Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Aleksandar Antić 
  Ministar rudarstva i energetike 
  Datum rođenja: 07.05.1969.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Socijalistička partija Srbije
  Antić se jedno vreme bavio vinogradarstvom i bio vlasnik kompanije za proizvodnju vina. Prvu političku funkciju imao je sa dvadeset tri godine, kada je postao odbornik u Skupštini opštine Zvezdara. Na ovoj poziciji bio je do 2013, a skupštinom je i predsedavao pet godina. Narodni poslanik bio je tri puta. U septembru 2013. postao je ministar saobraćaja. Istovremeno je bio i predsednik Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Nakon izbora 2014. godine izabran je za ministra rudarstva i energetike, a taj resor dobio je i 2016. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Ministrova rođena sestra bila je udata za narko-bosa Milana Zarubicu i s njim je bila vlasnica firme koja je korišćena za proizvodnju droge. Tokom kampanje za beogradske izbore Antić je rekao da je ubeđen da će grad naredne četiri godine voditi Srpska napredna stranka i Socijalističke parija Srbije. Rekao je i da su mu izazovne obe funkcije - i ministra rudarstva i energetike na kojoj je trenutno, ali i gradonačelnika Beograda i da će mu u slučaju pobede na izborima biti teško za koju od njih da se odluči.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2014- Ministar rudarstva i energetike  89.890 RSD 
done Fond za razvoj Republike Srbije  2013- Član upravnog odbora  Bez naknade 
clear Vlada Republike Srbije  2013- 2014 Ministar saobraćaja  105.800 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2012- 2013 Narodni poslanik  30.354 RSD 
clear Skupština grada Beograda  2008- 2014 Odbornik  17.380 RSD 
clear Skupština grada Beograda  2008- 2013 Predsednik  117.430 RSD 
      UKUPNO 89.890 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Zvezdara, Beograd  Aleksandar Antić  59 m2  53.000 € 
  Antić je dvosoban stan otkupio od države, ali do danas se nije upisao kao vlasnik u katastar.
done Vinogradi  Crnomasnica kod Negotina  Aleksandar Antić  7.663 m2 (0,77 ha)  3.800 € 
  Vinogradi ministra Antića nalaze se na desnoj obali reke Timok, na oko 25 kilometara od Negotina. Antić je bio vlasnik i kompanije koja se bavila proizvodnjom vina. Cena poljoprivrednog zemljišta u negotinskom kraju je među najnižom u Srbiji (ne prelazi pet hiljada evra po hektaru), pa je zbog toga procenjena vrednost vinograda niska.
UKUPNO     59 m2   56.800

  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2016. 
clearVigna Antica  Aleksandar Antić  Osnivač  500 €  / 
   Kompaniju za proizvodnju vina Antić je osnovao u decembru 2008. godine. Antić je nakon dve godine ugasio biznis jer, kako je jednom prilikom izjavio, nije imao vremena da se bavi proizvodnjom vina. Dodao je i da se o njegovim vinogradima staraju ljudi koji imaju vinograd kraj njegovog i da mu godišnje daju malu količinu vina. Direktorka firme bila je Jelena Pejović.
doneGracija nova   sestra Ljiljana Zarubica  Osnivač  500 € 20.630 € 
   Firma je vlasnik butika „P1 concept store“ u Ulici kralja Petra u centru Beograda. U ovom butiku snabdevaju se mnoge ličnosti iz javnog života, a svoju modnu kolekciju predstavila je i pevačica Ana Nikolić. Firma je osnovana 2011. godine, a sedište joj je na Čukarici, na adresi luksuznog stambenog kompleksa u kome nekretnine poseduju Ljiljanin suprug narko-diler Milan Zarubica, suvlasnik i direktor „Victoria Group“ Zoran Mitrović i proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga.
clearMartin & Faith  Ljiljana Zarubica  Osnivač  500 €  / 
   Kompanija je osnovana 2010. godine, ali je u decembru 2012. pripojena firmi „Gracija nova“, takođe u vlasništvu Ljiljane Zarubice.
