Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Zoran Đorđević 
  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 
  Datum rođenja: 11.02.1970.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
  Pre nego što je postao ministar, Đorđević je osnovao nekoliko firmi. Direktor je misteriozne ofšor kompanije koja je sklopila vredan posao sa državnim „Telekomom“. Radio je i kao finansijski direktor u kompaniji „ComTrade“. Za državnog sekretara imenovao ga je tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vučić 2012. godine. Tu je ostao i u vreme Vučićevog naslednika Bratislava Gašića. Nakon što je Gašić smenjen zbog seksističke izjave upućene novinarki televizije „B92“, Đorđević postaje ministar. Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Imovina mu je u Malom Mokrom Lugu u Beogradu, gde se nalaze dve kuće i zemljište, a tamo je registrovao i firme. Nije pristao na intervju s novinarima KRIK-a.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2016- Ministar odbrane  91.000 RSD 
clear Ministarstvo odbrane  2012- 2016 Državni sekretar  86.000 RSD 
      UKUPNO 91.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Mali Mokri Lug, Beograd  Zoran Đorđević  85 m2  65.000 € 
  Ministar Đorđević vlasnik je polovine kuće od 170 metara kvadratnih, koja se nalazi na kraju Bulevara kralja Aleksandra, u naselju Mali Mokri Lug. Kuću je nasledio.
done Kuća  Mali Mokri Lug, Beograd  Zoran Đorđević  86 m2  47.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Đorđević je vlasnik još jedne kuće u Malom Mokrom Lugu koja se nalazi odmah do kuće od 170 kvadrata. Kuća je izgrađena bez dozvole.
done Zemljište  Mali Mokri Lug, Beograd  Zoran Đorđević  625 m2  25.000 € 
  U izveštaju o imovini koji je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije, ministar Đorđević naveo je da je zemljište nasledio.
done Zemljište  Mali Mokri Lug, Beograd  Zoran Đorđević  97 m2  3.800 € 
  U izveštaju o imovini koji je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije, ministar Đorđević naveo je da je zemljište nasledio.
done Gradsko građevinsko zemljište  Mali Mokri Lug, Beograd  Zoran Đorđević  1.532 m2 (0,15 ha)  192.000 € 
  U izveštaju o imovini koji je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije, ministar Đorđević naveo je da je zemljište nasledio.
UKUPNO     171 m2   332.800

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Suzuki SX4 Cross  Zoran Đorđević   12.000 € 
    Đorđević je automobil „suzuki“ kupio 2015, iste godine kada je i proizveden.
done Automobil  Peugeot 307  Zoran Đorđević   4.000 € 
    Đorđević je na lizing kupio novi „pežo“ 2007. godine.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Zoran Đorđević   VB Leasing  21.436 EUR 
    Đorđević je 2007. godine na lizing kupio „pežo 307“. Automobil je otplaćen 2013. godine.
  Zoran Đorđević    / 
    Đorđević je podigao kredit 2015. kako bi kupio novi automobil „suzuki“.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneKBX Consulting LLC (Delaver, SAD)   Zoran Đorđević   Direktor   /  / 
  OFFSHORE   Ministar Đorđević direktor je ofšor firme „KBX Consulting LLC“ registrovane u američkoj državi Delaver, jednoj od najpopularnijih destinacija za osnivanje „školjka“ firmi. Nije poznato ko se krije iza ove kompanije. Osnovana je u oktobru 2008. godine posredstvom agencije „Harvard Business Services“. Ova agencija osnivala je kompanije poznatim osobama iz Srbije – od narko-bosa Darka Šarića, do ljudi iz visokog biznisa, poput Milke Forcan. Firma „KBX Consulting LLC“ je u oktobru 2008. godine imenovala Đorđevića za direktora. U ime ove firme osnovao je u Srbiji kompaniju „Telecraft“. „KBX Consulting“ je još aktivna i nije poznato da li je Đorđević i dalje u vezi s njom.
