Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Aleksandar Šapić 
  Izborna lista „Aleksandar Šapić - gradonačelnik“ 
  Datum rođenja: 01.06.1978.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Nestranačka ličnost
  Aleksandar Šapić 2009. napušta dugogodišnju uspešnu vaterpolo karijeru i počinje da se bavi politikom. Već naredne godine postao je pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, a bio je i na čelu Gradskog odbora Demokratske stranke (DS). Od 2012. predsednik je opštine Novi Beograd. DS je napustio 2014. godine. U julu 2016. osnovao je humanitarnu fondaciju „Budi human – Aleksandar Šapić“ kojoj je pripojio fondaciju koju je osnovala opština Novi Beograd sa njim na čelu. Tokom Šapićevog upravljanja opštinom, pažnju javnosti privukle su organizacija dočeka Nove godine 2016. i bespravna gradnja na Savskom nasipu. Šapić je javno rekao da je opština namestila javnu nabavku za izvođače rekavši da je to učinio kako kako bi na njemu prošli određeni bendovi i pevači, poput Vlade Georgieva. Tokom 2017. aktuelno pitanje postao je problem divlje gradnje na Savskom nasipu na kome, između ostalih, nelegalne vikendice imaju i sinovi bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Šapić i predstavnici gradske vlasti međusobno prebacuju odgovornost za to što su objekti izgrađeni i zbog čega se ne ruše.Većina stanova i lokala porodice Šapić je na Novom Beogradu, ali je njegova najvrednija nekrenina – vila od oko 600 kvadrata – na Savskom Vencu. Šapić je oko vile na gradskoj zemlji bez dozvole dozidao bazen i nekoliko objekata za koje je podneo zahteve za legalizaciju. Iako ima visoka mesečna primanja, duguje nešto više od 26.000 evra poreza opštini Savski venac jer, kako kaže, nije bio upoznat sa promenom zakona kojom je uvedena obaveza plaćanja poreza za objekte koji su u postupku legalizacije. Šapić je doktorirao na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment na Univerzitetu Union, ali su stručnjaci i akademici njegov doktorat dovodili u pitanje kao mogući plagijat. Njegovi roditelji su od 2016. godine odbornici u Skupštini opštine Novi Beograd, a na istoj funkciji su se do 2017. godine nalazili i njegovi ujak i ujna koji su hapšeni zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj u svojoj omladinskoj zadruzi. Do 2009. je bio u braku sa Ivanom Šljukić, udovicom vođe zvezdarskog klana Sredoja Šljukića Šljuke. Danas je oženjen Milicom sa kojom ima dvoje dece. Šapić je u intevjuu za KRIK rekao da smatra da imovina funkcionera i njihovih porodica treba da bude javna. Objasnio je i zbog čega je ušao u trku za gradonačelnika. „Još na kraju mog prošlog mandata sam najavio da ću, ako pobedim na novobeogradskim izborima, otići korak dalje i kandidovati se za gradonačelnika. Sa ovlašćenjima predsednika opštine više ne mogu da odgovorim na sve ono što ljudi od mene očekuju“, rekao je Šapić za KRIK.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Gradska opština Novi Beograd  2012- Predskednik opštine  104.367 RSD 
done Republika Srbija  2013- Nacionalno sportsko priznanje  128.712 RSD 
clear Skupština grada Beograda  2014- 2014 Odbornik  17.906 RSD 
clear Grad Beograd  2010- 2012 Pomoćnik gradonačelnika  102.975 RSD 
      UKUPNO 233.079 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Savski venac, Beograd  Aleksandar Šapić  580 m2  1.100.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Šapić je vlasnik vile u Zvečanskoj ulici nedaleko od centra Beograda, ali ne živi tamo – već u stanu u vlasništvu njegovog oca koji je na Bežanijskoj kosi. On je novinarima KRIK-a rekao da je pre 20-ak godina kupio staru kuću u Zvečanskoj, koju je potom srušio i izgradio novu. Jedan sprat kuće, kako je objasnio, čeka na legalizaciju. Delovi kuće nalaze se na parceli koja je uknjižena kao vlasništvo Grada Beograda. Šapić je u dvorištu ove kuće bez dozvole za gradnju napravio bazen, pomoćni objekat, teretanu i nadstrešnicu na nekoliko gradskih parcela. Upisana je vrednost kuće sa svim izgrađenim objektima i zemljom.
