Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Nenad Čanak 
  Predsednički kandidat 
  Datum rođenja: 02.11.1959.
Mesto rođenja: Pančevo
Stranačka pripadnost: Liga socijaldemokrata Vojvodine
  Čanak je političar koji svojim ponašanjem privlači veliku pažnju medija – bavi se muzikom, učestvovao je u popularnom rijaliti programu „Veliki brat“, a sudilo mu se i zbog tuče. Ljubav prema motorima platio je teškom saobraćajnom nesrećom koja mu se dogodila u proleće 2000. godine. Predsednik je Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) od njenog osnivanja 1990. godine. Zbog promovisanja potrebe za decentralizacijom Srbije Čanak često nailazi na osuđivanje i etiketiranja kao separatiste. Nakon incidenta u kom je bio optužen da je štapom pretukao čoveka u septembru 2012. godine Čanak je podneo ostavku na mesto poslanika u Narodnoj skupštini Srbije. Sudskom presudom je kasnije oslobođen ovih optužbi. Čanak je kum privredniku Miodragu Kostiću. Svoje veze sa Nenadom Opačićem, osuđivanim narko-dilerom, objasnio je kroz opozicione veze koje su prestale da postoje nakon oktobra 2000. godine, rekavši da je Opačić bio „uporan, istrajan opozicionar od prvih mitinga devedesetih“. Završio je Ekonomski fakultet u Novom Sadu, a specijalizovao se za mikroračunarske mreže i globalni marketing. Držao je predavanja na univerzitetima „Jejl“, „Kent“ i Kolumbijskom univerzitetu. Krajem osamdesetih godina prošlog veka radio je u „Naftagas prometu“, a potom u YUTEL-u kao direktor marketinga. Odbio je intervju za KRIK.
 
 
  Prihodi 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Narodna skupština Republike Srbije  2014- Narodni poslanik  105.256 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2008- 2012 Narodni poslanik  105.000 RSD 
clear JP Vojvodinašume Petrovaradin  2014- 2016 Predsednik nadzornog odbora  48.389 RSD 
clear JP Vojvodinašume Petrovaradin  2009- 2014 Predsednik upravnog odbora  37.698 RSD 
      UKUPNO 105.256 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Veternik, Novi Sad  Nenad Čanak  144 m2  100.000 € 
  Čanak je vlasnik dvospratne kuće u elitnom naselju „Lipov gaj“ u Veterniku. Republički geodetski zavod odbio je da novinarima KRIK-a dostavi ugovore na osnovu kojih je Čanak postao vlasnik kuće, pa nije moguće utvrditi od koga je kuću kupio i koliko je platio.
done Zemljište  Veternik, Novi Sad  Nenad Čanak  252 m2   / 
  Osim zemljišta površine 115 kvadratnih metara na kome je kuća, Čanak je vlasnik još 137 kvadratnih metara zemlje koja je u katastru upisana kao njiva. Vrednost zemljišta uračunata je u cenu kuće.
done Kuća  Veternik, Novi Sad  Nenad Čanak  145 m2  100.000 € 
  Nenad Čanak je vlasnik još jedne dvospratne kuće koju je kupio u avgustu 2014. godine, prema ugovoru. Čanak je prethodnom vlasniku kuće poklonio stan koji je posedovao u Veterniku i, na ime razlike u vrednosti nekretnina, isplatio 60.000 evra. Nalazi se nedaleko od prethodno navedene kuće u naselju „Lipov gaj“.
done Zemljište  Veternik, Novi Sad  Nenad Čanak  252 m2   / 
  Čanak je vlasnik zemljišta na kome je kuća, kao i još 136 kvadrata zemlje pored koja se u katastru vodi kao njiva. Vrednost zemljišta uračunata je u vrednost kuće.
done Pašnjak  Rakovac, Beočin  Brat Nikola Čanak  435 m2  5.000 € 
  Brat Nenada Čanka bio je vlasnik polovine pašnjaka od 870 kvadrata koji je desetak kilometara udaljen od Novog Sada. Osnovni sud u Novom Sadu novinarima KRIK-a dostavio je ugovor o poklonu iz 2009. koji se odnosi na ovo zemljište. Sud je, međutim, prekrio sve bitne podatke tako da nije moguće utvrditi kome je Čankov brat poklonio zemljište.
