Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Rasim Ljajić 
  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija 
  Datum rođenja: 28.01.1964.
Mesto rođenja: Novi Pazar
Stranačka pripadnost: Socijaldemokratska partija Srbije
  Rasim Ljajić ima najduži ministarski staž u Srbiji. Po završetku Medicinskog fakulteta u Sarajevu, radio je kao novinar od 1989. do 2000, kada počinje ministarsku karijeru. Bio je ministar za nacionalne i etničke zajednice, a paralelno sa ovom funkcijom i potpredsednik koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Kasnije se nalazio na mestu potpredsednika koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju. U Savetu ministara Srbije i Crne Gore biran je za ministra za ljudska i manjinska prava 2003. godine. U dva navrata, 2007. i 2008. godine, bio je ministar rada i socijalne politike. Funkcije potpredsednika vlade i ministra za trgovinu i telekomunikacije obavljao je u tri mandata – 2012, 2014. i 2016. Rasim Ljaljić je bio i predsednik upravnog odbora fudbalskog kluba Novi Pazar. Većina nekretnina porodice Ljajić su u vlasništvu ministrovog oca Hajra. Uglavnom su izgrađene bez građevinske dozvole, a od pre par godina deo nekretnina je u procesu legalizacije. Ministrov otac je i vlasnik velike parcele nadomak novoizgrađenog atletskog stadiona. Ljajić je za KRIK rekao da je njegov otac novac zaradio u Nemačkoj i od toga kupio imovinu. Ministar živi u stanu u Beogradu koji iznajmljuje od prijatelja Seada Spahovića. Razgovarao je sa novinarima KRIK-a.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2012- Potpredsednik vlade; ministar trgovine, turizma i telekomunikacija  33.000 RSD 
clear Vlada Republike Srbije  2008- 2012 Ministar rada i socijalne politike  108.000 RSD 
done Visoka strukovna škola za preduzetništvo  2012- Predavač  75.000 RSD 
      UKUPNO 108.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Sarajevo, BiH  Rasim Ljajić  59 m2  47.500 € 
  Ministar Ljajić je, kako je ispričao novinarima KRIK-a, vlasnik kuće u Sarajevu koja se u katastru ne vodi na njega. „Otac mi je tu kuću kupio '83, kada sam krenuo na studije, da ne bih plaćao kiriju. Platio ju je tadašnjih 40.000 nemačkih maraka.“ Ljajić je rekao da je ovu kuću pokušao da prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije, ali da „to nije bilo moguće, jer njihov sistem ne prihvata nekretinu ukoliko se ona ne vodi na vlasnika“.
done Zgrada i pomoćni objekat  Novi Pazar  Otac Hajro Ljajić  260 m2  300.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Kuća se nalazi na Hadžetu, predgrađu Novog Pazara. U katastru se vlasništvo vodi na oca, ali je Ljajić ispričao da je on vlasnik jednog sprata, u kojem živi sa porodicom. Izgrađena je bez dozvole za gradnju. „Ja prvi put čujem da ta kuća nema dozvolu, šokiran sam. Otac mi je zidar, kuća je zidana na našem imanju, ne verujem da bi je on pravio bez potrebnih dozvola“, rekao je Ljajić za KIRK. Iz kabineta ministra je naknadno stigla fotografija zahteva za legalizaciju koju je Ljajićev otac podneo u novembru 2013. godine.
done Zemljište  Novi Pazar  Hajro Ljajić  880 m2 (0,09 ha)   / 
  Zemljište u vlasništvu Ljajićevog oca na kom je izgrađena kuća opisana gore. Vrednost zemljišta sa kućom i pomoćnim objektom je 300.000 evra.
done Kuća i pomoćna zgrada  Novi Pazar  Hajro Ljajić  107 m2  180.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Ljajićev otac vlasnik je još jedne kuće na Hadžetu. Ova starija kuća, u kojoj je ministar odrastao, a koja se nalazi prekoputa veće kuće, takođe je izgrađena bez dozvole za gradnju. „Ta kuća je zidana '66 godine, to tada nije bilo ni gradsko zemljište“, objasnio je Ljajić na intervjuu, a kasnije je poslao fotografiju zahteva za legalizaciju objekta koji je njegov otac potpisao 2013. godine.
done Zemljište  Novi Pazar  Hajro Ljajić  450 m2   / 
  Zemljište u vlasništvu Ljajićevog oca na kom je bespravno izgrađena druga kuća na Hadžetu. Vrednost je uračunata u vrednost kuće od 107 kvadrata.
