Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Miloš Jovanović 
  Izborna lista „dr Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije“ 
  Datum rođenja: 19.08.1976.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Demokratska stranka Srbije
  Jovanović se kao dete sa porodicom preselio u Francusku jer je, kako kaže, njegova majka dobila posao u predstavništvu „Beobanke“ u Parizu. Studiranje je započeo na Pravnom fakultetu u Beogradu, a završio na Univerzitetu Sorbona. U Srbiju se vratio 2005, zaposlio na Institutu za međunarodnu politiku i privredu i angažovao u Demokratskoj stranci Srbije (DSS). Imenovan je za savetnika ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića u oktobru 2007 i to je bio do kraja avgusta 2008. godine kada je DSS izgubila vlast. Od maja 2012. do oktobra 2013. godine bio je poslanik u Narodnoj skupštini – mandat je vratio svojoj stranci jer je, kako kaže, postala „isuviše blagonaklona prema Srpskoj naprednoj stranci“. Ne vidi problem u tome što je DSS sa SNS-om formirao vlast na Vračaru 2016. godine jer, kako kaže, ostavlja slobodu odbornicima DSS-a da na opštinskim, ali ne i gradskim, nivoima posle izbora odlučuju sa kim žele da politički sarađuju. Napominje, međutim, da sa SNS-om nikakva koalicija na predstojećim beogradskim izborima nije moguća. Kaže da se kandiduje da bi rešio urbanističke proble grada, ističući da bi Beograd trebalo da ima besplatan gradski prevoz. Salže se da javnost treba da zna „ko je i šta je“ javni funkcioner, ali bez „zalaženja u sitna crevca“. „Ne mora svako da zna čime ja tačno raspolažem. Mislim da postoje mnogo bolje mere da se suzbije korupcija nego javna dostupnost informacija“, kaže Jovanović za KRIK. Profesor je na Pravnom fakultetu u Beogradu gde, između ostalog, predaje Uvod u pravo evropskih integracija. Iako je izričito protiv ulaska Srbije u EU, rekao je da svojim studentima ne nameće stav o ovoj temi.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu  2012- Asistent  101.391 RSD 
done Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu  2012- Nastava  92.000 RSD 
done Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu  2012- Istraživački projekat  31.000 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2012- 2013 Narodni poslanik  30.354 RSD 
clear Institut za međunarodnu politiku i privredu  2006- 2011 Istraživač-saradnik  Bez naknade 
clear Ministarstvo za Kosovo i Metohiju  2007- 2008 Savetnik ministr  40.000 RSD 
      UKUPNO 224.391 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Vračar, Beograd  Miloš Jovanović  80 m2  137.500 € 
  Stan u kojem živi, Jovanović je kupio 2007. godine za 98.000 evra. Finansirao ga je, kako kaže, iz ušteđevine i kredita od 45.000 evra. Država mu je subvencionisala kredit sa 9.473 evra. Jovanović je novinarima KRIK-a rekao da je subvenciju dobio u okviru programa pomoći države pri kupovini prve nekretnine. Na ovom stanu se nalazi hipoteka.
done Stan  Vračar, Beograd  Miloš Jovanović i supruga Letisija Erika Jovanović  71 m2  122.500 € 
  Jovanović je novinarima KRIK-a rekao da su nakon rođenja deteta on i supruga želeli da kupe veći stan zbog čega su 2014. podigli novi kredit od 40.000 evra. Kako kaže, novcem iz kredita i suprugine ušteđevine kupili su za 73.000 evra stan pored onog koji su već imali i spojili ih. U katastru je upisano da stan ima 71 kvadrat, dok u kupoprodajnom ugovoru piše da ima 62 metra kvadratna. I na ovom stanu je zbog kredita upisana hipoteka.
done Stan  Stari grad, Beograd  Sestra Aleksandra Jovanović  42 m2  105.000 € 
  Jovanovićeva sestra vlasnica je polovine stana u centru Beograda. Stan je kupila sa suprugom iz kredita od oko 100.000 evra koji su podigli u novembru 2010. godine.