done Sportski objekat  Savski venac, Beograd  Aleksandar Šapić  286 m2   / 
 NELEGALIZOVANO   Šapić je prijavio da je vlasnik sportskog objekta od 286 kvadrata u dvorištu. Prema njegovim rečima u pitanju je montažna teretana. Objekat je izgrađen bez odobrenja za gradnju, a Šapić je 2010. godine podneo zahtev za legalizaciju. Vrednost ovog objekta uračunata je u vrednost kuće.
done Bazen  Savski venac, Beograd  Aleksandar Šapić  56 m2   / 
 NELEGALIZOVANO   Bazen se nalazi pored vile u Zvečanskoj na zemljištu u vlasništvu grada. Izgrađen je bez odobrenja za gradnju. Šapić je rekao da ga je izgradio 2010. godine i da je iste godine podneo zahtev za legalizaciju. Vrednost bazena uračunata je u vrednost kuće.
done Pomoćni objekat  Savski venac, Beograd  Aleksandar Šapić  35 m2   / 
 NELEGALIZOVANO   Pomoćni objekat na Šapićevoj parceli u Zvečanskoj. Objekat je izgrađen bez dozvole, a Šapić je 2010. godine podneo zahtev za legalizaciju. Prema njegovim rečima, objekat služi kao letnjikovac i vešernica. Vrednost ovog objekta uračunata je u vrednost kuće.
done Nadstrešnica  Savski venac, Beograd  Aleksandar Šapić  145 m2   / 
 NELEGALIZOVANO   Nadstrešnica pokriva prostor između bazena i još jednog objekta na parceli u vlasništvu grada, a izgrađena je bez odobrenja za gradnju. Njena vrednost uračunata je u vrednost kuće.
done Zemljište  Savski venac, Beograd  Aleksandar Šapić  385 m2   / 
  Na ovoj parceli u Zvečanskoj ulici nalazi se Šapićeva vila i nelegalni pomoćni objekat. Drugi objekti koje je izgradio su na susednim parcelama čiji je vlasnik Grad Beograd. Šapić je novinarima KRIK-a rekao da je za ovo zemljište oko deset godina plaćao zakup „Železnicama Srbije“, ali da je kasnije otkrio da je zemljište gradsko i da su „Železnice“ bile samo korisnik. „Ja sam kasnije uputio zahtev da to zemljište otkupim ili zakupim, ali su mi, tada je gradonačelnik bio Siniša Mali, ponudili neku nerealnu cenu koju nisam hteo da prihvatim i ostalo je da je to gradsko zemljište, a da sam ja uživalac toga“, rekao je Šapić. Vrednost zemlje uračunata zajedno sa vrednošću kuće.
done Garaža  Savski venac, Beograd  Aleksandar Šapić  48 m2  20.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Garaža se nalazi pored vile u Zvečanskoj, na parceli koja nije u Šapićevom vlasništvu. Izgrađena je bez dozvole za gradnju, a Šapić je 2010. godine podneo zahtev za legalizaciju. „To je bila majstorska radionica koju sam kupio nekoliko godina nakon kuće, mislim 2001. Tu garažu sam platio kao stan, jer je taj što je prodavao znao da mi treba“, rekao je Šapić.
done Lokal  44 blok, Novi Beograd  Aleksandar Šapić  44 m2  55.000 € 
  Poslovni prostor u prizemlju poslovnog centra „Piramida“ na Novom Beogradu. Šapić je novinarima KRIK-a rekao da je lokal kupio pre više od 15 godina za oko sto hiljada maraka, kao i da je lokal jedno vreme bio pod hipotekom. „U jednom trenutku kada je Demokratska stranka imala dug od par miliona evra, oni su pitali nas članove ko bi šta dao pod hipoteku sa izgovorom da će to trajati samo godinu i po dana. Demokratska stranka nije vratila dug i nakon nekoliko najava izvršitelja da će mi oduzeti lokal, dug stranke prema banci je otkupila kompanija ’Multikom’, a onda sam ja pregovarao direktno sa ’Multikomom’ pod kojim uslovima ću da otkupim lokal“. Kompanija „Multikom“ je u vlasništvu Dragana Đilasa. Šapić je rekao da lokal trenutno iznajmljuje bratovom prijatelju.