done Zemljište  Novi Pazar  Hajro Ljajić  5.895 m2 (0,59 ha)  250.000 € 
  Skupocena parcela Ljajićevog oca od skoro 60 ari nalazi se u predgrađu Novog Pazara. Odmah pored ove parcele tokom 2016. godine sazidan je moderni atletski stadion koji su finansirali Ministarstvo sporta i Grad Novi Pazar. Stadion će uskoro biti otvoren, a u planu je i izgradnja hotela. Stručnjaci koji su pregledali Plan Zavoda za urbanizam Novog Pazara tvrde da stadion nije smeo da bude izgrađen na tom mestu jer je zemljište namenjeno isključivo za gradski park i komunalnu zonu. KRIK je angažovao nekoliko nezavisnih procenitelja, ali oni nisu mogli da nađu zajedničku vrednost za ovu parcelu, upravo zbog toga što stadion nije izgrađen prema planu regulacije. Procenitelji su se složili da, ako se ne uzme u obzir blizina stadiona, ta zemlja ima vrednost oko 250.000 evra. S druge strane, tvrde da izgradnja stadiona i aktivno ulaganje u infrastukturu značajno povećavaju vrednost parcele, ali su dali različite procene vrednosti. KRIK je stoga u profil upisao minimalnu vrednost. Ministar Ljajić kaže za KRIK da on nije uticao da se tu sagradi stadion, već je to bila jedina opcija. „Nije mogao da se izgradi na drugom mestu jer nigde u Pazaru nije postojala dovoljno velika prazna parcela“. Ova zemlja je pripadala Ljajićevom ocu do 1982. godine, kada ju je država oduzela, a onda je Hajro Ljajić 2013. ponovo otkupio zemlju. „Oduzeli su nam je da bi vodovod izgradio filtersko postrojenje, ali ono nikad nije napravljeno. 2003. godine usvojen je Zakon o planiranju i izgradnji, njime je predviđeno da se zemlja koja nije privedena nameni vraća starim vlasninicima ukoliko isplate novačnu naknadu koju su ranije dobili. Na osnovu tog zakona moj otac je 2005. godine podneo zahtev, platio iznos koji je veštak finansijske struke utvrdio i 2013. mu je vraćena zemlja.“ Prema fotografijama rešenja koje nam je Ljajić poslao, njegov otac je za povraćaj zemlje platio 10 hiljada evra.
done Poslovna zgrada  Novi Pazar  Brat Mirsad Ljajić  172 m2  260.000 € 
  Ministrov brat vlasnik je poslovne zgrade u pešačkoj zoni u centru Novog Pazara. Ova zgrada je izgrađena 1952. godine i zaštićena kao kulturno-istorijsko dobro „Stari Ras sa Sopoćanima“. Mirsad je izdaje kladionici i kockarnici „Alfa Game“. On je 2015. godine dobio dozvole od Gradske uprave Novog Pazara i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da rekonstruiše sprat i dozida deo, prema dokumentaciji koju poseduje KRIK. Ljajić tvrdi da je njegov brat dozidao spoljno stepenište. „Otac je kupio ovaj objekat 2001. godine, a 2007. je preveo na brata“, rekao je ministar Ljajić.
done Lokal  Novi Pazar  Mirsad Ljajić  20 m2  30.000 € 
  Ovaj lokal se nalazi pored Mirsadove poslovne zgrade u centru grada. Izdaje ga servisu za popravku mobilnih telefona „Sky store“.
done Zemljište  Novi Pazar  Mirsad Ljajić  107 m2   / 
  Parcele u centru Novog Pazara na kojima se nalaze Mirsadova poslovna zgrada i lokal. Vrednost zemljišta uračunata je u vrednost objekata.
done Vikendica  Selo Kožlje  Mirsad Ljajić  40 m2  40.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Ljajićev brat je, prema ministrovim rečima, ovu vikendicu kupio pre oko 10 godina. Vikendica je divlja gradnja, nije upisana u katastar i nalazi se na parcelаmа kojе su u katastru uknjižene kao voćnjak i livada.
done Voćnjak i livada  Selo Kožlje  Hajro Ljajić  1.950 m2 (0,20 ha)  25.000 € 
  Ministrov brat vlasnik je voćnjaka i livade u selu Kožlje 15 kilometara južno od Novog Pazara na kojima je izgrađena vikendica.
done Kuća  Novi Pazar  Supruga i deca pokojnog Ljajićavog brata Esada  291 m2  300.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Vila nelegalno izgrađena u blizini fudbalskog stadiona u Novom Pazaru. U katastru piše da „vlasnik nije utvrđen“. U kući živi porodica Ljajićevog brata Esada, koji je preminuo 2004. godine. Parcela na kojoj je kuća pripada njegovoj supruzi i deci. „Moj brat je tu kupio staru kuću, pravio novu, to je njegovo. Njegova porodica živi u toj kući“, potvrdio je ministar Ljajić za KRIK.