done Stan  Vračar, Beograd  Majka Zlata Damjanović  105.600 € 
  Dvosoban stan u blizini Hrama Svetog Save Jovanovićeva majka je, prema njegovim rečima, kupila nakon što je prodala stan koji je prethodno posedovala u Mutapovoj ulici, takođe na Vračaru. U katastru nepokretnosti za ovaj stan nije naveden broj kvadrata, zbog čega nije bilo moguće proceniti tačnu tržišnu vrednost. Novinari su minimum kvadrature za dvosoban stan (propisan pravilnikom o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture) pomnožili sa prosečnom cenom kvadrata na Vračaru i tako izračunali vrednost upisanu iznad.
UKUPNO     193 m2   470.600

  Ušteđevina 
  Vlasnik  Banka  Iznos 
  Miloš Jovanović  Komercijalna banka  30.000  
    Jovanović je Agenciji za borbu protiv korupcije 2014. godine prijavio da ima ušteđevinu. On za KRIK kaže da novac na računu nije njegov, već novac njegovih roditelja i da njime ne raspolaže. „To se nalazi na mom računu, oko 30-35 hiljada evra“, kaže Jovanović.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Sestra Aleksandra Jovanović  Vojvođanska banka  101.250 evra 
    Jovanovićeva sestra je sa suprugom uzela kredit kojim su kupili stan. Podigli su ga u novembru 2010. godine sa rokom otplate od nešto više od 26 godina.
  Miloš Jovanović  Hipo Alpe-Adria  45.000 evra 
    Stambeni kredit od 45.000 evra Jovanović je podigao u avgustu 2007. godine. Država je subvencionisala kredit sa gotovo 10.000 evra, odnosno vratila banci taj iznos. Kredit je podigao za kupovinu prvog stana na Vračaru i treba da ga vrati do 2027. godine, a mesečna rata je 271 evro.
  Miloš Jovanović  Komercijalna banka  40.000 evra 
    Jovanović je u decembru 2014. godine podigao kredit od 40.000 evra za kupovinu drugog stana na Vračaru. Rok otplate kredita je 20 godina. Kako kaže, za ovaj kredit plaća ratu od 240 evra.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2016. 
doneTalent cache   Supruga Leticija Erika Jovanović  Vlasnica   /  / 
   Jovanovićeva supruga osnovala je preduzetničku radnju sredinom 2017. godine. Kako je Jovanović objasnio za KRIK, radnju je osnovala kako bi na nju primala platu koju zarađuje u beogradskoj firmi „Inter Venture“. Supruga, kako kaže Jovanović, posreduje u zapošljavanju inženjera u domaćim i stranim firmama i promoviše kompaniju u kojoj radi.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  3.2.2014 
    Predmet: Neprijavljivanje imovine
    Nakon što je vratio poslanički mandat DSS-u u oktobru 2013, Jovanović je imao zakonski rok od mesec dana da Agenciji za borbu protiv korupcije prijavi imovinu. Kako kaže, prevideo je to da učini. Imovinu je prijavio dan nakon što ga je Agencija obavestila o propustu. Agencija je protiv njega pokrenula prekršajni postupak koji je okončan opomenom.
  Privatna tužba     0.0.2017 
    Predmet: Povreda časti
    Đorđe Vukadinović, narodni poslanik i bivši član poslaničke grupe DSS-a, tužio je Jovanovića za povredu časti. „Zato što sam rekao da je tražio pare od stranke za šta imam tri svedoka“, kaže Jovanović. Vukadinović je novinarima KRIK-a potvrdio da je tužio Jovanovića, ali o tužbi nije želeo detaljnije da priča. Suđenje je u toku.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 
 
 Dokumenti 
subject Drugi stan na Vračaru
subject Majčin stan na Vračaru
subject Sestrin stan
subject Stan na Vračaru
subject Talent Cache
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
28.02.2018.