done Stan  Bežanijska kosa, Beograd  Otac Miloš Šapić  98 m2  170.000 € 
  Šapić sa porodicom živi u ovom troiposobnom stan u prizemlju zgrade na Bežanijskoj kosi. Šapić je rekao da je njegov otac nedavno kupio ovaj stan za oko 130 ili 140 hiljada evra. „U tom stanu trenutno živim ja sa porodicom. Otac je to kupio da bismo bili bliže. Pre toga sam živeo u Zvečanskoj“, rekao je Šapić. U istoj zgradi stan ima Nebojša Krkobabić, brat ministra Milana Krkobabića.
done Stan  Novi Beograd  Otac Miloš Šapić  73 m2  90.000 € 
  Dvoiposoban stan u Bulevaru Zorana Đinđića, u blizini Studentskog grada na Novom Beogradu. Stan je opterećen hipotekom zbog poreskog duga od oko tri miliona dinara koji ima Aleksandar Šapić. Hipoteka je stavljena u septembru 2017. godine, a u dokumentu piše da Šapić može da plati dug na 12 rata. Šapić je za KRIK objasnio da se dug odnosi na porez na objekte u Zvečanskoj za koje je podneo zahtev za legalizaciju. „Nisam znao da se plaća porez na objekte koji još nisu legalizovani, to je ovaj novi zakon iz 2014. Ja da sam hteo nešto da utajim, ja ne bih prijavio te objekte. Kada bi se to primenjivalo svuda u Srbiji, mislim da bi došlo do socijalnih nemira“, rekao je Šapić.
done Lokal  Blok 44, Novi Beograd  Otac Miloš Šapić  35 m2  40.000 € 
  Poslovni prostor u prizemlju tržnog centra „Piramida“, naspram lokala čiji je vlasnik Aleksandar Šapić. U ovom lokalu se nalazi kozmetički studio „Guinot Beauty & Spa“ u vlasništvu Šapićeve majke Slavojke. „Moj otac je taj lokal kupio 1995. kada je prodao kuću u Mladenovcu.“
done Njiva  Velika Ivanča, Mladenovac  Otac Miloš Šapić  4.159 m2 (0,42 ha)  9.000 € 
  Poljoprivredno zemljište koje je u katastru upisano kao njiva.
done Stan  Zemun, Beograd  Brat Vladimir Šapić  94 m2  140.000 € 
  Trosoban stan na Karađorđevom trgu u Zemunu brat Aleksandra Šapića kupio je 2008. godine od Aleksandra Milićevića, suvlasnika marketinške agencije „Havas media adriatic“. U kopiji ugovora o kupovini stana do koje je došao KRIK zamračena je kuporodajna cena, ali je stan opterećen hipotekom zbog kredita od 130.000 evra koji su braća Aleksandar i Vladimir Šapić podigli istog dana kada je Vladimir kupio stan. Šapić je novinarima KRIK-a rekao da je pomogao bratu da podigne kredit, i da ga isplaćuje njegov brat.
clear Stan Moskva, Rusija Aleksandar Šapić 60 m2   / 
    Šapić je ovaj stan prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije poslednji put u januaru 2010. godine. Kako je rekao novinarima KRIK-a stan se nalazi u centru Moskve i prodao ga je za više stotina hiljada evra, ali nije mogao da se seti tačnog iznosa.
clear Stan Savski venac, Beograd Otac Miloš Šapić 34 m2  50.000 € 
    Šapićev otac je 2012. godine prodao jednoiposoban stan na Savskom Vencu za 46.000 evra. „Ovaj stan se nalazi odmah pored drugog stana sa čijim je vlasnikom moj otac potpisao ugovor o doživotnom izdržavanju. Kasnije je odlučio da ovaj stan ipak proda“, rekao je Šapić.