clear Stan Veternik, Novi Sad Nenad Čanak 51 m2  45.000 € 
    Nenad Čanak kupio je stan u oktobru 2007. godine za 40.472 evra. U kupoprodajnom ugovoru koji poseduje KRIK prikriveni su podaci o kompaniji koja mu je prodala stan. Čanak je ovaj stan uz doplatu zamenio za kuću u Veterniku u avgustu 2014. godine, a u ugovoru o zameni stan je procenjen na 70.000 evra.
UKUPNO     289 m2   205.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Škoda superb ambition  Nenad Čanak  20.000 € 
    Automobil je proizveden 2015. godine.
done Automobil  Jeep wrangler  Nenad Čanak  13.000 € 
    Čankov džip je 2007. godište.
clear Automobil  Škoda superb  Nenad Čanak  18.000 € 
    Čanak je poslednji put u septembru 2014. godine Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je vlasnik ovog automobila. Automobil je 2014. godište.
clear Automobil  Škoda superb  Nenad Čanak  6.500 € 
    Čanak je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljivao da je vlasnik ovog automobila do 2014. godine. Ova „škoda“ je proizvedena 2008. godine.
clear Automobil  Škoda fabia  Nenad Čanak  3.500 € 
    Čanak je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljivao da je vlasnik ovog automobila do 2010. godine. Proizveden je 2008. godine.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
clearN. T. C.  Brat Nikola Čanak    500 €  / 
   Nikola Čanak je kao lični trener i predavač iz oblasti primenjene psihologije 2005. godine osnovao kompaniju za obrazovanje odraslih. N.T.C. je skraćenica za Nikov Trening Centar u okviru kojeg je Nikola Čanak organizovao motivaciona predavanja o zdravlju, razvoju karijere, životnim prioritetima i ciljevima, oslobađanju loših i sticanju novih navika i sl. Izdao je i nekoliko knjiga. Nad kompanijom N.T.C. je u aprilu 2011. godine pokrenut stečaj, a ugašena je nekoliko meseci kasnije.
clearInterlink  Brat Nikola Čanak  Suvlasnik  27.000 €  / 
   Nikola Čanak je sa trojicom partnera i ruskom firmom „Elektromaš“ 2001. godine osnovao firmu sa sedištem u novosadskom tržnom centru „Apolo“. Najveći udeo od 40 odsto u firmi imao je Rus Evgenij Gridajev, dok je brat Nenada Čanka bio vlasnik 30 odsto firme. Firma je bila registrovana za promet robe, ali nije poznato čime se bavila. Prilikom likividacije 2005. godine, jedan od osnivača i kasniji likvidacioni upravnik „Interlinka“ je u izveštaju zabeležio da se „planirani ciljevi i rezultati nisu ostvarivali u onom obimu i pravcu u kom se osnivač nadao“, kao i da je „vremenom došlo do lagane opstrukcije društva od strane osnivača“.
clearAnglo Pacific Security Limited  Brat Nikola Čanak  Suvlasnik i direktor   /  / 
   Kompanija je osnovana 1999. godine u Londonu, a među delatnostima za koje je registrovana su konsultantske aktivnosti i trgovina nekretninama. Brat Nenada Čanka bio je delimični vlasnik i direktor ove firme od 2001. do 2005, a jedan od partnera bio je Tomislav Lalošević, koji je kao kandidat grupe građana učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji 2002. godine. Kompanijom je upravljao sa nekoliko osoba različite nacionalnosti. Više detalja o tome čime se firma bavila i koje nekretnine je posedovala, nije poznato. Deset godina nakon osnivanja firma je ugašena.
