Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Pavle Markov 
  Gradonačelnik Kikinde 
  Datum rođenja: 25.03.1973.
Mesto rođenja: Novi Sad
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
  Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov i članovi njegove porodice u vlasništvu imaju veći broj nekretnina u Kikindi i Beogradu - osam stanova, dve kuće i dva poslovna prostora. U jednoj od gardonačelnikovih kuća nalazi se kikindski odbor Srpske napredne stranke, kojoj je Markov pristupio po osnivanju 2008. godine. On je 2004. godine postao načelnik opštinske uprave, zatim u 2012. odbornik u Skupštini opštine Kikinda, a iste godine i poslanik u Skupštini Srbije. Svoj drugi mandat na čelu Kikinde, Markov će završiti sa neispunjenim obećanjem da će grad dobiti fabriku za prečišćavanje vode, te svi građani i dalje nemaju ispravnu vodu za piće. Protiv Markova se vodilo nekoliko prekršajnih postupaka i gradonačelnik Kikinde često krši pravila saobraćaja. Pre političkog angažovanja se bavio advokaturom, a bio je i član reprezentacije Jugoslavije u atletici i u bobu dvosedu. Oženjen je Biljanom Arsović i ima jedno dete. Markov nije pristao na intervju za KRIK, niti je odgovorio na pitanja koja su mu novinari postavili mejlom.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Grad Kikinda  2016- Gradonačelnik  110.000 RSD 
clear Opština Kikinda  2013- 2016 Predsednik opštine  118.000 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije   2012- 2013 Narodni poslanik   115.000 RSD 
clear Skupština opštine Kikinda  2012- 2012 Odbornik  11.374 RSD 
clear Opštinska uprava opštine Kikinda  2004- 2008 Načelnik opštinske uprave  Bez naknade 
      UKUPNO 110.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Centar, Kikinda  Pavle Markov  76 m2  53.000 € 
  Markov poseduje dvosoban stan na prvom spratu u zgradi koja je 2014. godine dobila status kulturnog dobra, pokazuju podaci iz katastra. Zgrada se nalazi u centru Kikinde. Agenciji za borbu protiv korupcije Markov stan ove kvadrature prijavljuje kao nasledstvo. U istoj zgradi poseduje još dva stana i poslovni prostor.
done Stan  Centar, Kikinda  Pavle Markov  52 m2  36.500 € 
  Markov poseduje još jedan dvosoban stan u istoj zgradi i na istom spratu. Iako je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je stan ove veličine nasledio, novinari KRIK-a su došli do ugovora koji pokazuje da ga je kupio u avgustu 1996. godine, kada je imao 23 godine. Platio ga je oko 16 hiljada nemačkih maraka (8 hiljada evra). U ugovoru piše da je Pavle Markov postao vlasnik stana, a da je njegov otac Nikola stekao pravo da živi u njemu do kraja života.
done Stan  Centar, Kikinda  Pavle Markov  78 m2  53.000 € 
  I ovaj stan se nalazi u istoj zgradi, takođe na prvom spratu. Markov ga je kupio u junu 1991. godine, nedugo nakon što je postao punoletan, za oko 50 hiljada tadašnjih nemačkih maraka (25 hiljada evra). Iako dokumenta koja su prikupili novinari KRIK-a pokazuju da je on stan kupio, Markov ga Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljuje kao nasledstvo.
done Poslovni prostor  Centar, Kikinda  Pavle Markov  62 m2  52.000 € 
  Poslovni prostor nalazi se u prizemlju iste zgrade koja je 2014. godine dobila status kulturnog dobra, a Pavle Markov ga je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio kao nasledstvo. Novinari KRIK-a posetili su zgradu i utvrdili da se u lokalu trenutno nalazi kancelarija javne beležnice.
done Kuća  Centar, Kikinda  Pavle Markov  167 m2  45.000 € 
  Markov je vlasnik kuće u centru Kikinde, pokazuju podaci iz katastra koje su prikupili novinari KRIK-a. Parcela na kojoj se nalazi u vlasništvu je države, a Markov ima pravo korišćenja. Kuća je u jednoj od najlepših ulica u gradu, a zajedno sa pomoćnim objektom procenjena je na 45.000 evra.
done Pomoćni objekat  Centar, Kikinda  Pavle Markov  12 m2   / 
  Pomoćni objekat nalazi se iza goreopisane kuće. Objekat takođe nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i nije poznato čemu služi. Procenjena vrednost objekta uračunata je u procenjenu vrednost kuće.
