Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Vanja Udovičić 
  Ministar omladine i sporta 
  Datum rođenja: 12.09.1982.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Nestranačka ličnost
  Ministar Vanja Udovičić poznati je srpski sportista i bivši kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije koji je 2010. godine bio proglašen za najboljeg vaterpolistu sveta. Završio je Fakultet organizacionih nauka u Beogradu. Ministar sporta je već tri mandata – od septembra 2013. Razvio je nekoliko biznisa – proizvodnju osvežavajućih pića i flaširane vode, gajenje voća, bežične telekomunikacije i poslovno savetovanje. Vlasnik je najvećeg nelegalno izgrađenog objekta među ministrima. Nekoliko prekršajnih postupaka se vodilo protiv njega zbog neprijavljivanja prihoda od sporta, kršenja saobraćajnih propisa i seksističkog vređanja radnice Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministar Udovičić nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a.
 
 
  Prihodi 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2013- Ministar omladine i sporta  89.537 RSD 
      UKUPNO 89.537 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Čukarica, Beograd  Vanja Udovičić  33 m2  40.000 € 
  Ministrov stan u zgradi na Čukarici nije upisan u katastar.
done Kuća  Avala, Beograd  Vanja Udovičić  797 m2 (0,08 ha)  150.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Ministar Udovičić vlasnik je velike nelegalno sagrađene kuće u vikend naselju u podnožju Avale. U katastar je upisana samo njiva koja je u vlasništvu ministrovog oca i njegove sestre. Novinari KRIK-a su posetili lokaciju i videli da kuća ima prizemlje i tri sprata.
done Zemljište  Ripanj, Beograd  Otac Davor Udovičić  1.098 m2 (0,11 ha)   / 
  Otac ministra Udovičića vlasnik je parcele u vikend naselju ispod Avale. Zemljište se u katastru vodi kao njiva, ali su novinari KRIK-a utvrdili da je na njemu nelegalno izgrađena velika kuća. Vrednost zemljišta uračunata je u vrednost kuće.
done Zgrada  Nepoznata  Vanja Udovičić  715 m2   / 
  Ministar je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je vlasnik zgrade sa garažom i dvorištem. Ova zgrada nije uknjižena, zbog čega novinari KRIK-a nisu uspeli da pronađu tačnu lokaciju.
done Zemljište  Nepoznata  Vanja Udovičić  11.060 m2 (1,11 ha)   / 
  Ministar je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je vlasnik parcele od jednog hektara koja se vodi kao pašnjak.
done Šuma i oranica  Nepoznata  Vanja Udovičić  19.835 m2 (1,98 ha)   / 
  Udovičić je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da poseduje oko dva hektara šume i oranica.
done Put  Nepoznata  Vanja Udovičić  107 m2   / 
  Ministar je Agenciji za borbu protiv korupcje prijavio i da je vlasnik „puta“, ali nije jasno šta je u pitanju.
done Voćnjak  Bela Palanka  Bresnik Agrar  9.252 m2 (0,93 ha)  34.200 € 
  Veliki voćnjak od 3,7 hektara u vlasništvu je kompanije „Bresnik Agrar“ u kojoj Udovičić poseduje četvrtinu. Zasad sa 5.800 sadnica trešnje opremljen je najsevremenijim sistemom navodnjavanja. Podizanje voćnjaka finansirano je subvencijama „Fruits & Berries“ − srpsko-danskog projekta podrške sektoru jagodičastog voća na jugu Srbije.
UKUPNO     1.545 m2   224.200