done Zemljište  Novi Pazar  Supruga i deca pokojnog Ljajićavog brata Esada  622 m2   / 
  Parcela u blizini fudbalskog stadiona na kojoj se nalazi nelegalno izgrađena vila u vlasništvu je supruge i dece pokojnog brata ministra Ljajića. Vrednost parcele uračunata je u vrednost kuće koja se na njoj nalazi.
done Kuća  Novi Pazar  Supruga i deca pokojnog Ljajićavog brata Esada  60 m2  60.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Tri parcele nadomak Novog Pazara u vlasništvu porodice su u katastru opisane kao voćnjak, livada i njiva, ali se na satelitskom snimku vidi da se tu nalazi nelegalno sagrađena kuća. Nije poznata tačna kvadratura i vrednost. „To je vikendica i ima oko 60, 70 kvadrata“, objasnio je Ljajić.
done Zemljište  Novi Pazar  Supruga i deca pokojnog Ljajićavog brata Esada  2.222 m2 (0,22 ha)  30.000 € 
  Zemlja na kojoj je nelegalno sagrađena kuća, za koju ministar Ljaljić kaže da je vikendica od 60, 70 kvadrata.
done Lokali  Novi Pazar  Supruga i deca pokojnog Esada Ljajića  66 m2  85.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Lokali su izgrađeni bez dozvole za gradnju i nalaze se u starom gradskom jezgru Novog Pazara. Ministar Ljajić je novinarima KRIK-a objasnio da njegov pokojni brat te lokale nije gradio, već ih je kupio pre oko 15 godina i od tada davao u zakup.
done Zemljište  Novi Pazar  Supruga i deca pokojnog Esada Ljajića  88 m2   / 
  Zemljište u novopazarskoj Staroj čaršiji na kome se nalazi gore opisana poslovna zgrada. Vrednost zemljišta uračunata je u vrednost lokala.
clear Zemljište Novi Pazar Otac Hajro Ljajić 348 m2   / 
    Parcela u predgrađu Novog Pazara bila je u vlasništvu oca Hajra Ljajića do decembra 2010. kada ju je, kako piše u ugovoru, prodao za svega 60.000 dinara. Ministar Ljajić je objasnio da je njegov otac zemlju prodao mnogo ranije, ali da se sa novim vlasnikom 2010. godine dogovorio da potpišu ugovor u koji su stavili simboličnu cenu. Ugovor je potpisan kako bi novi vlasnik mogao da uknjiži vlasništvo.
UKUPNO     1.075 m2   1.607.500

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Volkswagen Golf 4  Amra Ljajić  3.500 € 
    Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije ministra Ljajić nema kola, ali on je novinarima KRIK-a rekao da mu se „automobil vodi na suprugu“. To je Golf 4, 2006. godište.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneVisoka strukovna škola za preduzetništvo   Rasim Ljajić  Predavač   /  / 
   Ministar Ljajić je u ovoj školi predavač od oktobra 2012. godine i prima platu od 75.000 dinara. Vlasnik škole je kompanija „Institut za razvoj malih i srednjih preduzeća“ koja je ugašena 2010. godine. Vlasnici firme pre gašenja bili su država Srbija i nekoliko privatnih preduzeća, među kojima i ona u vlasništvu porodice odbeglog biznismena Bogoljuba Karića. „Tom školom upravlja naš (iz njegove partije) poslanik Vladimir Marinković. Firma koja je osnivač je 2010. otišla u stečaj i fakultet je preuzela Direkcija za imovinu, a pošto oni ne mogu da se bave fakultetom, školu su održavali profesori koji su tu radili. Odatle platu primam kada tamo idem, kada ne idem ne primam platu“, objasnio je Ljajić za KRIK.
doneInternacionalni univerzitet u Novom Pazaru   Rasim Ljajić  Predavač   /  / 
   Ljajić je 2007. godine bio predavač na univerzitetu koji je u vlasništvu bivšeg muftije Muamera Zukorlića. Primao je platu od 35.000 dinara. Danas su Ljajić i Zukorlić u političkom sukobu. „Mislili smo da podržimo to, mislili smo da je taj fakultet stvarno 'vakuf', dok nismo videli šta je to u stvari“, opisao je Ljajić svoj angažman na Internacionalnom univerzitetu koji je, kako kaže, trajao godinu, dve.
