Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Aleksandar Vulin 
  Ministar odbrane 
  Datum rođenja: 02.10.1972.
Mesto rođenja: Novi Sad
Stranačka pripadnost: Pokret socijalista
  Aleksandar Vulin je postao poznat devedestih godina kao zamenik predsednika Jugoslovenske levice (JUL), stranke Mire Marković. 1998. je prešao u Socijalističku partiju Srbije (SPS) u kojoj je ostao do 2008. i osnivanja l++http://pokretsocijalista.rs/+++Pokreta socijalista++l na čijem je danas čelu. Vulin i članovi njegove porodice godinama rade u medijskoj imperiji Roberta Čobana. Vulin je bio direktor nekoliko njegovih kompanija - do 2007. godine „Color Press“-a, a zatim „Color Media International“-a do 2012. U međuvremenu je bio odgovorni urednik nacionalističkog lista „Pečat“. Bio je odbornik u Opštini Rakovica i narodni poslanik na listi Srpske napredne stranke (SNS). U avgustu 2012. postavljen je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Član Vlade Srbije prvi put je postao 2013, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Od 2014. obavlja funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a taj resor dobio je i u avgustu 2016. godine. Sa dolaskom Ane Brnabić na mesto premijerke u junu 2017. Vulin preuzima resor odbrane. Zbog sumnje da je počinio krivično delo prilkom kupovine stana na Zvezdari, Agencija za borbu protiv korupcije ga je krajem 2015. prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal koje je dve godine kasnije obustavilo postupak. Aleksandar Vulin nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
clear Vlada Republike Srbije  2014- 2017 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  100.000 RSD 
clear Vlada Republike Srbije  2013- 2014 Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju  101.597 RSD 
clear Kancelarija za Kosovo i Metohiju  2012- 2013 Direktor  154.495 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2012- 2012 Narodni poslanik  105.000 RSD 
done Vlada Republike Srbije  2017- Ministar odbrane  92.246 RSD 
      UKUPNO 92.246 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Zvezdara, Beograd  Aleksandar i supruga Nataša Vulin  107 m2  160.000 € 
  Aleksandar Vulin je sa suprugom Natašom kupio trosoban stan u novoizgrađenoj modernoj zgradi na Zvezdari, u širem centru Beograda, u julu 2012. godine za 229.620 evra. Prvu ratu od 40.000 evra su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011. godine. Obavezali su se da ostatak isplate do kraja septembra 2012. godine. Ova nekretnina će na ministra Vulina baciti sumnju kada Agencija, dve godine nakon kupovine, bude proveravala podatke iz njegovog imovinskog kartona. Utvrđeno je da Vulin i njegova supruga nisu imali novca za ovu kupovinu zbog čega je Agencija zatražila objašnjenje od ministra. Za njegovo obrazloženje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, Agencija nije uspela da nađe dokaze pa je Vulina prijavila tužilaštvu sumnjajući da ministar pokušava da prikrije istinu o kupovini nekretnine i da je počinio neko krivično delo. Nakon dve godine, međutim, tužilaštvo je obustavilo postupak.
done Garaža  Zvezdara, Beograd  Aleksandar i supruga Nataša Vulin  12 m2  10.000 € 
  U zgradi na Zvezdari u kojoj je kupio stan, Vulin je kupio i parking mesto za 15.000 evra, piše u ugovoru. To se, međutim, ne spominje u Vulinovom imovinskom kartonu objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.
done Stan  Novi Sad  Brat Bojan Vulin  30 m2  22.000 € 
  Jednosoban stan u centru Novog Sada Aleksandar Vulin dobio je na poklon u julu 2010. godine od Olgice Milošević, sudije novosadskog Osnovnog suda. Sudija Milošević rekla je KRIK-u da je stan poklonila zbog „regulisanja odnosa njihovih roditelja“ koji su bili porodični prijatelji, ne precizirajući o kakvim odnosima je reč. Dve godine nakon što je dobio stan, Vulin ga je prodao rođenom bratu Bojanu za 38.000 evra. Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ovaj stan je i dalje upisan kao vlasništvo sudije Milošević. „Ne znam zašto je tako, verovatno neažurnost Agencije da izvrši promenu“, rekla je Milošević za KRIK.