done Kuća  Centar, Kikinda  Pavle Markov  151 m2  60.000 € 
  U istoj ulici Pavle Markov poseduje još jednu prizemnu kuću koja je kupljena osamdesetih godina prošlog veka na njegovo ime dok je bio dečak. Kuća je kupljena za oko 40.000 nemačkih maraka (20.000 evra) i to iz dva puta – najpre je, kada je imao 11 godina, Markov postao vlasnik četvrtine kuće, da bi godinu dana kasnije otkupio i ostatak. Pošto je u trenutku kupovine Pavle bio maloletan, zastupao ga je otac Nikola, a on i supruga upisali su doživotno pravo da je koriste. Parcela na kojoj je izgrađena je u državnom vlasništvu, a Markov ima pravo korišćenja. U kući su prostorije gradskog odbora Srpske napredne stranke. Ovaj odbor je odbio da novinarima KRIK-a dostavi ugovor o zakupu pomenutih prostorija.
done Stan  Savski venac, Beograd  Pavle Markov  76 m2  120.000 € 
  Markov je vlasnik dvosobnog stana na drugom spratu zgrade u širem centru Beograda, pokazuju podaci katastra. U katastar nije upisana površina stana, ali je Markov Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da stan ima 76 metara kvadratnih i da ga je kupio.
done Stan  Nepoznata  Pavle Markov  35 m2   / 
  Agenciji za borbu protiv korupcije Markov je prijavio da poseduje jednosoban stan od 35 kvadrata, međutim, u katastru nepokretnosti nema takvog stana u njegovom vlasništvu. Stan je Agenciji godinama prijavljivao kao nasleđe, ali je u izveštaju iz 2018. godine naveo da je stan kupio. Nije poznato gde se stan nalazi, pa nije moguće proceniti njegovu vrednost.
done Stan  Centar, Kikinda  Majka Zorka Markov  104 m2  78.000 € 
  Trosoban stan na prvom spratu zgrade u centru Kikinde u vlasništvu je majke gradonačelnika Kikinde Zorke Markov. Zgrada je u istoj ulici u kojoj Pavle Markov poseduje dve kuće.
done Stan  Stari grad, Beograd  Majka Zorka Markov  128 m2  370.000 € 
  Majka gradonačelnika Kikinde vlasnica je i četvorosobnog stana u zgradi u centru Beograda. Stan je kupila 2017. godine.
done Stan  Centar, Kikinda  Sestra Vera Markov  72 m2  46.000 € 
  Dvosoban stan na prvom spratu u zgradi u centru Kikinde u vlasništvu je gradonačelnikove sestre Vere Markov.
done Poslovni prostor  Centar, Kikinda  Sestra Vera Markov  52 m2  32.000 € 
  Vera Markov, sestra Pavla Markova vlasnica je poslovnog prostora u centru Kikinde, u istoj ulici u kojoj njena majka ima stan, a brat dve kuće. Parcela na kojoj je zgrada sa lokalom pripada gradu i nalazi se u okviru zaštićena je kao kulturno-istorijske dobro.
clear Stan Nepoznata Pavle Markov 80 m2   / 
    Dvosoban stan od 80 kvadrata Markov je prijavljivao Agenciji za borbu protiv korupcije od septembra 2012. do juna 2016. godine. U prva dva izveštaja je naveo da je stan kupio, a kasnije da ga je nasledio. Nije poznato u kom mestu se stan nalazi, niti kada i kome ga je prodao. Markov nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a.
UKUPNO     951 m2   945.500

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
clear Automobil  BMW  Pavle Markov    / 
    Markov je od 2012. do 2018. Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljivao da poseduje “bmw” 2010. godište.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2016. 
doneAdvokatska kancelarija Pavle Markov   Pavle Markov   Advokat   /  / 
   Pavle Markov upisan je u Advokatsku komoru Vojvodine u novembru 2003. godine, ali je povremeno obustavljao svoj rad dok je bio funkcioner. Prvi put se to desilo u oktobru 2004. godine, kada je postavljen na mesto načelnika opštinske uprave. Poslednji put Markov je obustavio svoj rad u avgustu 2012. godine kada je postao poslanik u Narodnoj skupštini, a u komori ga menja advokat Branislav Sivčev.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršajni postupak   Državna revizorska institucija (DRI)  18.1.2018. 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Državna revizorska institucija (DRI) podnela je prekršajnu prijavu protiv Pavla Markova pošto je utvrdila da je gradska vlast sa njim na čelu 2016. godine potrošila više od 300 miliona dinara (tada oko 2,4 miliona evra) kršeći Zakon o budžetskom sistemu. Tako je, između ostalog, potrošeno gotovo 70 miliona dinara bez sprovođenja javnog konkursa, a za potrošenih 60 miliona dinara ne postoji validna dokumentacija, piše u izveštaju. Prekršajni sud u Kikindi je u martu 2018. Markova osudio na kaznu od 429 hiljada dinara.
