Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Vuk Jeremić 
  Predsednički kandidat 
  Datum rođenja: 03.07.1975.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Grupa građana „Moramo bolje“
  Nakon završenih studija na svetskim univerzitetima - Kembridžu i Harvardu, na kojima je diplomirao fiziku i završio master studije državne administracije, Vuk Jeremić je počeo da gradi političku karijeru. Bio je član Demokratske stranke, a javnosti je postao poznat kao savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića. U vladama Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića bio je ministar spoljnih poslova. Karijeru je nastavio u Ujedinjenim nacijama gde je u junu 2012. godine izabran za predsednika Generalne skupštine. Za vreme boravka u Njujorku, Jeremić je isključen iz Demokratske stranke jer nije želeo da vrati poslanički mandat, a iste 2013. godine u Srbiji je sa najbližim saradnicima osnovao nevladinu organizaciju „Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj“ (CIRSD). Organizacija je dobila oko tri miliona evra donacija, a Jeremić u javnosti krije ko su donatori.Kandidovao se za mesto generalnog sekretara UN, a podršku mu je dala i Vlada Aleksandra Vučića. Pošto je u trci za najviše mesto u UN završio na drugom mestu, Jeremić se vratio u Srbiju gde se kandidovao za predsednika. Nijedna nekretnina porodice Jeremić nije upisana na Vuka Jeremića – vlasnice stanova su njegova majka i supruga. Jeremić nije pristao na intervju za KRIK.
 
 
  Prihodi 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
clear Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije  2012- 2013 Specijalni izaslanik ministra  698.887 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2012- 2014 Narodni poslanik  30.354 RSD 
clear Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije  2007- 2012 Ministar spoljnih poslova  101.063 RSD 
      UKUPNO 0 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Vračar, Beograd  Supruga Nataša Jeremić  147 m2  320.000 € 
  Stan nadomak Hrama Svetog Save Jeremićeva supruga kupila je u aprilu 2008. godine od Siniše Mihajlovića, člana izvršnog odbora AIK banke. Stan i parking mesto u istoj zgradi platila je 264.500 evra, piše u ugovoru. Za ovu kupovinu, podigla je sa suprugom kredit kod Hypo alpe adria banke i na taj način isplatila 194.500 evra, dok je ostatak od 70.000 evra isplatila iz svog novca. Da bi podigli kredit stavili su hipoteku na tek kupljeni stan.
done Stan  Vračar, Beograd  Supruga Nataša Jeremić  37 m2  75.000 € 
  Jeremićeva supruga je istovremeno, aprila 2008, kupila i manji stan koji se nalazi odmah pored većeg na Vračaru. Prodavac je isti - Siniša Mihajlović, a cena 67.500 evra. Jeremić je platila 20.000 evra, dok je ostatak obezbedila iz kredita podignutog kod Hypo alpe adria banke. Prethodni vlasnik je ovaj, kao i veći stan, kupio godinu i po dana ranije od firme koja je zidala zgradu.
done Parking mesto  Vračar, Beograd  Supruga Nataša Jeremić  15 m2  20.000 € 
  Parking mesto se nalazi u podzemnom nivou zgrade na Vračaru u kojoj je Jeremić vlasnica dva stana. Parking mesto je kupljeno zajedno sa većim stanom.
done Stan  Vračar, Beograd  Majka Senija Buljubašić-Jeremić  120 m2  240.000 € 
  Četvorosoban stan u vlasništvu Jeremićeve majke nalazi se u zgradi novije gradnje na Vračaru.
done Stan  Zvezdara, Beograd  Majka Senija Buljubašić-Jeremić  96 m2  43.000 € 
  Jeremićeva majka vlasnica je trećine još jednog četvorosobnog stana u Bulevaru Kralja Aleksandra, zajedno sa bratom i majkom. Upisana je vrednost trećine stana.
done Stan  Zvezdara, Beograd  Majka Senija Buljubašić-Jeremić   / 
  Jeremićeva majka vlasnica je još jednog trosobnog stana na Zvezdari u blizini Vukovog spomenika, ali njegova kvadratura i dalje nije uknjižena. Pošto nije poznata kvadratura stana, nije bilo moguće utvrditi njegovu vrednost.
done Kuća  Ježevica, Čačak  Majka Senija Buljubašić-Jeremić  44 m2  20.000 € 
  Jeremićeva majka vlasnica je kuće u selu iz kog je porodica Jeremić.