done Stan  Novi Sad  Brat Bojan Vulin  93 m2  85.000 € 
  Bojan Vulin dobio je četvorosoban stan na poklon od roditelja u novembru 2011. godine. Stan se nalazi ispod Petrovaradinske tvrđave.
done Kuća  Novi Sad  Majka Bosa Vulin  117 m2  45.000 € 
  Kuća ministrove majke nalazi se u novosadskom prigradskom naselju Ledinci.
done Zemlja  Novi Sad  Majka Bosa Vulin  856 m2 (0,09 ha)  17.000 € 
  Plac na kojem se nalazi kuća u naselju Ledinici.
UKUPNO     359 m2   339.000

  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
clearSuper Press  Aleksandar Vulin   Zamnik direktora marketinga   /  / 
   Aleksandar Vulin radio je kao pomoćnik direktora marketinga u novinsko-izdavačkoj kompaniji „Super Press“ od 2000. do 2002. godine. Ovu kompaniju je 1999. godine osnovala Lidija Ćulibrk, koja je kasnije radila u kompaniji „Color Press Group“ i bila glavna urednica magazina „Lepota & Zdravlje“. Zastupnik „Super Press“-a bio je Robert Čoban, jedan od vlasnika kompanije „Color Press Group“.
doneColor Press Group   Aleksandar, Bojan i Nataša Vulin   Član upravnog odbora   / 3.800.000 € 
   Aleksandar Vulin bio je član Upravnog odbora „Color Press Group“ do maja 2009. godine. Po Vulinovom odlasku, njegov brat Bojan imenovan je za direktora i danas je na toj poziciji. Ova kompanija je u vlasništvu Roberta Čobana i Velibora Đurovića, posredstvom njihove firme „Color Media International“. Kompanija se bavi izdavanjem više desetina časopisa u Srbiji i regionu, među kojima su „Svet“, „Skandal“, „Gloria“ i „Lepota i zdravlje“. Ministrova supruga takođe je zaposlena u „Color Press Group“.
clearColor Media International  Aleksandar i Bojan Vulin   Zamenik generalnog direktora, zastupnik   / 490.000 € 
   Kompanija je osnovana 2001. godine i u vlasništvu je Roberta Čobana i Velibora Đurovića. Posredstvom ove firme, Čoban i Đurović poseduju nekoliko drugih kompanija. Ministar Vulin bio je zamenik generalnog direktora firme, a njegov brat zastupnik.
clearColor Media L&Z  Brat Bojan Vulin   Direktor   /  / 
   Ćerka firma kompanije „Color Media International“. Vulinov brat bio je direktor firme od juna 2011. do februara 2013. godine kada je pripojena kompaniji „Color Media Group“.
clearColor Media Produkcija  Brat Bojan Vulin   Zastupnik   /  / 
   Ćerka firma kompanije „Color Media International“. Ministrov brat bio je direktor firme od osnivanja do decembra 2012.
clearAgencija „Krug“  Brat Bojan Vulin   Zastupnik   /  / 
   Brat ministra Vulina Bojan osnovao je agenciju „Krug“ u Petrovaradinu. Ova preduzetnička radnja bila je registrovana za pripremu za štampu i objavljivanje. S obzirom da iz opštinskog registra nije preregistrovana u Agenciji za privredne registre, automatski je ugašena.