UKUPNO     1.293 m2   1.624.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  BMW X5  Aleksandar Šapić   8.000 € 
    Automobil je 2004. godište, a Šapić je naveo da ga je platio između 60 i 70 hiljada evra.
done Automobil  Toyota Rav  Supruga Milica Šapić    / 
    Оvaj automobil pojavljuje se u samo u izveštaju koji je Šapić predao Agenciji za borbu protiv u februaru 2017. U izveštaju piše da je proizveden 1998. godine, međutim, u dokumentaciji saobraćajne policije piše da je automobil 2004. godište. Šapić je novinarima KRIK-a objasnio je da je „tojotu“ prijavio kao vlasništvo svoje supruge, a da je Agencija greškom navela da je automobil njegov. Kako je rekao, supruga je automobil dobila na poklon od svog oca.
clear Automobil  Volkswagen Golf  Aleksandar Šapić    / 
    Šapićev „golf“ je 2001. godište, ali nije poznato koji je model u pitanju, pa nije moguće odrediti mu vrednost. Agenciji ga je prijavljivao od 2010. godine do 2017. godine. „’Golf’ se vodio na mene sve vreme, ali ga je vozio brat. Prodat je u međuvremenu“, rekao je Šapić.

 
 
  Ušteđevina 
  Vlasnik  Banka  Iznos 
  Aleksandar Šapić      / 
    Šapić je objasnio da poseduje ušteđevinu, ali da se one ne može videti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. „Ja sam ušteđevinu prijavio Agenciji, ali sam im rekao da ušteđevina nije na bankarskim računima.“

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Aleksandar i Vladimir Šapić   Banca Intesa  130.000 EUR 
    Braća Šapić su u maju 2008. godine podigli kredit od 130.000 evra sa rokom otplate od 25 godina. Kredit je iskorišćen za kupovinu stana Vladimiru Šapiću. Kao garanciju za kredit, Vladimir je stavio hipoteku na tek kupljeni stan na Karađorđevom trgu u Zemunu.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2016. 
doneHumanitarna fondacija „Budi human – Aleksandar Šapić“   Aleksandar Šapić   Osnivač   / 10.000 € 
   Humanitarnu organizaciju Šapić je osnovao u julu 2016. godine, a posle mesec i po dana pripojio joj je fondaciju „Novi Beograd“ koju je osnovala opština Novi Beograd sa njim na čelu. Pripajanjem je fondaciji „Budi human – Aleksandar Šapić“ sa računa opštinske fondacije prebačeno oko 112.000 evra u dinarskoj protivrednosti (13.823.241 dinara) i 1.470 švajcarskih franaka. Šapić je za KRIK objasnio da su roditelji dece kojima je opštinska fondacija pomagala uticali na njega da fondaciju prebaci na svoje ime neposredno pre izbora 2016. da njegov eventualni neuspeh ne bi uticao na rad fondacije. Roditelji su, prema Šapićevim rečima, na kraju pokrenuli peticiju nakon koje je Skupština opštine Novi Beograd jednoglasno donela odluku da se fondacija prebaci na njega. Šapićeva humanitarna fondacija prikuplja donacije uglavnom za lečenje dece, a podržao ju je veliki broj javnih ličnosti među kojima su poznati glumci i sportisti.
clearMasten  Aleksandar Šapić, brat Vladimir Šapić   Suvlasnik   500 €  / 
   Građevinsku kompaniju su u oktobru 2008. godine osnovali Aleksandar Šapić i biznismen Milan Vranić sa jednakim udelima u vlasništvu, a Šapićev brat je pri osnivanju postavljen za direktora. U martu 2009. godine, direktor je postao Miodrag Tirkajla, da bi se Vladimir Šapić vratio na istu funkciju posle manje od dva meseca. U oktobru 2009. godine, Šapić je svoj deo firme preneo na brata Vladimira. U martu 2010. godine nad firmom je pokrenut postupak likvidacije, a čuvanje njene dokumentacije preuzela je Vranićeva kompanija „Multipartner group“. Šapić je rekao da ova kompanija nikada nije radila, kao i da nije upoznat sa detaljima jer se firmom više bavio Vranić.
