Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Vjerica Radeta 
  Potpredsednica Narodne skupštine 
  Datum rođenja: 15.10.1955.
Mesto rođenja: Livno, Bosna i Hercegovina
Stranačka pripadnost: Srpska radikalna stranka
  „Proklet bio svaki radikal, proklet mu bio i rod i porod koji se ikada sastao sa Borisom Tadićem posle njegove sramne isporuke Radovana Karadžića Hagu“, reči su Vjerice Radete koja je, između ostalog, poznata po kletvama izgovorenim u Narodnoj skupštini. Međunarodni sud u Hagu, koji u kletvi pominje, optužio ju je zbog nepoštovanja tog suda u postupku protiv predsednika njene stranke Vojslava Šešelja. Interpol je za njom raspisao crvenu poternicu tražeći da bude izručena Hagu. Za razliku od Šešelja koji se dobrovoljno predao međunarodnom sudu, Radeta je isticala da nema nameru da napušta Srbiju, a zaleđinu joj je dala i odluka suda u Srbiji da nema osnova da bude izručena. Tokom vladavine radikala devedesetih u Zemunu, bila je načelnica i sekretarka Opštine Zemun, a kasnije i zamenica ministra pravde. U više navrata bila je poslanica. Skupštinu je morala da napusti 2012. godine kada SRS na izborima nije prešao cenzus, a vratila se nakon parlamentarnih izbora 2016. Uz poslaničku platu, od kraja 2016. prima i penziju. Diplomirala je pravo na Univerzitetu u Sarajevu. Njena rođena sestra Željka takođe je funkcionerka – radi u Opštini Zemun i jedna je od članica Republičke izborne komisije (RIK). Široj javnosti Željka Radeta postala je poznata nakon predsedničkih izbora 2017. Tokom sednice na kojoj je kritikovala ponašanje članova ove komisije zazvonio joj je mobilni telefon, a ona je odmah prekinula govor, javila se na poziv i uprkos negodovanju prisutnih, razgovarala telefonom dok je predsedavala sednicom. Protiv obe sestre Radeta Agencija za borbu protiv korupcije vodila je postupak zbog neprijavljivanja imovine. Vjerica Radeta nije pristala na intervju za KRIK.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Narodna skupština Republike Srbije  2016- Potpredsednica  114.000 RSD 
done Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  2016- Penzija  59.000 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2003- 2012 Narodna poslanica  84.000 RSD 
      UKUPNO 173.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Zemun  Vjerica Radeta  73 m2  70.000 € 
  Radeta je vlasnica trosobnog stana, mada se on ne vodi na njeno ime u katastru. Novinari KRIK-a su locirali stan u zgradi nedaleko od fudbalskog stadiona „Zemun“ i komšije su potvrdile da on pripada Radeti. Deo zgrade nije upisan u katastar. Radeta je stan otkupila od države, navodi se u njenoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.
done Stan    Sestra Željka Radeta  21 m2   / 
  Željka je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila garsonjeru u februaru 2013. godine. Nije poznato gde se garsonjera nalazi, pa nije moguće utvrditi vrednost.
done Garaža    Sestra Željka Radeta  20 m2   / 
  Željka Radeta Agenciji za borbu protiv korupcije vlasništvo nad garažom prijavljuje od 2010. godine. Nije poznato gde se nalazi garaža tako da nije moguće utvrditi njenu vrednost.
done Plac    Sestra Željka Radeta  721 m2   / 
  Željka je Agenciji prijavila da je vlasnik malo više od sedam ari građevinskog zemljišta koje je stekla na osnovu Rešenja o ustupku na trajno korišćenje. Nije poznato gde se plac nalazi.
UKUPNO     114 m2   70.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Sutomobil  Zastava koral 44  Željka Radeta   1.000 € 
    Automobil je 2007. godište.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2016. 
clearKulturno sportski centar „Pinki-Zemun“ AD  Vjerica Radeta   Akcionar  538 €  / 
   Vjerica Radeta bila je vlasnik 52 akcije u zemunskom preduzeću „Pinki-Zemun“ koje je prodala 2010. godine za 1.030 dinara po akciji. U imovinskom kartonu njene sestre Željke piše da i dalje poseduje 24 akcije ovog preduzeća, iako se njeno ime ne navodi na spisku akcionara Centralnog registra hartija od vrednosti. Zemunski centar počeo je da se gradi 1933. godine, a sadašnji naziv nosi od 70-ih godina. Danas se u „Pinki“-ju organizuju razne sportske i kulturne manifestacije. Tokom vladavine radikala u Zemunu devedesetih godina, direktor „Pinki-Zemun“ bio je Aleksandar Vučić – od početka 1997. do sredine 1998. Kompanija je u tom periodu poslovala kao javno preduzeće. Danas je akcionarsko društvo u kome najveće udele u vlasništvu imaju „NIS“ i „MK holding“ biznismena Miodraga Kostića.
clearVelika Srbija  Vjerica Radeta   Direktorka   /  / 
   Kompaniju su osnovali istaknuti članovi Srpske radikalne stranke predvođeni Vojislavom Šešeljem. Među njima je bio i Aleksandar Vučić, koji je nakon formiranja SNS-a izašao iz vlasništva kompanije. „Velika Srbija“ posluje i danas i u većinskom je vlasništvu Vojislava Šešelja. Izdaje časopis u kome promoviše aktivnosti Srpske radikalne stranke. Vjerica Radeta bila je direktorka kompanije od februara 2013. do jula 2016.