clearObnova  Otac Ranko Vulin   Suvlasnik i direktor  125.000 €  / 
   Ministrov otac bio je jedan od akcionara i dugogodišnji direktor ciglane „Obnova“ u Kaću kod Novog Sada.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Krivični postupak   Tužilaštvo za organizovani kriminal  25.12.2015 
    Predmet: Istraživanje porekla kupovine stana na Zvezdari
    Tokom redovne kontrole imovine i prihoda ministra Vulina, Agencija za borbu protiv korupcije ustanovila je da nije jasno kako je Vulin platio stan na Zvezdari. Ministar nije mogao da dokaže poreklo 205.000 evra. Naveo je najpre da je stan platio prodajom nekretnine, a potom da je novac pozajmica od suprugine tetke iz Kanade. Za svoje tvrdnje dostavio je sumnjive dokaze zbog čega je Agencija krajem decembra 2015. protiv njega podnela prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal. Tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i primio mito. Dve godine kasnije, u avgustu 2017. tužilaštvo je okončalo postupak saopštivši da nema dokaza da je Vulin počinio krivično delo iz njihove nadležnosti. Javnosti nisu saopšteni detalji tog postupka. Predmet je prebačen u Prvo osnovno tužilaštvo koje je proveravalo samo da li je ministar prijavio stan. Pošto je utvrdilo da jeste, tužilaštvo je obustavilo postupak.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  10.2.2016 
    Predmet: Kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti
    Agencija je podnela prekršajnu prijavu protiv Aleksandra Vulina kao odgovornog lica Pokreta socijalista jer stranka nije Agenciji u zakonskom roku dostavila podatke o troškovima kampanje na lokalnim izborima u Titelu 2012. godine. Pola godine kasnije sud je rekao Agenciji da im je prijava neuredna jer nisu naveli Vulinove lične podatke i dobar opis prekršaja. Agencija je nakon toga ponovila zahtev. Postupak je u toku pred Prekršajnim sudom u Beogradu.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  19.1.2016 
    Predmet: Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti
    Agencija je podnela prekršajnu prijavu protiv Aleksandra Vulina kao odgovornog lica Pokreta socijalista jer stranka nije Agenciji u zakonskom roku dostavila podatke o troškovima kampanje na lokalnim izborima za odbornike u Vrnjačkoj Banji 2012. godine. Postupak je u toku pred Prekršajnim sudom u Beogradu.
  Prekršaj   Državna revizorska institucija (DRI)  12.3.2015 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Državna revizorska institucija podnela je prijavu protiv Vulina jer je decembru 2014. godine napravio prekršaj. Postupak je u toku. Ni DRI, ni Prekršajni sud nisu želeli da KRIK-u otkriju detalje slučaja.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  10.1.2014 
    Predmet: Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti
    Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv Pokreta socijalista i Aleksandra Vulina jer stranka nije Agenciji u zakonskom roku dostavila podatke o troškovima kampanje na lokalnim izborima u Pećincima 2012. godine. Ministar Vulin je u pisanoj odbrani naveo da nije lično bio zadužen za izbornu kampanju u Pećincima. Istakao je i da Pokret socijalista nije raspolagao novcem tokom kampanje, pa zbog toga nisu prijavili troškove Agenciji. Prekršajni sud u Beogradu je Vulina i Pokret socijalista proglasio krivim i izrekao novčane kazne – stranci 100.000, a Vulinu 25.000 dinara. Sudija je izrekao kaznu koja je ispod propisanog minimuma, a iz prekršajne evidencije vidi se da ni Vulin ni stranka nisu platili kaznu.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  18.6.2013 
    Predmet: Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti
    Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv Pokreta socijalista i Aleksandra Vulina kao odgovornog lica jer stranka nije Agenciji dostavila podatke o troškovima na lokalnim izborima u Prokuplju 2012. godine. Ministar Vulin je u svojoj odbrani rekao da stranka u kampanji nije ni imala troškove. Prekršajni sud u Beogradu je stranku i Vulina proglasio krivim i osudio ih na novčane kazne od po 50.000 dinara. Iz prekršajne evidencije vidi se da ni Vulin ni stranka nisu platili kaznu.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  1.4.2013 
    Predmet: Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti
    Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv Pokreta socijalista i predsednika stranke Aleksandra Vulina jer nisu Agenciji u zakonskom roku dostavili podatke o troškovima kampanje na lokalnim izborima u Opovu 2012. godine. Prekršajni sud u Beogradu ih je proglasio krivim i izrekao novčane kazne – stranci 200.000, a Vulinu 50.000 dinara. Nakon žalbe Vulina i stranke, presuda je preinačena i kazne smanjene na 50.000 za stranku, odnosno 10.000 dinara za Vulina. Iz prekršajne evidencije vidi se da je uplaćeno 11 hiljada dinara.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  1.4.2013 
    Predmet: Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti
    Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv Pokreta socijalista i Aleksandra Vulina kao odgovornog lica jer ova stranka nije Agenciji u zakonskom roku dostavila podatke o troškovima kampanje na lokalnim izborima u Apatinu 2012. godine. Vulin je rekao da nije on odgovoran, već Marko Knežević iz njegove stranke. Nakon toga, Agencija je preinačila prijavu pa je nastavljeno sa prekršajnim gonjenjem Kneževića. Postupak je još u toku.