clearPoljoprivredni institut „Zrno“  Aleksandar Šapić, brat Vladimir Šapić   Suvlasnici   340 € 14.154 € 
   Vladimir Šapić i Goran Gole, 2007. godine su osnovali kompaniju koja se bavi uzgojem žitarica. Posle mesec i po Vladimir je svoju polovinu vlasništva poklonio bratu Aleksandru Šapiću. U martu 2009. godine Šapić je vlasništvo preneo na Golea. „Ideja je bila da se kupuje neka zemlja u Borči, ali sam ja kasnije izašao iz toga“, rekao je Šapić i dodao da je svoj udeo preneo bez naknade jer firma tada nije ništa radila. Poljoprivredni institut „Zrno“ danas poseduje pet hektara njiva u Ovči, a ima pravo korišćenja na oko 5,7 hektara državnih njiva. Šapić je rekao da više nije u kontaktu sa Goranom Goleom, koji je bio u upravnom odboru Crvene Zvezde.
clearŽenski vaterpolo klub „Novi Beograd 011“   Aleksandar Šapić   Zastupnik    /  / 
   Šapić je u ženskom vaterpolo klubu „Novi Beograd 011“ bio zastupnik od februara 2015. godine do januara 2016. godine. „Mene su neki prijatelji koji su osnivali klub pitali da budem jedan od osnivača. Mislili su da ću ja uspeti da nađem nekog sponzora, ali to nije išlo baš sjajno, pa sam posle godinu dana rešio da izađem“, rekao je Šapić.
clearVaterpolo klub „Novi Beograd 011“  Aleksandar Šapić   Zastupnik    /  / 
   Šapić je u vaterpolo klubu „Novi Beograd 011“ bio zastupnik od februara 2015. godine do januara 2016. godine.
clearPlivački klub „Novi Beograd 011“  Aleksandar Šapić   Zastupnik    /  / 
   Šapić je u plivačkom klubu „Novi Beograd 011“ bio zastupnik od februara 2015. godine do januara 2016. godine.
clearUdruženje „Za naš grad 011“  Aleksandar Šapić   Zastupnik    /  / 
   Udrženje građana osnovano je u maju 2014. godine, a Šapić je bio zastupnik prvih šest meseci. Prema statutu, glavni ciljevi udruženja su unapređenje života građana Beograda, kao i orgnizovanje društveno-korisnih i humanitarnih akcija. Isti naziv nosi i Šapićeva odbornička grupa u Skupštini grada Beograda, koju čini nekoliko bivših članova DS-a. „Ja nisam napravio odborničku grupu da bih učestvovao u gradskoj skupštini, nego da bih čuvao grupu zbog izborne komisije i kontrolora. Jer ako imate odborničku grupu, dobijate pravo na kontrolore. Odborničku grupu smo nazvali po udruženju koje sam ja namenski zbog toga napravio“, rekao je Šapić za KRIK.
doneDermavis International   Otac Miloš Šapić, majka Slavojka Šapić, brat Vladimir Šapić   Vlasnici, zastupnik  335 € 55.000 € 
   Kompanija ja vlasnik salona lepote „Guinot Beauty & Spa“ koji se nalazi u lokalu Šapićevog oca. Firma je osnovana u avgustu 2007. godine i prvi vlasnik je bio Šapićev otac Miloš koji je deset dana nakon osnivanja vlasništvo preneo na suprugu Slavojku Šapić. Zastupnik firme je brat. „Moj otac je pre desetak godina iznajmljivao nekoj firmi koja se zvala ’Dermavis’ (istoimena firma koja je takođe vodila salon lepote u njihovom lokalu), pa su prepustili posao mom bratu“, rekao je Šapić.
doneArtimedia Rus SRL   Brat Vladimir Šapić   Suvlasnik   /  / 
   Vladimir Šapić je u novembru 2016. godine u Rumuniji osnovao kompaniju sa Sašom Borojevićem, vlasnikom privatne srednje škole „Artimedia“ i bivšim zastupnikom škole za talente „UMS“ Šapić je vlasnik četvrtine kompanije „Artimedia Rus SRL“, a Borojević poseduje ostatak. „Artimedia Rus SRL“ je u oktobru 2017. godine zajedno sa školom „Artimedia“ iz Srbije osnovala Prvu međunarodnu rusku školu „Valentina Tereškova“ u Beogradu.
