Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Vladan Vukosavljević 
  Ministar kulture 
  Datum rođenja: 02.04.1962.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: ---
  Vukosavljević je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je u trgovinskom preduzeću „Univerzal“ od 1990. do 1993. Nakon toga ušao je u nekoliko privatnih poslovnih poduhvata koji su bili uglavnom neuspešni, pa su kompanije pogašene. Od 2004. član je Krunskog kabineta Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Bio je i član Upravnog odbora Zadužbine Miloša Crnjanskog, ali je podneo ostavku nakon što je upozoren na mogući sukob interesa. Na ministarsku poziciju prešao je sa mesta sekretara za kulturu Grada Beograda na kome je bio od 2013. do 2016. Nije oženjen i nema dece.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2016- Ministar kulture i informisanja  88.825 RSD 
      UKUPNO 88.825 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Stari Grad, Beograd  Vladan Vukosavljević  82 m2  170.000 € 
  Vukosavljevićeva maćeha Marija Čolak-Antić je na samrti u maju 2016. rekla da stan u Ulici kralja Petra u centru Beograda poklanja Vladanu Vukosavljeviću. Njena izjava sastavljena je u testament, a ministar je krajem juna 2016. prihvatio nasledstvo. Ukoliko u narednih godinu dana niko ne ospori njegovo pravo na ovu imovinu, Vukosavljević će i zvaničano postati vlasnik stana.
UKUPNO     82 m2   170.000

  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
clearLogos Public Relations  Vladan Vukosavljević  Vlasnik  1.300 € 3.000 € 
   Vukosavljević je kompaniju osnovao 2002. godine u partnerstvu sa firmom „ADTV Communication Limited“ iz Londona čiji je vlasnik Staniša Ognjanović. Godine 2006. Vukosavljević je za 1.000 evra kupio Ognjanovićev udeo i postao jedini vlasnik. Kompanija se bavila odnosima s javnošću i lobiranjem. Među klijentima su bili, kako je Vukosavljević ispričao za KRIK, „Carnex“ iz Vrbasa, „Japan Tobacco International (JTI)“ i mnoge manje kompanije. Od marta ove godine firma je u procesu gašenja.
clearLex & Lobby  Vladan Vukosavljević  Suvlasnik  500 €  / 
   Sa partnerima Srbobranom Brankovićem i Nenadom Pandurovićem Vukosavljević je 2004. godine osnovao firmu za lobiranje u kojoj je imao 40 odsto vlasništva. Poduhvat nije uspeo, ispričao je Vukosavljević za KRIK, i kompanija je ugašena 2011. godine. „To je bilo vreme kada je osnovano udruženje lobista. Mislili smo da će zbog prisustva stranih kompanija, stranih fondova itd, posao lobiranja da zaživi, ali nije“, objasnio je Vukosavljević.
clearMoj heroj  Vladan Vukosavljević  Suvlasnik  500 €  / 
   Kompaniju registrovanu za kompjutersko programiranje Vukosavljević je osnovao u junu 2008. godine sa trojicom partnera – Aleksandrom Kostićem, Vojislavom Milutinovićem i Zoranom Ilićem. U februaru 2016. godine Vukosavljević je svojih 25 odsto vlasništva preneo na Ilića nakon što ga je Agencija za borbu protiv korupcije upozorila na mogući sukob interesa.
doneUdruženje „Moj heroj“   Vladan Vukosavljević  Osnivač   /  / 
   Udruženje „Moj heroj“ promovisalo je priče o herojima, zaslužnim građanima, velikim i hrabrim ljudima, piše na sajtu udruženja. Od osnivanja 2008. godine, udruženje je imalo podršku brojnih institucija i organizacija – Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva kulture i Sportskog društva „Crvena zvezda“. Dok je Vukosavljević bio gradski sekretar, krajem oktobra 2015. udruženje je dobilo podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Serijal emisija „Heroji preduzetništva“ koje je pravilo ovo udruženje objavljivao je RTS. "Moj heroj" je nevladina organizacija koja je imala zadatak da afirmiše primere etičkih i moralnih normi u našem društvu kroz priče ljudi koji su na poseban način podizali moralni standard. To su đaci pešaci, učitelji, spasioci“, rekao je Vukosavljević.
clearZadužbina Miloša Crnjanskog  Vladan Vukosavljević  Član upravnog odbora   / 13.000 € 
   Vukosavljević je decembra 2012. godine imenovan za člana Upravnog odbora Zadužbine Miloša Crnjanskog koja za cilj ima da trajno očuva uspomene na ovog čuvenog srpskog književnika, kao i da brine o objavljivanju njegovih književnih dela u zemlji i inostranstvu. Agencija za borbu protiv korupcije naložila je Vukosavljeviću da da ostavku u upravnom odboru pošto je postao ministar, što je on i uradio. „Dobio sam upozorenje Agencije da je po njihovom tumačenju to sukob interesa i ja sam istupio iz toga“, rekao je Vukosavljević za KRIK.