clearUdruženje građana TOK – Pokret evropskih inicijativa  Brat Nikola Čanak  Osnivač i predsednik upravnog odbora   /  / 
   Nikola Čanak bio je jedan od 15 osnivača udruženja građana u oktobru 2001. Tomislava Laloševića, jednog od osnivača, udruženje je kandidovalo na predsedničkim izborima u septembru 2002. godine. Lalošević je Nikoli Čanku bio partner u londonskoj firmi „Anglo Pacific Security Limited“. Na spisku osnivača nalaze se imena ljudi koji su kasnije osnovali firmu koja se bavi multilevel marketnigom , a neki od njih registrovali su firme i u Hong Kongu. Jedan od osnivača je i Vladislav Popović, crnogorski advokat koji živi i radi na Kipru, odakle je otvarao ofšor firme za strance koji su ulazili u poslove u Crnoj Gori.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Krivični postupak   Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu  10.5.2013 
    Predmet: Lake telesne povrede
    Čanak je bio optužen da je u jutarnjim časovima u septembru 2012. godine prebio Pavla Lešanovića iz Beograda. Na parkingu ispred kafane „Tako je suđeno“ u Petrovaradinu sa još dve osobe Čanak je džipom preprečio put automobilu u kojem se nalazio Lešanović. Nakon što je Lešanović izašao iz automobila, Čanak ga je opsovao i štapom udario u glavu, piše u optužnici. Osobe koje su bile sa Čankom nastavile su da tuku Lešanovića i nakon što je ovaj usled udarca štapom izgubio ravnotežu i pao. Osobi koja je sa Lešanovićem bila u kolima, navodi se u optužnici, Čanak je pretio pištoljem i tražio da mu pokaže ličnu kartu. Čanak je na sudu ispričao da Lešanovića nije udario štapom, već da ga je dva puta udario pesnicom u grudi. Tvrdio je da ga je Lešanović, dok su bili u kafani, vređao i nedolično se ponašao prema njegovoj sinovici što je izazvalo Čanka da se fizički obračuna s njim. Rekao je da ga je sam napao. Čanak je najpre oslobođen optužbi, ali je nakon žalbe sud naložio novo suđenje. U ponovljenom postupku, promenio je odbranu i rekao da nikoga nije udario. Oslobođen je optužbi jer tužilaštvo, kako piše u presudi, nije dokazalo da je Čanak naneo povrede Lešanoviću.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Miodrag Kostić 
jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom venčani je kum Nenada Čanka. Kostićeva firma „MK komerc“ pominje se u ugovoru o kupoprodaji kuće u Veterniku koju je kupio Čanak, ali je Republički geodetski zavod odbio da KRIK-u dostavi ugovor te nije moguće saznati šta se tu desilo. Kostićevo ime se pojavljuje na dokumentima iz međunarodnog istraživačkog projekta „Panamski papiri“ – jedan je od srpskih beznismena koji je koristio usluge agencije za osnivanje i vođenje ofšor kompanija „Mossack Fonseca“.  
person Nenad Opačić 
je bio jedan od najpoznatijih novosadskih kriminalaca. Ubijen je u februaru 2015. godine u „sačekuši“ u Novom Sadu. Opačić je hapšen je u akciji „Sablja“ i kao članu zemunskog klana sudilo mu se da je pomagao članovima grupe u izvršenju krivičnih dela, ali su u ovom slučaju optužbe protiv njega odbijene. U drugom slučaju je zbog trgovine narkoticima, otmice i pokušaja ubistva 2003. godine osuđen na 15 godina zatvora. Opačića su u medijima često dovodili u vezu sa Čankom, naročito pošto je objavljena zajednička fotografija Čanka, Miodraga Kostića i Opačića. Čanak je tada izjavio da je Opačića upoznao 1999. Kada mu je „predstavljen kao uporan, istrajan opozicionar“ i da je on sa svojim momcima nakon toga spontao počeo da obezbeđuje da mitinzi u Novom Sadu prođu bez incidenata.  
 
 
 Dokumenti 
subject Anglo Pacific Security Limited
subject Interlink
subject Krivični postupak za prebijanje Pavla Lešanovića
subject Kuća u naselju "Lipov gaj" (zamena za stan)
subject Kuća u naselju „Lipov gaj“
subject N.T.C.
subject Stan koji je zamenio za kuću
subject TOK - Pokret evropskih inicijativa
subject Ugovor o poklonu livade
subject Članstvo u upravnom i nadzornom odboru JP "Vojvodinašume"
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
22.03.2017.