Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Nebojša Stefanović 
  Ministar unutrašnjih poslova 
  Datum rođenja: 20.11.1976.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
  Stefanović je jedan od najbližih saradnika premijera Srbije Aleksandra Vučića. Radio je u nekoliko firmi koje su otišle u stečaj. Kao direktor marketinga radio je za kompaniju „Interspeed“ od 2004. do 2008. godine kada je prešao na funkciju finansijskog direktora kompanije „Jabuka“. Stefanovićeva porodica poslovno sarađuje sa ljudima koji su u poslu trgovine oružjem. Bili su i vlasnici novina „Pravda“. Stefanović je poslanik od 2007, a od 2012. do 2014. bio je predsednik parlamenta. Za ministra unutrašnjih poslova izabran je u aprilu 2014. godine, a zatim i 2016. godine kada je postao i potpredsednik vlade. Doktorirao je na Fakultetu za poslovne studije Univerziteta Megatrend 2011. godine. Njegov doktorat doveden je u pitanje. Grupa mladih naučnika iz Srbije koji rade na univerzitetima u Velikoj Britaniji izvršila je u junu 2014. analizu i utvrdila da je Stefanović plagirao rad. Nakon što su javno objavili analizu, Megatrend je osnovao komisiju koja je utvrdila da nema osnova da doktorska disertacija bude poništena. Premijer Srbije Aleksandar Vučić komentarišući analizu koja je dokazala da je rad plagijat rekao je da je to „najgluplje obrazloženje koje je čuo“. Ministar Stefanović nije odgovorio na pozive KRIK-a za intervju.
 
 
  Prihodi 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2014- Ministar unutrašnjih poslova  150.000 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2012- 2014 Predsednik skupštine  139.000 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2012- 2014 Narodni poslanik  110.000 RSD 
      UKUPNO 150.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Bežanijska kosa, Novi Beograd  Nebojša Stefanović  99 m2  200.000 € 
  Stefanović je vlasnik četvorosobne kuće koja se nalazi u elitnom naselju na Bežanijskoj kosi na Novom Beogradu. Za kuću je menjao stan od 90 kvadrata koji se nalazio u blizini, ali ne u istom naselju, u martu 2014. Stefanović, prema ugovoru, nije doplatio za kuću iako je veća od stana i nalazi se na boljoj lokaciji. Kuća je, prema sadašnjim tržišnim vrednostima, za 50 odsto skuplja. Čovek s kojim je menjao stan je Lazar Lazić, vlasnik poznate pekare „Sinđelić“ kod Kalenić pijace u Beogradu.
done Garaža  Bežanijska kosa, Novi Beograd  Nebojša Stefanović  30 m2  7.500 € 
 NELEGALIZOVANO   Garaža se nalazi uz Stefanovićevu kuću. Sagrađena je bez dozvole i u postupku je legalizacije još iz vremena kada je pripadala prethodnom vlasniku. Stefanović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da garaža ima 30 kvadrata, ali nije upisana u katastar na njegovo ime.
done Stan  Rakovica, Beograd  Brat Nemanja Stefanović  43 m2  25.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Ministrov brat kupio je jednosoban stan za 30.000 evra u avgustu 2012. od firme „Konrad“ koja je sagradila zgradu u kojoj se stan nalazi. Prema podacima iz katastra, zgrada ne postoji, a na mestu gde je izgrađena uknjižen je voćnjak. Firma „Konrad“ u ugovoru koji je sklopila sa Stefanovićem, međutim, tvrdi da ima dozvolu za gradnju. Ova firma se do maja 2013. nalazila u vlasništvu Milana Sertića, oca bivšeg ministra privrede Željka Sertića koji je bio direktor u firmi.
done Stan  Novi Beograd  Deda Borivoje Stefanović  70 m2  87.000 € 
  Trosoban stan u blizini Arene u vlasništvu je ministrovog dede. Stefanović je dedin stan opteretio hipotekom zbog kredita od 177.299 švajcarskih franaka koji je podigao 2008. godine. Novcem od kredita kupio je stan koji je kasnije zamenio za kuću.
clear Stan Novi Beograd Nebojša Stefanović 90 m2  135.000 € 
    Ovaj četvorosoban stan Stefanović je kupio u martu 2008. za 139.500 evra. U kešu je platio 29.500 evra, dok je ostatak isplatio iz kredita. Godine 2014. stan je zamenio za kuću u kojoj sada živi.