clearDruštvo „Dositej Obradović“  Vladan Vukosavljević  Osnivač i zastupnik   /  / 
   Vukosavljević je udruženje za unapređivanje srpske prosvete i obrazovanja „Dositej Obradović“ osnovao jula 2011. godine sa Ljiljanom Pejić i Aleksandrom Rajkovićem. Bio je zastupnik do februara 2016. kada je, zbog intervencije Agencije za borbu protiv korupcije, podneo ostavku. „Bavilo se afirmisanjem interesa obrazovnog procesa i opšteg obrazovanja“, rekao je Vukosavljević za KRIK.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije   Agencija za borbu protiv korupcije  28.12.2015 
    Predmet: Neprijavljivanje funkcija
    Po stupanju na ministarsku funkciju Vukosavljević Agenciji nije prijavio da je zastupnik Udruženja „Dositej Obradović“ i član Upravnog odbora u Zadužbini Miloša Crnjanskog. Nije preneo vlasnički udeo u kompaniji „Moj heroj“. Nakon upozorenja Agencije, Vukosavljević je podneo ostavke u udruženjima i istupio iz vlasništva firme.
  Prekršaj   Sektor za vanredne situacije MUP-a  5.1.2015 
    Predmet: Nepoštovanje Zakona o zaštiti od požara
    Vukosavljević je za KRIK rekao da je ovo „smešan slučaj“. Komisija Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova naložila je direktoru biblioteke u Lazarevcu da u roku od mesec dana otkloni nedostatke protivpožarne zaštite, objasnio je Vukosavljević. „Kad su došli posle mesec dana i pitali ga zašto nije otklonio, on je rekao besmislicu – da mu gradski sekretarijat nije prebacio novac. Policajci iz Lazarevca podneli su prijavu protiv mene kao gradskog sekretara. Po zakonu, direktori ustanova kulture su potpuno odgovorni za njih. Bio sam kod sudije i objasnio – sudija se krstio levom i desnom rukom“, ispričao je Vukosavljević. Prekršajni sud, pred kojim se vodio postupak, proglasio je nenadležnost.
  Prekršaj   Državna revizorska institucija (DRI)  18.3.2016 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    DRI je podnela prekršajnu prijavu protiv Vukosavljevića kao odgovornog lica Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. KRIK je od Državne revizorske institucije zatražio prekršajnu prijavu, ali je ona odbila da je dostavi uz obrazloženje da je postupak u toku.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Ljiljana Pejić 
je vlasnica firme „Villa Akacija“ posredstvom koje izdaje luksuzne apartmane u centru Zemuna. Sa Vukosavljevićem je osnovala Udruženje „Dositej Obradović“. 
person Nenad Pandurović 
je Vukosavljevićev poslovni partner i suprug glumice Vesne Trivalić. Danas živi i radi u Dubaiju. 
person Srbobran Branković 
je jedan od suvlasnika i predsednik kompanije za istraživanje javnog mnjenja „TNS Medium Gallup“. Radi i kao profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u Beogradu i na doktorskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Osim „Medium Gallupa“, vlasnik je još nekoliko kompanija koje pružaju konsultantske usluge i proizvode dijetetske dodatke. Sa Vukosavljevićem je posedovao firmu koja se bavila lobiranjem. 
person Staniša Ognjanović 
je sa Vukosavljevićem pokrenuo firmu „Logos Public Relations“. On je za KRIK rekao da su želeli da „stvore“ firmu koja bi pomagala drugim kompanijama da se kotiraju na beogradskoj berzi – Belex, ali da ideja nije uspela jer su shvatili da za ovakvu vrstu usluge nema potražnje. „Država nije znala ili nije želela da stvori uslove za zdravo tržište kapitala... Na kraju, Belex je samo bilo mesto da se krade i manipuliše. Kad sam to video, ja sam se povukao“, rekao je Ognjanović za KRIK. Ognjanović je kanadski državljanin koji živi u Londonu. Bio je jedan od pet direktora Udruženja za pravoslavnu pomoć iz Londona (United Orthodox Aid) koje je tokom 1999. i 2000. godine prikupljalo humanitarnu pomoć i doniralo je porodicama u Srbiji. Udruženje je bilo pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađorđević, supruge prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića – u čijem Krunskom kabinetu je Vukosavljević član. Udruženje je ugašeno pre nekoliko godina. 
person Zoran Ilić 
je većinski vlasnik kompanije „Biomelem“ koja proizvodi sredstva za negu kose i ličnu higijenu. Sa Vukosavljevićem je osnovao programersku firmu „Moj heroj“ i istoimeneno udruženje čiji je zastupnik. Ilić je vlasnik još nekoliko firmi. 
 
 
 Dokumenti 
subject Društvo „Dositej Obradović“
subject Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
subject Lex & Lobby
subject Logos Public Relations
subject Moj heroj
subject Nepoštovanje Zakona o zaštiti od požara
subject Neprijavljivanje funkcija
subject Udruženje „Moj heroj“
subject Zadužbina Miloša Crnjanskog