donePrva međunarodna ruska škola „Valentina Tereškova“ u Beogradu   Brat Vladimir Šapić   Suvlasnik   /  / 
   Rusku školu osnovale su škola „Artimedia“ i rumunska kompanija „Artimedia Rus SRL“, u kojoj Vladimir Šapić ima četvrtinu vlasništva. Škola nosi ime prve ruske kosmonautkinje Valentine Tereškove. Menadžer škole Boško Kozarski rekao je da je u pitanju prva akreditovana privatna ruska škola van teritorije. Kozarski je tada rekao da je jedan od ciljeva škole da među učenicima pronađe i kandidata za Vojnu gimnaziju u Rusiji koji bi za 25 godina mogao da postane prvi srpski kosmonaut.
doneDorbel   Brat Vladimir Šapić   Vlasnik  4.365 €  / 
   Trgovinska kompanija „Dorbel“ osnovana je 2003. godine, a prethodni vlasnik Vladimir Janković preneo ju je bez naknade na Vladimira Šapića tri godine kasnije. Firma je 2014. godine podnela izveštaj o neaktivnosti.
clearIl Fenomeno  Vladimir Šapić   Suvlasnik   350 € 9.000 € 
   Vladimir Šapić i tadašnji generalni direktor javnog preduzeća „Ada Ciganlija“ Predrag Petrović su u januaru 2006. godine osnovali „Il Fenomeno“, kompaniju za trgovinu obućom i odećom. Ubrzo nakon osnivanja Petrović je svoju polovinu vlasništva preneo na Nenada Petrovića. U maju 2009. godine Šapić i Petrović vlasništvo su preneli na Svetislava Bešira, a on tri godine kasnije na Šapićevu suprugu Dušicu. Sedište „Il Fenomeno“ je u Zmaj Jovinoj ulici u centru Beograda.
clearIl Rigore – u likvidaciji  Vladimir Šapić   Prokurista    /  / 
   Firmu je„Il Rigore“ osnovao je u decembru 2008. Nenad Petrović sa kojim je Šapićev brat držao i drugu firmu. Dva meseca kasnije, u januaru 2009. Vladimir Šapić postavljen je za prokuristu i na tom mestu je bio do jula 2010. godine. Petrović je u avgustu 2009. preneo vlasništvo na Svetislava Bešira, a on 2012. na Vladimirovu suprugu Dušicu Šapić. Ona je u aprilu 2013. godine pokrenula likvidaciju firme jer, kako se navodi u dokumentu, „zbog recesije i privredne krize nije moguće ostvariti pozitivan poslovni rezultat“. Firma ima sedište u centru Beograda, a imala je ogranke „Monobrand feshion“ i „Zoe Store“ – registrovane na istoj adresi.
clearDermavis  Vladimir Šapić   Osnivač    /  / 
   Preduzetničku radnju „Dermavis“ Vladimir Šapić je osnovao 2007. godine na adresi tržnog centra „Piramida“ u lokalu njegovog oca. Mesec dana nakon osnivanja radnje, Šapićev otac je na istoj adresi osnovao firmu „Dermavis International“ koju je nedugo zatim preneo na suprugu. Firma i dalje posluje, a preduzetnička radnja je ugašena početkom 2008. godine.
clearOmladinska zadruga „Gaudeamus“  Otac Miloš Šapić, Vladimir Šapić   Suvlasnici    / 45.650 € 
   Omladinsku zadrugu „Gaudeamus“ osnovali su 1992. godine Šapićev otac Miloš i ujak Rade Dedović sa još jednom osobom. U zadruzi su bili do 2003. godine kada ju je preuzelo deset novih osnivača među kojima je bio i Šapićev brat Vladimir, a ujna, Ranka Dedović, postala je direktorka. Vladimir Šapić je istupio iz zadruge u avgustu 2007. godine. „Gaudeamus“ posreduje u zapošljavanju studenata i nezaposlenih osoba mlađih od 30 godina. Ranka Dedović je dva puta hapšena zbog zloupotrebe položaja u zadruzi – pod sumnjom da je fiktivnim fakturama pribavila protivpravnu korist za „Gaudeamus“.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Istraga   Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu  20.11.2017 
    Predmet: Prevara
    Uprava kriminalističke policije podnela je krivičnu prijavu protiv Šapićevog ujaka, Radeta Dedovića, i još tri osobe Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Dva meseca kasnije ovom slučaju pridodata je krivična prijava porodice Alili protiv Aleksandra Šapića, njegovog ujaka i još dve osobe takođe zbog sumnje da su izvršili prevaru.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  12.4.2016 
    Predmet: Saobraćajni prekršaj
    Krajem maja 2015. saobraćajna kamera na Topčideru snimila je Šapićev „BMW“ koji se kretao brzinom 75 kilometara na sat na putu gde je ograničenje 50. Na snimku se, međutim, ne vidi ko je vozio, a Šapić je izjavio da se zbog protoka vremena ne seća ko je bio za volanom. Postupak je obustavljen u maju prošle godine pošto je zastareo.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  24.7.2015 
    Predmet: Istekla registraciona nalepnica
    Policija je u maju 2015. zaustavila Šapića u Ulici kraljice Natalije u supruginoj „tojoti“ sa registracionom nalepnicom koja je bila istekla nedelju dana ranije. On je u pisanom obraćanju sudu naveo da je u međuvremenu produžio registraciju što je sud uvažio i izrekao mu umesto novčane kazne opomenu.