UKUPNO     242 m2   319.500

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
clear Automobil  Škoda Octavia  Nebojša Stefanović  8.300 € 
    Automobil proizveden 2010. bio je u vlasništvu ministara Stefanovića do aprila 2013. Sada nema kola.
done Automobil  Renault Clio  Supruga Ana Stefanović   / 
    Stefanovićeva supruga vozi „reno klio“.
done Automobil  Wolksvagen Golf  Brat Nemanja Stefanović   / 
    Automobil ministrovog brata.
done Automobil  Mercedes ML270  Otac Branko Stefanović   / 
    Automobil ministrovog oca.
clear Automobil  Zastava Florida  Pravda Press   1.200 € 
    Kompanija „Pravda Press“ automobil je kupila na lizing 2007. godine i tada ga platila 4.900 evra.
clear Automobil  Zastava Florida  Pravda Press   1.200 € 
    Kompanija „Pravda Press“ je na lizing kupila dva identična automobila – „zastava florida“.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Nebojša Stefanović   Pireus banka  177.298 CHF 
    Stefanović je u martu 2008. godine podigao kredit da bi kupio stan. Kamatna stopa iznosi 3,9 odsto na godišnjem nivou sa rokom otplate od 30 godina. Prema proračunima koji uključuju i nagli skok vrednosti švajcarskog franka, rata za kredit je oko 57.000 dinara. Za kredit je garantovao ministrov deda svojim stanom.
  Pravda Press   Zastava Istrabenz lizing  4.965 evra 
    Kompanija je istog dana potpisala još jedan ugovor o lizingu, sa identičnim ugovornim obavezama, i kupila i drugu „zastava floridu“.
  Pravda Press   Zastava Istrabenz lizing  4.915 evra 
    Kompanija „Pravda Press“ je u martu 2007. godine potpisala ugovor o lizingu i kupila automobil „zastava florida in“. Kompanija se obavezala da automobil isplati u 60 mesečnih rata.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
clearJabuka A.D.  Nebojša Stefanović   Finansijski direktor  500 €  / 
   U zvaničnoj biografiji Stefanović je naveo da je bio finansijski direktor preduzeća „Jabuka“ od 2008. godine. Kompaniju je 2005. godine kupio srpski tajkun Đorđije Nicović. Upravo u periodu kada Stefanović tvrdi da je vodio finansije, firma je poslovala veoma loše. Na kraju 2008. godine imala je oko 36 miliona dinara poslovnog gubitka, dok je na kraju 2009. gubitak bio duplo veći. Mnoštvo radnika je otpušteno. Od 354 zaposlena u 2008, na kraju 2009. ostalo je svega deset, pokazuju finansijski izveštaji dostavljeni Agenciji za privredne registre. U novembru 2011. godine „Jabuka“ je otišla u stečaj.
clearInterspeed  Nebojša Stefanović   Direktor marketinga  16.000 €  / 
   Stefanović je u biografiji naveo i da je radio kao direktor markentinga u kompaniji biznismena Petra Komljenovića „Interspeed“ od 2004. do 2008. godine. To preduzeće doživelo je veliki uspeh devedesetih godina zahvaljujući sredstvima Delta banke koja je 1995. do 1998. bila njegov suvlasnik. „Interspeed“ je u oktobru 2011. otišao u stečaj.