clearFudbalski klub „Novi Pazar“  Rasim Ljajić  Predsednik upravnog odbora   / 608.000 € 
   Ljajić je imenovan za predsednika upravnog odbora 2010. godine, a tada je, prema pisanju medija, potpredsednik kluba bio Džemail Plojović, aktivista i finansijer Ljajićeve stranke. Plojović je u Beloj knjizi MUP-a Srbije označen kao član kriminalne grupe koju je predvodio Ljajićev brat Esad. „Hteo sam da pomognem da klub sa dugom tradicijom uđe u Super ligu, da izgradimo infrastrukturu s obzirom na potencijal koji postoji i na interesovanje – Pazar je fudbalski grad i hteo sam da pomognem da se taj san ostvari. Bila je to rupa bez dna. Ja i kada sam izašao iz uprave morao sam da molim ljude okolo za pomoć igračima“, rekao je Ljajić za KRIK.
clearStatus X  Supruga Amra Ljajić  Suvlasnica   /  / 
   Kompanija iz Novog Pazara osnovana 1993. godine i bavila se prodajom obuće. Ljajićeva supruga osnovala je firmu sa ocem Jakupom Ćorovićem. Njen otac prodao je kasnije svoj udeo Huseinu Madžoviću. Firma je otišla u stečaj 2010. godine.
clearCaffe Galerija  Brat Mirsad Ljajić  Vlasnik   /  / 
   Brat ministra Ljajića držao je kafić u pešačkoj zoni u centru Novog Pazara od 2002. do 2010. godine.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Državna revizorska institucija (DRI)  7.2.2011 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Ljajić je kao ministar rada i socijalne politike u tri slučaja prekršio zakon prilikom javnih nabavki vrednih oko 2,7 miliona evra. Pri izgradnji Gerontološkog centra u Valjevu ministarstvo nije poštovalo proceduru s obrazloženjem „da bi se time pomerili rokovi za otpočinjanje radova“ i u novembru 2008. sklopilo ugovor s firmom „Ratko Mitrović – Dedinje“. Kompaniji je unapred plaćeno oko 2,7 miliona evra, a radovi su počeli tek šest meseci kasnije. „Ja sam tu kažnjen po komandnoj odgovornosti, kao odgovorno lice – niti sam ja vodio tender, niti sam odlučivao o tome. Ja sam bio samo na vrhu piramide, ali znam da je to tada bilo sporno jer je u pitanju bila donacija – mislim da su Japanci donirali novac. Postojala je opasnost da se povuče donacija ako se nastave radovi. Da donacija ne bi propala, ministarstvo je sprovelo skraćeni postupak da bismo iskoristili ta sredstva“, objasnio je Ljajić. U drugom slučaju ministar Ljajić je za oko 16 hiljada evra kupio bonove za gorivo bez postupka javne nabavke. „To sa NIS-om je bio najveći cirkus – sva ministarstva nabavljaju gorivo od njih. Ne nabavaljam ja gorivo, tu sam ponovo kažnjen po komandnoj odgvornosti“, rekao je Ljajić. Tokom 2009. godine sklopio je ugovor o sanaciji kanalizacionog sistema Gerontološkog centra „Jelenac“ u Aleksincu s firmom „Ratko Mitrović – Dedinje“ – takođe bez postupka javne nabavke. Ministarstvo je za radove isplatilo oko 215 hiljada evra. „U vezi doma u Aleksincu – pretila je epidemija i sanitarna inspekcija je naložila ministarstvu da to sredi u roku dva, tri meseca inače će zatvoriti dom i onda su ovi naši raspisali po ubrzanoj proceduri. DRI to ne zanima, oni su samo videli skraćeni postupak, da nema osnova za skraćeni postupak i pokrenuli proces“, kaže Ljajić. Prekršajni sud u Beogradu je 2. decembra 2013. godine ministra Ljajića proglasio krivim i kaznio ga opomenom.
  Prekršaj   Državna revizorska institucija (DRI)  8.2.2011 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    DRI je pokrenula postupak nakon što je uvrdila kršenje zakona u dva slučaja. Ministar Ljajić je suprotno Zakonu o javnim nabavkama sklopio ugovor za adaptaciju Gerontološkog centra Pančevo sa firmom „MK biro“ vredan oko 53 hiljade evra u julu 2009. „Suština je da smo mi prebacili pare geronotološkom centru u Pančevu, a onda su oni bez tendera to radili“, objasnio je Ljajić. U drugom slučaju Ljajić je, bez sprovedenog postupka javne nabavke, sklopio ugovor sa Javnim preduzećem „Zavod za urbanizam izgradnju i uređivanje opštine Novi Pazar“ za izradu tehničke dokumentacije. Ugovor je bio vredan oko 47 hiljada evra. Rešenjem Prekršajnog suda u Beogradu od 3.1.2016. godine, postupak protiv ministra Ljajića je obustavljen zbog zastarelosti.