  Prekršaj   Državna revizorska institucija  26.1.2016 
    Predmet: Zakon o budžetskom sistemu
    Državna revizorska institucija podnela je zahtev za pokretanje postupka protiv Šapića jer je prekršio Zakon o budžetskom sistemu. Detalji o ovom prekršaju nisu poznati pošto postupak nije okončan.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  4.4.2017 
    Protiv Šapića pokrenut je prekršajni postupak jer nije dao informacije ko je njegovim automobilom počinio prekršaj. Detalji o prekršaju nisu poznati pošto je postupak u toku.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  21.9.2016 
    Predmet: Prekoračenje brzine
    Prekršajni sud u Rumi pokrenuo je postupak protiv Šapića jer je u julu 2015. vozio brže od dozvoljenog. Detalji o ovom prekršaju nisu poznati pošto postupak nije okončan.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Milan Vranić  
je sa Šapićem 2008. godine osnovao građevinsku firmu „Masten“. Vranić je do 2015. godine bio vlasnik kompanije za proizvodnju delova za automobile „Multipartner sistem“ koja je od 2007. do 2015. godine u poslovima sa državom zaradila oko 29 miliona evra. 
person Rade i Ranka Dedović  
su ujak i ujna Aleksandra Šapića. Rade Dedović je sa Šapićevim ocem osnovao omladinsku zadrugu „Gaudeamus“ početkom devedestih u kojoj su bili do 2003. Te godine za direktorku je postavljena Ranka Dedović. Zbog sumnje da su omogućili omladinskoj zadruzi „Gaudeamus“ da na osnovu fiktivnih faktura zaradi oko 75.000 evra, Rade i Ranka su hapšeni 2012. godine. Ranka Dedović hapšena je i 2017. godine zbog sumnje da je izadavala fiktivne fakture na osnovu kojih je naplaćivala usluge Etnografskom muzeju u Beogradu koje nisu izvršene. Protiv Radeta Dedovića se vodi još jedan postupak zbog sumnje da je učestvovao u prevari. Bračni par Dedović je, sa drugim članovima porodice, bio na Šapićevoj izbornoj listi na lokalnim izborima 2016. godine pa su tokom nekoliko meseci te i naredne godine bili odbornici u opštini Novi Beograd. 
 
 
 Dokumenti 
subject Aleksandar Sapic - nekretnine Savski venac
subject Aleksandar Sapic lokal na Novom Beogradu
subject Artimedia RUS
subject Dermavis
subject Dermavis International
subject Dorbel
subject Fondacija Budi Human
subject IL Rigore
subject Il Fenomeno
subject Masten
subject Milos Sapic prodaje stan na Savskom vencu
subject Miloš Šapić - lokal u TC Mala Piramida
subject Miloš Šapić - njive u Ivanči
subject Omladinska zadruga Gaudeamus
subject Plivacki klub Novi Beograd 011
subject Poljoprivredni institut Zrno
subject Ruska škola Valentina Tereškova
subject Udruzenja Za nas grad
subject Vaterpolo klub Novi Beograd 011
subject Vladimir Sapic - stan u Zemunu
subject Zenski vaterpolo klub Novi Beogra 011
subject Škola Artimedia
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
01.03.2018.