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Mercedes Benz  Vanja Udovičić   / 
    Ministar je vlasnik automobila „mercedes benz“, 1985. godiše. Juna 2011. saobraćajna policija ga je zaustavila kada je vozilom upravljao pod dejstvom alkohola.
done Automobil  Opel Corsa 1.4  Vanja Udovičić   3.600 € 
    Udovičić je vlasnik automobila „opel korsa“ proizvedenog 2008. godine.
done Čamac  Volvo  Vanja Udovičić    / 
    Ministar je vlasnik čamca proizvedenog 2004. godine.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneM.K. Bresnik   Vanja Udovičić  Suvlasnik  400 €  / 
   Ministar Udovičić poseduje petinu vlasništva kompanije registrovane za proizvodnju osvežavajućih pića i flaširane vode. Kompaniju je 2008. osnovao Milinko Konatarević, koji je četiri godine kasnije 80 odsto vlasništva poklonio četvorici novih suvlasnika. Među njima su bili Udovičić i Borivoje Homen, otac nekadašnjeg državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena. Borivoje Homen bio je Udovičićev partner i u firmi „Bresnik agrar“. Preminuo je krajem 2015. godine. Nakon stupanja na dužnost ministra sporta i omladine, Udovičić je preneo upravljačka prava u kompaniji na crnogorskog državljanina Miloša Kneževića. „M.K. Bresnik“ poslednjih godina posluje s gubitkom.
doneBresnik Agrar   Vanja Udovičić  Suvlasnik  136.000 € 70.000 € 
   Kompanija ima zasad trešanja na 3,7 hektara svog zemljišta nadomak Bele Palanke. Udovičić je bio jedan od četvorice osnivača kompanije 2012. godine. On je bio jedini osnivač koji nije uneo zemlju u kapital preduzeća, već se obavezao da će uplatiti 45.000 evra u roku od 30 dana. Prema podacima Agencije za privredne registre, taj novac nikada nije uplatio. Firma je subvencijama programa „Fruits & Berries“ opremila voćnjak najsavremenijom poljoprivrednom tehnologijom i prošle godine je prihodovala oko 68.000 evra. Kao i u drugim preduzećima, Udovičić je u septembru 2013. preneo upravljačka prava na Miloša Kneževića.
doneArt Comunication   Vanja Udovičić  Suvlasnik  1.210 € 1.800 € 
  OFFSHORE   Kompaniju su 2004. godine osnovali sinovi Petra Pojića, nekadašnjeg direktora i suvlasnika televizije „Art“, a u julu 2007. godine deo vlasništva preuzima kiparska kompanija „Patrimons limited“ nepoznatog vlasnika. Udovičić je postao suvlasnik u maju 2008. godine, kada su mu braća Pojić preneli 18 odsto vlasništva firme. Firma je u oktobru 2013. promenila delatnost sa računarskog programiranja na bežične telekomunikacije. Od decembra 2014. godine račun firme je u blokadi.
doneVaud Company   Vanja Udovičić  Vlasnik  550 € 8 € 
   Konsultantska firma koju je Udovičić osnovao 2010. godine.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Saobraćajna policija  3.9.2011 
    Predmet: Vožnja pod dejstvom alkohola
    Udovičića je u junu 2011. godine kod Starog sajmišta u Beogradu zaustavila saobraćajna policija i utvrdila da je svoj „mercedes“ vozio pod dejstvom alkohola. Udovičić je odbio da potpiše zapisnik koji je sastavio policijski službenik. Sudilo mu se do juna 2013. godine, kada je predmet zastario.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  14.12.2012 
    Predmet: Saobraćajni prekršaj
    Udovičić je u novembru 2012. godine napravio polukružno okretanje na nedozovoljenom mestu kod Niša. Sudilo mu se do novembra 2014. godine, kada je postupak zastario.
  Prekršaj   Poreska uprava  7.5.2012 
    Predmet: Kršenje Zakona o porezu na dohodak građana
    Udovičić 2010. godine nije Poreskoj upravi u Srbiji prijavio koliko je novca zaradio igrajući vaterpolo, zbog čega nije bilo moguće da mu se odredi porez koji je trebalo da plati. On je na saslušanju rekao da poresku prijavu nije predao jer nije imao vremena – živeo je u Hrvatskoj, gde je igrao vaterpolo i imao ugovornu obavezu prema klubu. Osuđen je na kaznu od 7.000 dinara koju je platio. Osim kazne, platio je i oko 120.000 dinara poreza jer je u 2010. godini zaradio više od tri miliona dinara.
  Prekršaj   Policija  23.7.2013 
    Predmet: Kršenje Zakona o javnom redu i miru
    Protiv Udovičića vođen je prekršajni postupak jer je vređao i psovao službenicu Ministarstva unutrašnjih poslova. Udovičić je u pola 3 iza ponoći, 19. maja 2013, pozvao policiju da prijavi buku ispred svoje zgrade. Pošto su mu rekli da „trenutno nemaju slobodnu patrolu“, nazvao je ponovo i dežurnoj službenici uputio seksističku uvredu. Prekršajni sud ga je kaznio sa 11.000 dinara, ali taj novac nije platio.
  Tužbe   Privredni sudovi u Beogradu i Novom Sadu  1.1.2009 
    Predmet: Naplata dugovanja
    Protiv kompanije „Art Comunication“, u kojoj je Udovičić jedan od vlasnika, se pred privrednim sudovima u Beogradu i Novom Sadu vodilo više postupaka zbog neisplaćenih dugovanja. Između ostalih, Udovičićevu firmu tužila je „Radio televizija Vojvodine“ za oko četiri miliona dinara, RATEL za nešto manje od 800 hiljada dinara, „Telekom“ za oko 100 hiljada. Neki od ovih postupaka još su u toku.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Miloš Knežević 
je najbliži saradnik ministra Udovičića i njegov čovek od poverenja. Udovičić je, nakon što je postao ministar, upravljačka prava u svojim firmama preno na Kneževića. 
 
 
 Dokumenti 
subject Art Comunication
subject Bresnik Agrar
subject Kršenje Zakona o javnom redu i miru
subject MK Bresnik
subject Saobraćajni prekršaj
subject Vaud Company
subject Vožnja pod dejstvom alkohola
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
19.12.2016.