clearPravda Press  Supruga Ana i brat Nemanja Stefanović   Direktorka, suvlasnik  650 €  / 
   Ministrov brat Nemanja Stefanović bio je suvlasnik kompanije koja je izdavala dnevne novine „Pravda“, a ministrova supruga Ana Stefanović direktorka firme od decembra 2009. do novembra 2011. „Pravdu Press“ osnovao je Đorđe Martić, nekadašnji glavni urednik „Politike ekspres“, u novembru 2006. godine. Vlasništvo firme je u martu 2007. poklonio Stefanoviću i Jugoslavu Petkoviću – današnjem direktoru državnog preduzeća za trgovinu oružjem „Jugoimport SDPR“. Nekoliko meseci kasnije jedan od vlasnika kompanije postao je i Nikola Petrović, kum premijera Aleksandra Vučića i direktor „Elektromreže Srbije“. Petković je 2011. godine preneo upravljačka prava u firmi na Marinka Šakana, advokata bliskog Srpskoj naprednoj stranci (SNS), koji je i zastupnik udruženja kockarskih firmi „Lex Alea“. „Pravda Press“ je učestvovala u javnim nabavkama sa preduzećima „Elektroprivreda Srbije“ i „Narodna lutrije Srbije“. Otišla je u stečaj u februaru 2012. Novine „Pravda“ ugašene su u junu iste godine, mesec dana nakon što je SNS pobedila na izborima.
clearPravda Plasman  Ana Stefanović     416 €  / 
   Ministrova supruga je firmu osnovala u januaru 2010. godine sa Dušanom Vuksanovićem, koji je poslovno sarađivao sa urednikom lista „Tabloid“ Milovanom Brkićem. U februaru 2013. godine Ana Stefanović je svoje vlasništvo poklonila Vuksanoviću. „Pravda Plasman“ je u stečaju.
doneDirect print   Nemanja Stefanović   Suvlasnik  500 €  / 
   Kompaniju su u novembru 2006. osnovali ministrov brat Nemanja Stefanović, današnji direktor „Jugoimport SDPR“ Jugoslav Petković i Dragoslav Maravić. Delatnost kompanije je izdavanje novina. Firma je aktivna, ali godinama nije dostavila finansijski izveštaj.
doneUnited BG   Otac Branko Stefanović  Suvlasnik  400 €  / 
   Ministrov otac je kompaniju osnovao u decembru 2015. godine u partnerstvu sa trgovcem oružjem Goranom Todorovićem, vlasnikom firme „GIM“ koja je godinama snabdevala Vojsku Srbije. Za direktora firme postavili su Milisava Živanovića koji je direktor „Vodoprivrednog privrednog društva Podunavlje“ iz Kovina. Firma je registrovana za „trgovinu na veliko“, ali nije poznato čime se bavi.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Komunalna policija  1.1.2012 
    Predmet: Komunalni prekršaj
    Komunalna policija podnela je 27 prekršajnih prijava tokom izborne kampanje 2012. godine protiv Nebojše Stefanovića kao odgovornog lica beogradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS). Postupak je pokrenut zbog lepljenja plakata na banderama, izlozima, trafostanicama i drugim javnim površinama gde to nije dozvoljeno. Tokom suđenja utvrđeno je da je odgovorna stranka, a ne beogradski odbor, pa je postupak protiv Stefanovića obustavljen. Sud je zaključio da je odgovoran Aleksandar Vučić kao predsednik SNS-a, ali protiv njega nije pokrenut postupak. Postupci po 24 prijave vođeni su u jednom predmetu, dva postupka su zastarela, a u još jednom postupku je proglašena mesna nenadležnost suda.
  Tužba   Privredni sud u Beogradu  1.1.2007 
    Predmet: Tužbe protiv „Pravda Press“
    Firma „Pravda Press“, koja je bila u vlasništvu ministrove supruge, tužena je mnogo puta između 2007. i 2012. godine zbog neisplaćenih dugova i kršenja autorskih prava. Samo štampariji „Borba“ dugovali su oko milion evra. Narodna banka Srbije je u februaru 2012, zbog velikih dugova, pokrenula stečajni postupak nad firmom.
  Privredni prestup   Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu  25.6.2010 
    Predmet: Kršenje Zakona o javnom informisanju
    Tužilaštvo je podnelo optužni predlog protiv kompanije „Pravda Press“, ministrove supruge Ane Stefanović i glavne urednice „Pravde“ Slavice Jovović jer su ove novine objavile uznemirujuće fotografije na naslovnoj, drugoj i trećoj strani na kojima je prikazan čovek krvave glave, sa naslovom „Vozač ubio bivšeg šefa u automobilu Ministarstva za dijasporu“. Tužilaštvo je ocenilo da ovakav prizor „može ugroziti moralni, intelektualni, emotivni ili socijalni razvoj maloletnika“. Postupak je obustavljen.