doneFondacija Marko Nikolić   Vjerica Radeta   Upravitelj   /  / 
   Fondacija je osnovana u februaru 2016. godine na adresi sedišta Srpske radikalne stranke u Zemunu. Kako piše u statutu, Radmila i Đorđe Nikolić su svoju imovinu donirali fondaciji koja nosi ime njihovog preminulog sina, s idejom da se sredstva koriste za štampanje „vrednih naučnih, književnih i filozofskih dela“. O tome koja dela će se štampati odlučuje dvotrećinska većina upravnog odbora koji ima 15 članova i u kome su, između ostalih, Šešelj, njegov sin, kao i narodni poslanik SRS-a Nemanja Šarović. Narodna poslanica SRS-a Vjerica Radeta je upravitelj fondacije od njenog osnivanja. Nema dostupnih podataka o tome koja su dela štampana.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Krivični postupak   Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu  5.12.2014. 
    Predmet: Nepoštovanje međunarodnog suda
    Tokom suđenja predsedniku SRS-a Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, ovaj sud optužio je troje radikala i narodnih poslanika – Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića (u međuvremenu preminuo) zbog nepoštovanja suda. Oni su, navodi sud, ometali dva svedoka u postupku – zastrašivali ih, pretili im ili nudili mito i tako uticali na njihovo svedočenje. Po nalogu suda, Interpol je u martu 2017. izdao crvenu poternicu za sve troje radikala. Oni nisu izručeni jer je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu utvrdilo da za to nema osnova. Naime, saradnja suda u Hagu sa srpskim pravosuđem i izručenje srpskih državljana odnosi se na najteža krivična dela, ali ne i na krivično delo „nepoštovanje međunarodnog suda“, obrazloženo je u rešenju Višeg suda. Sud u Beogradu navodi i da se za ovo krivično delo optuženim radikalima može suditi u Srbiji. Nakon što je pravni naslednik Haškog tribunala, Mehanizam za međunarodne krivične sudove, izrazio da je voljan da slučaj poveri srpskom pravosuđu, Ministarstvo pravde je u martu 2018. godine poslalo odgovor da je Srbija spremna da preuzme slučaj.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  19.6.2013. 
    Predmet: Neprijavljivanje imovine
    Vjerica Radeta kažnjena je sa 50.000 dinara jer nije na vreme prijavila imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije. Ona je, pošto joj je prestao poslanički mandat krajem maja 2012, bila u obavezi da prijavi imovinu u roku od 30 dana. S obzirom da to nije uradila na vreme, Agencija ju je opomenula i pokrenula prekršajni postupak. Sud je prvo doneo rešenje u septembru 2013. kojim je obustavio postupak protiv Radete, ali se Agencija žalila na tu odluku suda. Nakon žalbe, Prekršajni apelacioni sud ukinuo je rešenje o obustavljanju, ustanovio da je prilikom donošenja prvostepene presude sud „pogrešno (ili zlonamerno) tumačio priloženu dokumentaciju“ i tako doneo neadekvatnu odluku. Postupak je potom krenuo ispočetka, a Radeta se nije odazivala na pozive suda. Kažnjena je u septembru 2014, u ponovljenom postupku, minimalnom kaznom od 50 hiljada dinara. Sud joj je kao olakšavajuću okolnost uzeo to što je, iako sa zakašnjenjem, ipak prijavila imovinu.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  13.2.2013. 
    Predmet: Neprijavljivanje imovine
    Nakon što je prestala da obavlja funkciju člana Republičke izborne komisije u julu 2012, Vjeričina sestra Željka Radeta bila je dužna da u roku od 30 dana Agenciji podnese novi izveštaj o imovini i prihodima. To nije učinila na vreme, već tek u februaru 2013. godine – tri dana pošto ju je Agencija obavestila da je protiv nje pokrenula postupak. U aprilu 2013. godine, Agencija joj je izrekla meru upozorenja i pokrenula postupak pred Prekršajnim sudom u Beogradu. Iako diplomirana pravnica poput sestre Vjerice, Željka Radeta se na sudu branila nepoznavanjem propisa tvrdeći kako nije bila sigurna da li treba da podnese izveštaj. Sud joj je izrekao meru upozorenja i naložio joj da plati hiljadu dinara sudskih troškova. U žalbi na ovu presudu, Agencija je istakla da je ranije već vodila postupak protiv Radete i da zbog toga ne stoji njena izjava da „nije bila sigurna da li treba da podnese izveštaj“. Apelacioni prekršajni sud je, međutim, odbacio žalbu Agencije u martu 2014. i potvrdio prvostepenu presudu.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Vojisav Šešelj  
je Vjeričin stranački šef i jedan od osnivača kompanije „Velika Srbija“ u kojoj je Vjerica bila direktor. Trenutno zajedno vode i fondaciju „Marko Nikolić“. Za vreme Šešeljevog suđenja pred Haškim tribunalom, ovaj sud je pokrenuo postupak i protiv Radete zbog sumnje da je ometala svedočenje dvojice svedoka u postupku. Pogledajte profil Vojislava Šešelja 
 
 
 Dokumenti 
subject Pinki
subject Vjerica Radeta bila direktorka Velike Srbije
subject Vjerica Radeta kažnjena za neprijavljivanje imovine
subject Željka Radeta kažnjena za neprijavljivanje imovine
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
07.05.2018.