Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Đorđe Milićević 
  Potpredsednik Narodne skupštine 
  Datum rođenja: 29.09.1978.
Mesto rođenja: Valjevo
Stranačka pripadnost: Socijalistička partija Srbije
  Milićević je potpredsednik srpskog parlamenta koji ima najviše poslovnih veza sa ljudima koji su krivično gonjeni, kako otkriva KRIK. Među njegovim poslovnim partnerima su: bokserski sudija Aleksandar Vučićević koji je učestvovao u nasilju u noćnom klubu, bivši načelnik gradske uprave Valjevo Aleksandar Vujić Subotić koji je uhapšen 2017. pod sumnjom da je primio mito za lažiranje javne nabavke, kao i Sreten Jović koji je osuđen jer je automobilom udario traktoristu. Poslovni partner bio mu je i Mihailo Todorović kome se sudilo pod optužbama za malverzacije sa robnim rezervama pšenice – ali je oslobođen. Milićević se u SPS učlanio iste godine kada je postao punoletan. U klupama Narodne skupštine sedi od 2008. Po zanimanju ekonomista, Milićević je bio i odbornik gradske skupštine u Valjevu. Tri godine je bio član programskog odbora Radiodifuzne ustanove Radio-televizije Srbije (RTS), sve do kraja 2015. Sa lokalnim stranačkim kolegama bio je suvlasnik kompanije „Valjevski biznis centar“. Vlasništvo u ovoj kompaniji preuzeli su od lokalnog odbora SPS-a, a firma poseduje objekta u centru Valjeva. Udeo u ovoj kompaniji nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Milićević nema nijednu nekretninu, prema evidenciji katastra. Odbio je intervju za KRIK, ali je obećao da će na pitanja novinara da odgovori pismeno. Odgovor, međutim, nije stigao ni posle više od mesec dana.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Narodna skupština Republike Srbije  2016- Potpredsednik  90.358 RSD 
done Narodna skupština Republike Srbije  2008- Paušal  28.686 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2008- 2016 Poslanik  76.443 RSD 
clear Radiodifuzna ustanova Radio-televizije Srbije  2012- 2015 Član  15.000 RSD 
clear Skupština grada Valjeva  2004- 2016 Odbornik  3.000 RSD 
      UKUPNO 119.044 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Valjevo  Otac Jevrem Milićević  39 m2  30.000 € 
  Kuća u centru Valjeva. U dvorištu se nalaze i dva pomoćna objekta. U procenjenu vrednost kuće uračanuta je i vrednost pomoćnih objekata.
done Pomoćni objekat  Valjevo  Otac Jevrem Milićević  15 m2   / 
 NELEGALIZOVANO   Objekat se nalazi u istom dvorištu gde i kuća. Izgrađen je bez dozvole i u katastru nije zabeleženo čemu služi.
done Pomoćni objekat  Valjevo  Otac Jevrem Milićević  8 m2   / 
 NELEGALIZOVANO   I ovaj objekat je u istom dvorištu gde i porodična kuća. Sagrađen je bespravno i nije poznato za šta se koristi.
clear Poslovna zgrada Valjevo "Valjevski biznis centar" 445 m2  200.000 € 
    Poslovna zgrada nalazi se u centru Valjeva i u vlasništvu je firme „Valjevski biznis centar“ čiji je Milićević bio suvlasnik do 2012. godine. Ova firma dobila je 600.000 dinara (oko 5.000 evra) iz gradskog budžeta jer je izdavala prostorije udruženju „Trgovačka zona“ od februara 2017. do februara 2018. Naime, udruženje je na gradskom konkursu dobilo 1,4 miliona dinara za niz aktivnosti, a deo novca otišao je „Valjevskom biznis centru“ za iznajmljivanje prostorija – mesečni zakup su plaćali 50.000 dinara. Načelnik gradske uprave iz redova SPS-a koji je raspisao konkurs Aleksandar Vujić Subotić uhapšen je u junu 2017. zbog nameštanja javnih nabavki. Zamenik gradonačelnika u vreme dodele novca „Trgovačkoj zoni“ Dragan Jeremić ranije je bio jedan od vlasnika „Valjevskog biznis centra“. U ime „Valjevskog biznis centra“ ugovor je potpisao Aleksandar Vučićević na koga je Milićević 2012. prebacio svoj udeo u ovoj kompaniji. Jeremić i Vučićević su prijatelji.