clearVaran Chemicals  Ljiljana Zarubica  Suvlasnik  470 € 20.700 € 
  OFFSHORE   Firma je osnovana 1995. za proizvodnju lekova, a zapravo se bavila proizvodnjom narkotika. U pogonu kompanije u Zemunu, kriminalna grupa Ljiljaninog supruga Milana Zarubice proizvodila je sirovinu od koje se potom pravila sintetička droga amfetamin. Zarubica je uhapšen 2003. godine i osuđen kao šef kriminalne organizacije na 11 godina zatvora. Dok je izlazio na vikende iz zatvora, nastavio je da postrojenje kompanije koristi za proizvodnju droge, zbog čega mu je povećana kazna za 11 meseci. Sestra ministra Antića je od jula do oktobra 2010. godine sa suprugom bila vlasnica ove firme. Bila je i zamenica direktora do marta 2011. godine. Većinu vlasništva u firmi držao je Milan Zarubica preko svoje ofšor firme „Kymel trading“ sa Kipra. Protiv Ljiljane Zarubice Tužilaštvo za organizovani kriminal nije vodilo istragu. Sadašnji vlasnici firme su Danica Zarubica, majka Milana Zarubice, i Žarko Kanazir, rođak drugooptuženog Jovice Kanazira zvanog Frka.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Državna revizorska institucija (DRI)  26.2.2015 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Postupak se vodi pred Prekršajnim sudom u Beogradu. Prema podacima suda, Antić je osuđen na novčanu kaznu od 15.000 dinara, ali presuda još nije pravosnažna, te nije moguće saznati detalje postupka.
  Prekršaj   Državna revizorska institucija (DRI)  11.2.2015 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Postupak se vodi pred Prekršajnim sudom u Beogradu. DRI i sud nisu KRIK-u dostavili detalje slučaja.
  Privredni prestup   Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu  24.5.2012 
    Predmet: Kršenje Zakona o oglašavanju
    Prvo osnovno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv kompanije „Martin & Faith“ i Ljiljane Zarubice kao direktorke zbog netačnog iznosa sniženja cena u butiku ove kompanije. Naime, na izlog butika bilo je postavljeno obaveštenje da je u toku sniženje robe do 50 odsto iako je bilo značajno niže – do 37 odsto. Tužilaštvo navodi da su na ovaj način kupci bili dovedeni u zabludu.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Milan Zarubica 
Antićev zet, jedan je od najpoznatijih kriminalnih šefova u Srbiji. Njegova grupa pravila je supstancu od koje je potom proizvodila sintetička droga. Od prodaje narkotika zaradio je desetine miliona evra. Kao šef kriminalne grupe sačinjene od 15 kriminalaca Zarubica je osuđen na 11 godina zatvora. Nije, međutim, mogao da se odvoji od kriminala pa je i slobodne vikende iz zatvora koristio da proizvodi narkotike. Zbog toga je opet uhapšen i osuđen. Pošto je odslužio kaznu i izašao iz zatvora, Zarubica se vratio starom biznisu. U decembru 2017. ponovo je uhapšen kao organizator kriminalne grupe i otkrivene su dve laboratorije – jedna u Beogradu, druga u Tetovu u Makedoniji, gde je Zarubica i uhapšen. Sa Antićevom sestrom posedovao je preduzeće „Varan Chemicals“ u čijem se postrojenju proizvodila droga, a bio je vlasnik još nekoliko firmi – ofšor kompanije „Kymel Trading“ sa Kipra, firme „Lenal-Pharm“, špediterske kompanije „Davidšped“, kao i kompanije „RD 22“ koja je vlasnik brojnih nekretnina.  
person Jelena Pejović 
je vodila Antićevu kompaniju za proizvodnju vina. Vlasnica je kafića „Tašta“ u Novom Sadu. 
 
 
 Dokumenti 
subject Gracija Nova
subject Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
subject Kršenje Zakona o oglašavanju
subject Martin & Faith
subject Stan na Zvezdari, Beograd
subject Varan Chemicals
subject Vigna Antica
subject Vinogradi u Negotinu
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
01.03.2018.