done Pomoćni objekat  Ježevica, Čačak  Majka Senija Buljubašić-Jeremić  44 m2   / 
  Senija Buljubašić-Jeremić vlasnica je i pomoćnog objekta uz kuću koja takođe ima 44 kvadrata. Vrednost pomoćnog objekta uračunata je u vrednost kuće.
done Kuća  Ježevica, Čačak  Majka Senija Buljubašić-Jeremić  30 m2  5.000 € 
  Senija Buljubašić-Jeremić vlasnica je još jedne kuće u istom selu.
done Njive, pašnjaci, vrt i zemljište  Ježevica, Čačak  Majka Senija Buljubašić-Jeremić  29.180 m2 (2,92 ha)  7.660 € 
  Jeremićeva majka poseduje skoro dva hektara njiva, 10 ari vrta pored kuće, pašnjake i zemljište.
done Šuma  Ježevica, Čačak  Majka Senija Buljubašić-Jeremić  20.550 m2 (2,06 ha)  11.300 € 
  Jeremićeva majka vlasnica je i dva hektara šume.
done Voćnjaci, vinograd  Ježevica, Čačak  Majka Senija Buljubašić-Jeremić  20.565 m2 (2,06 ha)  12.300 € 
  Jeremićeva majka poseduje dva hektara voćnjaka i vinograda, od čega je oko hektar i po voćnjak prve klase.
UKUPNO     518 m2   754.260

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Suzuki Swift  Vuk Jeremić   1.350 € 
    Jeremićev automobil proizveden je 2003. godine.
done Automobil  Fiat Punto  Majka Senija Buljubašić-Jeremić   3.000 € 
    Jeremićeva majka je 2010. godine na kredit kupila nov „fijat punto“.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Vuk Jeremić i supruga Nataša   Hypo Alpe Adria  376.700 CHF 
    Jeremić je sa suprugom u aprilu 2008. godine podigao kredit u švajcarskim francima kako bi kupili dva stana i parking mesto na Vračaru. Ugovor o kreditu predviđa period otplate od 29 godina. Da bi podigli kredit, prodavac stanova im je dozvolio da upišu hipoteku na stanove koje kupuju.
  Majka Senija Buljubašić-Jeremić   Komercijalna banka  7.200 EUR 
    Jeremićeva majka je 2010. godine podigla kredit da bi kupila automobil „fijat punto“. Ovaj kredit je, prema ugovoru, trebalo da bude isplaćen do kraja marta 2017. godine s godišnjom kamatom od 4,5 odsto. Fond za razvoj Republike Srbije je subvencionisao kamatu. Da bi podigla kredit, Senija je založila kupljeni automobil.
  Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj CIRSD  Erste banka   / 
    Prema javno dostupnim podacima Narodne banke Srbije, Jeremićev „Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj“ podigao je kredit kod Erste banke u junu 2014. godine, ali nije poznat iznos kredita.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneCentar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj - CIRSD   Vuk Jeremić  Osnivač   / 1.730.469 € 
   Jeremić je sa bliskim saradnicima iz Ministarstva spoljnih poslova i UN-a osnovao ovo udruženje. Osnivački akt su na Menhetnu u Njujorku potpisali Jeremić, Zdravko Ponoš, Damjan Krnjević Mišković, Nikola Jovanović i Dragan Veljović. Udruženje CIRSD organizuje konferencije, seminare i debate i izdaje publikacije iz oblasti međunarodnih odnosa. Od 2014. izdaje časopis „Horizons“ čiji je glavni i odgovorni urednik Jeremić, a u novembru 2015. godine izdao je studiju čija je kooautorka bila sadašnja ministarka Ana Brnabić. Od osnivanja, na račun CIRSD-a stiglo je oko 3 miliona evra donacija, međutim Jeremić ne želi u javnosti da otkrije ko su mu donatori. U intervjuu za Radio-televiziju Vojvodine rekao je samo da su „donatori međunarodne korporacije koje ne posluju, niti planiraju da posluju u Srbiji“. Sedište organizacije je na Dedinju, u kući Natalije Martinović, prve supruge pokojnog kriminalca Željka Ražnatovića Arkana.
doneVuk Jeremić Agencija za konsalting   Vuk Jeremić  Osnivač   / 308.000 € 
   Jeremić je osnovao Agenciju za konsalting u novembru 2013. godine na adresi stana svoje supruge. Za dve godine, 2014. i 2015, agencija je prihodovala više od pola miliona evra. S obzirom da agencija nema sajt i pošto je Jeremić odbio intervju za KRIK, nije poznato čime se bavi i ko su njeni klijenti.