clearTelecraft  Zoran Đorđević   Direktor  600 €  / 
  OFFSHORE   Đorđević je kao predstavnik ofšor kompanije „KBX Consulting LLC“ iz Delavera, mesec dana nakon njenog osnivanja, potpisao ugovor o pokretanju kompanije „Telecraft“ u Srbiji u novembru 2008. godine. Partner u ovoj firmi bila je ofšor kompanija „Focus Group LLC“, takođe iz Delavera. Novinari KRIK-a otkrili su da iza ove firme stoji Jasminka Komljenović. Srpska kompanija „Telecraft“ osnovana je na adresi Đorđevićeve kuće u Malom Mokrom Lugu, a on je postavljen za direktora. Upisano je da se firma bavila kablovskim telekomunikacijama. Manje od godinu dana nakon osnivanja, u junu 2009. kompanija je dobila javnu nabavku kod „Telekoma“ u pregovaračkom postupku bez javnog objavljivanja. Na ovom poslu firma je zaradila oko 88 hiljada evra i to je, kako otkriva KRIK, bio jedini posao ove kompanije. Đorđević je nakon toga, krajem 2009. doneo odluku da se pokrene gašenje firme „Telecraft“ i postao likvidacioni upravnik. Ugašen je u martu 2010. Delaverska kompanija koja je Đorđevića postavila za direktora još uvek je aktivna.
clearPreduzetnička radnja „Financial Stability”  Zoran Đorđević   Vlasnik   /  / 
   U septembru 2010. godine, Đorđević je osnovao konsultantsku agenciju „Financial Stability“ sa sedištem u svojoj kući u Malom Mokrom Lugu. Ne zna se ko su mu bili klijenti. Agenciju je ugasio u septembru 2012. godine, ubrzo nakon što se zaposlio kao državni sekretar u Ministarstvu odbrane.
clearPreduzetnička radnja „Time Computers“  Zoran Đorđević   Vlasnik   /  / 
   Đorđević je u junu 2006. osnovao preduzetničku radnju „Time Computers“ na adresi svoje kuće u Malom Mokrom Lugu. Bavila se popravkom računara, a Đorđević ju je ugasio krajem 2009. godine.
clearPreduzetnička radnja „Finance Team“  Supruga Svetlana Đorđević   Vlasnica   /  / 
   Supruga ministra Đorđevića Svetlana osnovala je agenciju za knjigovodstvene usluge u junu 2006. godine, istog meseca kada je ministar osnovao radnju za popravku računara „Time Computers“. Agencija njegove supruge ugašena je u novembru 2009. godine.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija  1.12.2014 
    Predmet: Kršenje Zakona o zaštiti potrošača
    Ministrova supruga Svetlana Đorđević radi kao supervizor Centra za reklamaciju i tehničku podršku u privatnoj telekomunikacionoj kompaniji „VIP“. Mnogi korisnici „VIP“-a žalili su se na usluge, a tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija vršila je nadzor povodom nekih od žalbi i podnela pet prekršajnih prijava protiv kompanije „VIP“ i Svetlane Đorđević kao odgovornog lica. Dva postupka su završena – jedan oslobađanjem „VIP“-a i Svetlane Đorđević, a u drugom su proglašeni krivim i kažnjeni minimalnim novčanim kaznama – „VIP“ sa 100.000, a Svetlana Đorđević sa 30.000 dinara.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Jasminka Komljenović 
Jasminka Komljenović bila je partnerka Đorđeviću u „Telecraft“. Žena istog imena je supruga biznismena Petra Komljenovića, vlasnika firme „Interspeed“, koga je policija označila kao jednog od aktera šverca cigareta devedesetih, ali nikada nije procesuiran. U Komljenovićevoj firmi radio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a poslovno je sarađivao i sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem. Novinari KRIK-a, međutim, nisu mogli da potvrde da je u pitanju ista osoba. 
person Veselin Jevrosimović 
Veselin Jevrosimović jedan je od najbogatijih srpskih biznismena i vlasnik kompanije „ComTrade“ koja snabdeva brojne državne insitucije kompjuterskom opremom. Đorđević je od jula 2011. do avgusta 2012, kada se zaposlio u Ministarstvu odbrane, radio u „ComTrade“-u kao finansijski direktor. Jevrosimović piše kolumnu za provladin tabloid „Informer“. Predsednik je Atletskog saveza Srbije. Na njegovu kuću bačene su dve bombe 2013. godine. 
 
 
 Dokumenti 
subject 15 ari zemljišta u Malom Mokrom Lugu u Beogradu
subject 6 ari zemljišta u Malom Mokrom Lugu u Beogradu
subject Druga kuća u Malom Mokrom Lugu u Beogradu
subject Focus Group LLC
subject KBX Consulting LLC (Delaver, SAD)
subject Kršenje Zakona o zaštiti potrošača
subject Kuća u Malom Mokrom Lugu u Beogradu
subject Lizing za peugeot 307
subject Preduzetnička radnja „Finance Team“
subject Preduzetnička radnja „Financial Stability”
subject Preduzetnička radnja „Time Computers“
subject Telecraft
subject Telecraft finansijski izveštaji
subject Zemljište u Malom Mokrom Lugu