šarčević je u oktobru 2016. upravljačka prava u osnovnoj školi i gimnaziji preneo na Štulića.  
person Petar Komljenović 
Petar Komljenović je vlasnik gimnazije „Milutin Milanković“ u čijem je osnivanju pomogao Šarčević i radio kao direktor. Komljenović je vlasnik kompanije „Interspeed“ koju je pokrenuo 90-ih. Sarađivao je sa Delta bankom. Policija ga je imenovala kao jednog od aktera šverca cigareta od 1995. do 2001. godine u šemi akcije „Mreža“, ali nikada mu nije suđeno. Vlasnik je „Fokus“ radija. „Poznajem ga još od 90-ih godina. Dve godine sam bio direktor Gimnazije „Milutin Milanković“, čiji je gospodin Petar osnivač. Od 2002. godine smo se razišli u svakom smislu (dao sam otkaz). Od tada ga nisam ni čuo ni video“, kaže Šarčević. 
 
 
 Dokumenti 
subject Ekonomska škola - Novi Beograd
subject Gimnazija Milutin Milanković
subject Gimnazija Milutin Milanković - postavljanje direktora
subject Gimnazija Ruđer Bošković
subject Kuća Šarčevićeve ćerke
subject Life code
subject Osnovna škola Ruđer Bošković
subject Ruđer prevoz
subject Srednja škola Kosta Cukić
subject Stan na Zlatiboru
subject Stan u Rakovici
subject Vaša kućica