  Prekršaj   Uprava javnih prihoda u Mladenovcu  7.12.2012 
    Predmet: Kršenje Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji
    Uprava javnih prihoda u Mladenovcu pokrenula je prekršajni postupak protiv Aleksandra Vulina kao odgovornog lica stranke Pokret socijalista jer nije na vreme dostavio podatke na osnovu kojih bi ova institucija utvrdila naknadu za korišćenje kancelarije koju je stranka uzela u zakup. Prekršajni sud u Mladenovcu izrekao je Vulinu opomenu u maju 2014. godine.
  Privatna tužba   Prvi osnovni sud u Beogradu  23.3.2015 
    Predmet: Privatna tužba
    Aleksandar Vulin je protiv portparola Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantina Samofalova podneo dve privatne tužbe u martu 2015. godine. Mediji su preneli da je Samofalov saopštio da je sramota što Vulin ide kao predstavnik Srbije u memorijalni centar i bivši nacistički koncentracioni logor Aušvic, kada je on podstrekavao na zločine ka drugim nacijama. Vulin je u tužbama naveo da se danima osećao loše i da su mu povređeni čast, ugled i dostojanstvo. Samofalov je istakao da se tekstovi u medijima razlikuju od onoga što je naveo u zvaničnom saopštenju. On je u jednom postupku pravosnažno osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara. U drugom je prvostepeno oslobođen, ali postupak još nije okončan.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Olgica Milošević 
Olgica Milošević, sudija Osnovnog suda u Novom Sadu, poklonila je Vulinu svoj stan od 30 kvadrata u tom gradu. Nakon toga je kupila dupleks od 300 kvadrata vredan oko trista hiljada evra, što nije srazmerno njenim sudijskim primanjima. Sudija Milošević je za KRIK rekla da joj je suprug, bivši direktor Apotekarske ustanove Novi Sad Dušan Milošević, pomogao u kupovini.  
person Robert Čoban i Velibor Đurović 
Robert Čoban i Velibor Đurović su u svojim medijskim firmama zaposlili Aleksandra Vulina, njegovu suprugu i brata. Vulinovi se uglavnom nalaze na rukovodećim pozicijama u kompanijama. Đurović je 2015. godine bio na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na Balkanu. 
 
 
 Dokumenti 
subject Agencija Krug
subject Color Invest Media
subject Color Media International
subject Color Media L&Z
subject Color Press Group
subject Color Press Marketing
subject Kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (Pećinci)
subject Kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (Titel)
subject Kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (Vrnjačka Banja)
subject Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (Apatin)
subject Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (Opovo)
subject Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (Prokuplje)
subject Kuća Vulinove majke
subject Obnova AD
subject Privatna krivična tužba
subject Stan Bojana Vulina koji je dobio od roditelja
subject Stan koji je Vulin dobio na poklon i prodao bratu
subject Stan na Zvezdari
subject Super Press
 Istraživačke priče 
subject „Tetka iz Kanade“ platila Vulinu stan