  Parnica   Viši sud u Beogradu  18.7.2016 
    Predmet: Tužba za klevetu
    Ministar Stefanović je tokom 2016. tužiо portal „Peščanik“ i magazin „NIN“ zbog tekstova o nelegalnom rušenju u beogradskoj četvrti Savamala u kojima su pisali o odgovornosti policije i ministra Stefanovića. Ministar tražu da mu zbog povrede ugleda i duševnog bola „Peščanik“ isplati 200 hiljada, a „NIN“ 300 hiljada dinara. Stefanovićeve partijske kolege su se na početku suđenja „NIN“-u okupile ispred suda da ga podrže.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Dušan Vuksanović 
bio je vlasnik firme „Pravda Plasman“ sa ministrovom suprugom Anom Stefanović. Vukasnović je vlasnik mnogih kompanija koje se bave izdavanjem novina. Između ostalog, poslovno je sarađivao sa urednikom „Tabloida“ Milovanom Brkićem. 
person Goran Todorović 
trgovac oružjem, sa ministrovim ocem Brankom Stefanovićem osnovao je firmu „United BG“. Todorovićeva firma „GIM“ je godinama Vojsku Srbije snabdevala oružjem. Na ovim poslovima je zaradio minimum pet miliona evra, prema podacima KRIK-a. 
person Jugoslav Petković 
direktor državnog preduzeća za prodaju oružja „Jugoimport SDPR“ poslovni je partner porodice Stefanović. Sa ministrovim bratom Nemanjom Stefanovićem vlasnik je firme „Direct Print“, a pre toga je sa njim vodio „Pravda Press“. 
person Milisav Živanović 
v.d. direktor „Vodoprivrednog privrednog društva Podunavlje“ iz Kovina.“, zastupnik je firme „United BG“ u vlasništvu ministrovog oca Branka Stefanovića. Živanović je bio direktor firme „Inex luss Equipment“ čija majka firma snabdeva Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane uniformama. 
person Nikola Petrović 
kum premijera Srbije Aleksandra Vučića i direktor „Elektromreže Srbije“, poslovni je partner minisitrovog brata Nemanje Stefanovića. Zajedno su vodili kompaniju „Pravda Press“ koja je izdavala novine „Pravda“, a zastupnica kompanije bila je ministrova supruga Ana Stefanović. 
person Petar Komljenović 
vlasnik kompanije „Interspeed“ u kojoj je radio ministar Stefanović. Ovu firmu Komljenović je osnovao devedesetih godina kada je sarađivao sa Delta bankom. Policija ga je imenovala kao jednog od aktera šverca cigareta od 1995. do 2001. godine u šemi akcije „Mreža“, ali nikada mu nije suđeno. Komljenović je osnivač gimnazije „Milutin Milanković“ u kojoj je direktor bio sadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević. Vlasnik je „Fokus“ radija. 
person Đorđije Nicović 
poznati srpski biznismen koji je u postupku privatizacije postao vlasnik brojnih preduzeća, među kojima su tekstilne firme „Prvi maj“, „Niteks“, „Rudnik“, „Javor“, poljoprivredni kombinat „Bečej“ i druge. Nicović je privatizovao i kompaniju „Jabuka“ u kojoj je, kako je naveo u zvaničnoj biografiji, ministar Nebojša Stefanović bio finansijski direktor od 2008. godine. Tokom 2009. godine Nicovićeve kompanije zapale su u finansijske poteškoće, što pokazuju i finansijski izveštaji firme „Jabuka“.  
 
 
 Dokumenti 
subject Direct Print
subject Kršenje zakona o javnom informisanju
subject Lizing za drugu zastavu
subject Lizing za prvu zastavu
subject Novi stan ministra Stefanovića
subject Pravda Plasman
subject Pravda Press
subject Stan Stefanovićevog dede
subject Stan koji je Stefanović zamenio
subject Stan ministrovog brata
subject Tužba protiv NIN-a i Peščanika
subject United BG
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
19.12.2016.