  Prekršaj   Prekršajni sud u Šapcu  /
    Predmet: Nepoznato
    Protiv Ljajića se, prema izvodu iz prekršajne evidencije, vode postupci u Šapcu. Tamošnji sud KRIK-u nije dostavio informacije o ovim postupcima. „Ma to je nešto jer je moja stranka lepila plakate u Šapcu, pa su oni pokrenuli postupak protiv mene. Ne znam šta se dalje desilo sa tim postupkom, pravo da vam kažem“, kratko je prokomentarisao Ljajić.
  Stečaj   Narodna banka Srbije  20.4.2010 
    Predmet: Stečaj nad firmom „Status X“
    Firma Ljajićeve supruge „Status X“ dugovala je Narodnoj banci Srbije 518.144 dinara. Banka je zatražila naplatu duga i tada je pokrenut stečaj nad kompanijom. Firma je ugašena u decembru 2010.
  Naplata duga   Privredni sud Kraljevu  24.11.2009 
    Predmet: Izvšenje na novčanim sredstvima „Caffe Galerija“
    JKP „Gradska toplana“ pokrenula je dva postupka zbog duga od 123.584 dinara. Jedan je rešen, a drugi je u fazi odlučivanja o žalbi. „Caffe Galerija“ se u međuvremenu zatvorila u julu 2010. godine.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Džemail Plojović zvani Žuti 
u Beloj knjizi MUP-a Srbije je označen kao saradnik ministrovog brata Esada Ljajića zvanog Kero, koji je bio šef grupe iz Novog Pazara koja se bavila prodajom droge. Heroin sakriven u kamionima koji su prevozili tkaninu švercovao je iz Turske u Zapadnu Evropu, pokazuju podaci policije. Ministrov brat bio je osuđivan 90-ih godina. Preminuo je 2004. godine. Plojović je aktivista stranke ministra Ljajića. Bio je i u upravi fudbalskog kluba Novi Pazar kada je klub vodio Ljajić. „Plojović je bio prijatelj sa mojim bratom, tako ga i znam. Čovek je bio član stranke od početka, bio je aktivan u svojoj mesnoj zajednici i pomagao stranku. Sa čovekom ne pričam već pet, šest godina, ali on nema nikakve veze sa kriminalom. U Beloj knjizi svašta piše, ali šta je od toga dokazano? Što se fudbalskog kluba tiče – možda se on vrteo tu jer je mnogo pre nas bio u klubu, ali ne znam da je bio zamenik dok sam ja bio predsednik kluba.“ 
person Muamer Zukorlić 
bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji i narodni poslanik, u političkom sukobu je sa Rasimom Ljajićem. Ministar Ljajić nedavno je prokomentarisao bespravnu gradnju u centru Novog Pazara kojom Zukorlić rukovodi i rekao da je to „hajdučija“. Deset godina ranije, njih dvojica su kratko sarađivali kada je Ljajić bio predavač na Zukorlićevom univerzitetu. 
person Sead Spahović 
advokat iz Beograda u čijem stanu živi Ljajić sa porodicom u Beogradu. Spahović je bio republički javni pravobranilac i ko-ministar pravde nekoliko meseci 2001. godine. Ljajić je Spahovića opisao kao prijatelja. Među poznatim klijentima ovog advokata su rođak Darka Šarića Željko Vujanović, optužen za organizovanje šverca narkotika, kao i Dragoljub Peurača iz Socijalističke partije Srbije, optužen zbog primanja mita. „Čovek je advokat, brani ubice, brani sve... Kakve veze to ima? Zar treba da se odreknem svih advokata koje poznajem?“, rekao je Ljajić.  
 
 
 Dokumenti 
subject Adaptiran lokal ministrovog brata
subject Caffe Galerija
subject Imanje ministrovih bratanaca
subject Izvod iz prekršajne evidencije - Rasim Ljajić
subject Kuća kod stadiona
subject Livada u selu Kožlje
subject Lokal u Staroj Čaršiji
subject Manja očeva kuća na Hadžetu
subject Manja poslovna zgrada ministrovog brata
subject Očeva parcela pored stadiona
subject Parcela ministrovog brata
subject Status X
subject Veća kuća na Hadžetu
subject Veća poslovna zgrada ministrovog brata
subject Voćnjak u selu Kožlje