UKUPNO     62 m2   30.000

  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2016. 
clearValjevski biznis centar  Đorđe Milićević   Suvlasnik   /  / 
   Kompaniju je u oktobru 2001. osnovao opštinski odbor SPS-a iz Valjeva spojivši firme „Kontakt-Valjevo“ i „Radio-televizija S Valjevo“, obe u vlasništvu stranke. Prva firma u novu kompaniju unela je zgradu od 445 kvadrata u centru Valjeva, automobil „zastava“ i opremu, a druga je unela „jugo skalu“ i opremu. Sredinom 2010. stranački odbor izlazi iz vlasništva, a firmu preuzimaju Đorđe Milićević i još dvadeset stranačkih kolega. Milićević je izašao iz vlasništva kompanije u martu 2012. godine. Da je posedovao ovu firmu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, sudeći po njegovim ranijim imovinskim kartonima. Svoj deo Milićević je poklonio jednom od suvlasnika - Aleksandru Vučićeviću protiv kojeg se vodio krivični postupak za nasilničko ponašanje. Postupak je obustavljen primenom instituta oporuniteta. Udeo u vlasništvu imao je i Stanko Terzić koji je tri meseca po izlasku iz firme postao gradonačelnik Valjeva. Među suvlasnicima je bio i Đorđe Milanović, danas direktor JKP „Vodovod-Valjevo“ i zastupnik fudbalskog kluba „Junior Novo Naselje“ iz Valjeva. „Valjevski biznis centar“ dobio je 600.000 dinara (oko 5.000 evra) iz gradskog budžeta na ime izdavanja prostorija udruženju „Trgovačka zona“, u periodu od februara 2017. do februara 2018. Na kraju 2017. godine firma je imala gubitak od oko 870.000 dinara.
clearOmladinska zadruga „ZOC“  Đorđe Milićević   Suvlasnik   /  / 
   Milićević je jedan od desetoro osnivača Omladinske zadruge u Valjevu. Osnovana je u septembru 1998. i posredovala je u nalaženju posla. U pravilniku o radu zadruge piše da je zabranjeno političko delovanje unutar organizacije. Zadruga je 2010. imala oko 670 hiljada dinara gubitka. Početkom 2012. otišla je u stečaj. U Milićevićevoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ne navodi se da je bio osnivač zadruge.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  12.4.2013. 
    Predmet: Neprijavljivanje imovine
    Đorđe Milićević nije na vreme prijavio imovinu kada je u maju 2012. ponovo izabran za narodnog poslanika. Umesto u zakonskom roku od 30 dana, Milićević je imovinu prijavio sa 120 dana zakašnjenja. Agencija za borbu protiv korupcije mu je zbog toga u februaru 2013. izrekla meru upozorenja i pokrenula prekršajni postupak. Milićević se branio tvrdeći da je smatrao da nije bio dužan da podnese novi izveštaj jer je bio ponovo izabran na istu funkciju. Rekao je i da nije bilo nikakve promene u odnosu na prethodni izveštaj. Kažnjen je minimalnom novčanom kaznom od 50 hiljada dinara, jer je sud smatrao da je prekršaj učinio iz nehata.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Aleksandar Vujić Subotić 
je Milićevićev stranački kolega iz Valjeva. Bio je načelnik gradske uprave Valjeva za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove. Zbog sumnje da je zloupotrebio ovu funkciju uhapšen je u junu 2017. godine. On je, kako je tada saopštila policija, uhapšen dok je od predstavnika zanatsko-trgovinske radnje „Fiskal“ iz Valjeva primao mito kao naknadu za sproveden postupak fiktivne javne nabavke. Istraga u ovom slučaju i dalje traje, rečeno je novinarima KRIK-a iz tužilaštva u Valjevu. 