doneFondacija „Mihajlo Miško Jeremić“   Vuk Jeremić, sestra Senka i majka Senija  Osnivači, članovi upravnog odbora   /  / 
   Porodica Jeremić osnovala je fondaciju koja nosi ime Jeremićevog oca. Cilj je stipendiranje talentovanih studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Fondacija je osnovana u januaru 2016. godine, sa sedištem na istoj adresi na kojoj se nalazi CIRSD. Jeremići su za upravitelja fondacije postavili Stefana Jovanovića, ličnog asistenta Vuka Jeremića.
clearArle Capital LLP  Sestra Senka Jeremić   Suvlasnica   /  / 
   Jeremićeva sestra je od oktobra 2012. do aprila 2014. bila jedna od dvadesetak suvlasnika kompanije sa sedištem u Londonu. Kompanija kupuje firme u Evropi i Severnoj Americi koje potom unapređuje i prodaje drugim firmama, piše na njenom sajtu. Kompanija je 2015. godine promenila naziv u „Smithfield Group LLP“.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Krivična prijava   Više javno tužilaštvo u Beogradu  6.3.2017 
    Predmet: Krivična prijava protiv poreske
    Jeremićevo udruženje Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj – CIRSD podnelo je krivičnu prijavu protiv NN lica iz poreske uprave jer je podatke prikupljene tokom kontrole poslovanja udruženja dostavio poslaniku Srpke napredne stranke Marijanu Rističeviću. „Pomenuti narodni poslanik je na svom tviter nalogu javno objavio podatke o donatorima podnosioca krivične prijave – 'State Energy LTD' i 'Full Source LTD' uz navođenje tačnih iznosa, koje je jedino mogao da sazna ako je imao uvid u dokumentaciju koju je preuzela poreska policija“, piše u prijavi. Rističević je na tviteru napisao da je firma „Full Source“ donirala 1,3 miliona dolara Jeremićevoj agenciji, dok je „State Energy“ donirala 1,4 miliona evra CIRSD-u. Jeremić nije hteo da kaže ko stoji iza ovih firmi. Novinari KRIK-a tokom izrade Jermićevog profila nisu uspeli da utvrde krajnjeg vlasnika ovih ofšor kompanija.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Ana Brnabić 
aktuelna ministarka državne uprave bila je kooautorka studije koju je 2015. izdalo udruženje Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj – CIRSD. U julu 2015. CIRSD je sklopio dugoročno strateško partnerstvo sa Fondacijom „Pexim“ čija direktorka je bila Brnabić. Partnerstvo koje su potpisale dve organizacije tiče se stipendiranja domaćih studenata na Univerzitu u Kembridžu. Brnabić je u Fondaciji „Pexim“ bila do novembra 2016. godine.  
person Zdravko Ponoš 
jedan je od najbližih Jeremićevih saradnika. Bio je načelnik Generalštaba vojske Srbije do kraja 2008. godine. Tadašnji predsednik Boris Tadić smenio ga je nakon što se javno suprotstavio ministru odbrane Draganu Šutanovcu nezadovoljan reformama u vojsci. Ponoš se zaposlio kao Jeremićev pomoćnik u Ministarstvu spoljnih poslova 2010. godine. Bio je šef njegovog kabineta dok je Jeremić predsedavao Generalnom skupštinom UN do 2013. Nakon toga su zajedno osnovali udruženje CIRSD u kojem je Ponoš izvršni direktor.  
 
 
 Dokumenti 
subject Agencija za konsalting Vuk Jeremić
subject Agencija za konsalting Vuk Jeremić finansijski izveštaji
subject CIRSD
subject CIRSD finansijski izveštaji
subject Druga kuća u Ježevici
subject Fondacija Mihailo Miško Jeremić
subject Krivična protiv NN lica iz poreske uprave
subject Kuća u Ježevici
subject Majka suvlasnica stana u Bulevaru kralja Aleksandra
subject Majčin stan na Vračaru
subject Majčin stan na Zvezdari
subject Manji stan na Vračaru
subject Njive, pašnjaci i šume u Ježevici
subject Pomoćna zgrada u Ježevici
subject Sedište CIRSD-a
subject Ugovor o zalozi za kola
subject Veći stan i garaža na Vračaru
subject Voćnaci i vinograd u Ježevici
subject Založna izjava za dva stana i garažu na Vračaru
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
22.03.2017.