  Prekršajni postupak   Agencija za borbu protiv korupcije  8.8.2014. 
    Predmet: Prijavljivanje imovine nakon isteka roka
    Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je Markovu meru upozorenja u avgustu 2014. godine jer je kasnio sa podnošenjem izveštaja o imovini i prihodima. Agencija je zbog toga pokrenula i prekršajni postupak protiv njega. Prekršajni sud u Beogradu Markova je u martu 2016. osudio na novčanu kaznu od 50 hiljada dinara.
  Prekršajni postupak   Saobraćajna policija  2010. 
    Predmet: Kršenje saobraćajnih propisa
    Prekršajni postupak je pokrenut protiv Markova zbog kršenja saobraćajnih propisa, ali detalji nisu poznati pošto je predmet je uništen nakon što je istekao zakonski rok za čuvanje, rečeno je novinarima KRIK-a iz Prekršajnog suda u Zrenjaninu. Jedino je poznato da je postupak obustavljen u novembru 2011. godine zbog zastarelosti.
  Prekršajni postupak   Prekršajni sud u Zrenjaninu  2013. 
    Predmet: Nebezbedno ili nedozvoljeno preticanje ili obilaženje
    Postupak je protiv Markova vođen zbog nedozvoljenog preticanja, a obustavljen je u septembru 2015. godine zbog zastarelosti. Novinarima KRIK-a je iz Prekršajnog suda u Zrenjaninu rečeno da je predmet uništen jer je prošao zakonski rok za njegovo čuvanje, pa nije moguće saznati više detalja.
  Prekršajni postupak   Saobraćajna policija  31.3.2015. 
    Predmet: Nebezbedno ili nedozvoljeno preticanje ili obilaženje
    Protiv Markova je pokrenut prekršajni postupak jer je 09. januara 2015. godine u Beogradu preticao ili obilazio na mestu gde to nije dozvoljeno i time mogao da ugrozi bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Postupak je zastario u aprilu 2017. godine.
  Prekršajni postupak   Saobraćajna policija  10.11.2015. 
    Predmet: Nepropisno zaustavljanje ili parkiranje
    Pavle Markov je 2015. godine nepropisno parkirao automobil u Ulici kneza Miloša u Beogradu, u blizini stana koji poseduje i novčano je kažnjen. Iz Prekršajnog suda je za KRIK rečeno da nemaju podatke o visini kazne.
  Prekršajni postupak   Saobraćajna policija  22.11.2017. 
    Predmet: Prekoračenje brzine
    Markov je u oktobru 2017. godine uhvaćen u brzoj vožnji u Beogradu i zbog toga je osuđen. Detalji ovog slučaja nisu poznati, pošto novinarima KRIK-a Prekršajni sud u Beogradu nije dostavio dokumenta.
  Prekršajni postupak   Saobraćajna policija  30.5.2018. 
    Predmet: Kršenje saobraćajnih propisa
    Pavle Markov u maju 2018. odmah platio kaznu u iznosu od 5.000 dinara koju mu je napisala saobraćajna policija, pa u ovom slučaju protiv njega nije pokrenut prekršajni postupak.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 
 
 Dokumenti 
subject Krivična prijava
subject Kuća u Kikindi 151 m2
subject Kuća u Kikindi 167 m2
subject Majčin stan u Beogradu
subject Parcela u Kikindi 167m2
subject Pomoćni objekat u Kikindi 12m2
subject Poslovni prostor u Kikindi 62 m2
subject Postupak Agencija za borbu protiv korupcije
subject Prekršajni sud u Kikindi
subject Sestrin poslovni prostor
subject Sestrin stan
subject Stan na Savskom vencu
subject Stan u Kikindi 52m2
subject Stan u Kikindi 76m2
subject Stan u Kikindi 78m2
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
19.06.2020.