person Aleksandar Vučićević 
je bokserski sudija na kojeg je Milićević preneo svoj udeo u firmi „Valjevski biznis centar“ u martu 2012. Vučićević je i direktor ove kompanije. U februaru 2013. je sa poslovnim partnerom osnovao firmu za obezbeđenje „Dekapolit“ u Valjevu. Policija u Lajkovcu podnela je krivičnu prijavu protiv Vučićevića i još nekoliko osoba zbog nasilničkog ponašanja u noćnom klubu „Imola“ u oktobru 2014. u okolini Lajkovca. Krivična prijava protiv njega je odbačena. Vučićević je od aprila 2017. zastupnik udruženja Kik-boks klub „Valjevo“ koje je nalazi na istoj adresi kao i kompanija „Valjevski biznis centar“. 
person Dragan Jeremić 
jedan je od čelnih ljudi valjevskog SPS-a. Do 2012. imao je udeo u firmi „Valjevski biznis centar“, a iz vlasništva je izašao u isto vreme kada i Milićević. Jeremić je bio direktor „RTV S Valjevo“, jedne od dve firme od kojih je nastao „Valjevski biznis centar“. Kao direktor „Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ bio je akter nesvakidašnjeg događaja. On je, naime, prolazeći pored zgrade Direkcije primetio da su njegovi zaposleni ostavili zgradu otključanu. Tada je odlučio da „pokrade“ sopstveno preduzeće i, kako je rekao, iz kancelarija pokupio laptopove i ostale stvari koje je mogao da ponese, kako bi zaposlene „naučio lekciju“. Danas je zamenik gradonačelnika Valjeva i predsednik okružnog odbora SPS-a. Iako je u „Valjevskom biznis centru“ imao udeo u vlasništvu do 2012, ova kompanija se ne pominje u njegovom imovinskom kartonu iz 2010. godine na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Jeremić je bio i zastupnik udruženja Kik-boks klub „Valjevo“, a na toj poziciji zamenio ga je Aleksandar Vučićević sa kojim je Jeremić i privatno blizak. 
person Mihailo Todorović 
, pekar iz Valjeva protiv kojeg su vođena najmanje tri sudska postupka, zajedno sa Milićevićem bio je suvlasnik firme „Valjevski biznis centar“ iz koje je izašao u maju 2017. godine. Protiv Todorovića je 2016. podignuta optužnica zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, falsifikovao dokumenta i tako oštetio Republičku direkciju za robne rezerve za nešto više od 19 miliona dinara. Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Valjevu, Todorović je 2013. godine dozvolio da se pokvari gotovo 1000 tona pšenice Direkcije za robne rezerve koju je skladištio u silosima svoje firme „Braća Todorović“. U istoj optužnici navodi se i da je tokom 2012. sastavljao fiktivna dokumenta o skladištenju merkantilne pšenice, predstavivši da je šest osoba u njegovim silosima skladištilo ukupno 570 umesto 25 tona pšenice koliko je zaista primio na skladištenje. Na osnovu tih fiktivnih dokumenta, direkcija je zaključila ugovore o kupoprodaji sa ovim osobama, navodi se u optužnici. Todorović je, međutim, oslobođen optužbi. Protiv njega su vođena još dva postupka pred Osnovnim sudom u Valjevu – jedan takođe zbog zloupotrebe položaja i falsifikovanja, a drugi zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti. Oba slučaja su okončana oslobađajućim presudama. Todorović je član SPS-a i odbornik u gradskoj skupštini u Valjevu. 
person Sreten Jović 
je bio suvlasnik „Valjevskog biznis centra“ od kada je SPS vlasništvo prepisao na fizička lica pa do maja 2017. godine. Jović se 2013. našao na optužnici Osnovnog tužilaštva u Valjevu. Kako se navodi u optužnom predlogu, u avgustu 2012. vozio je brzinom većom od dozvoljene i udario automobilom u traktor i vozaču traktora naneo teške telesne povrede. Sud ga je u ovom slučaju osudio na uslovnu kaznu. 
person Stanko Terzić 
je bivši gradonačelnik Valjeva i član SPS-a. Bio je suvlasnik „Valjevskog biznis centra“. U Terzićevoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ne navodi se da je imao udeo u ovoj kompaniji. 
 
 
 Dokumenti 
subject Kuća u Valjevu
subject Milićević kažnjen jer nije prijavio imovinu
subject Omladinska zadruga
subject Radio televizija S Valjevo
subject StartIT Centar
subject Valjevski biznis centar
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
07.05.2018.