Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Čedomir Janjić 
  Gradonačelnik Zrenjanina 
  Datum rođenja: 04.03.1972.
Mesto rođenja: Zrenjanin
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
  Gradonačelnik Zrenjanina, najvećeg vojvođanskog grada u Banatu, Čedomir Janjić izjavio je da neće uzeti 100 evra koje država daje svakom garađaninu kao pomoć da se prebrodi kriza izazvana koronavirusom jer je, kako kaže, dobro plaćen za svoj posao. Od svih vojvođanskih gradonačelnika, Janjić prima najveću platu – nepunih 140 hiljada dinara. U kompanijama povezanim sa „Auto-moto savezom Srbije“ (AMSS) je, jedno vreme, mesečno zarađivao najmanje još dve gradonačelničke plate. Janjić je diplomirani ekonomista, a 2006. je postao odbornik u Skupštini Grada Zrenjanina i član Privremenog organa Opštine Zrenjanin, gde se zadržao do 2008. godine. U to vreme bio je član Demokratske stranke Srbije (DSS). Na leto 2013. godine, Janjić je bio zamenik gradonačelnika Ivana Bošnjaka iz Srpske napredne stranke (SNS), kada je iznenada izbačen iz DSS-a. Razlog je bio, kako su iz DSS-a rekli, to što je svojim ponašanjem naneo štetu ugledu stranke. „Ako je odnos stranke prema meni takav, ne želim više sa tim ljudima ni da razgovaram“, izjavio je tada Janjić i u novembru 2013, na poziv Gorana Kneževića, prešao u SNS. Na čelo Zrenjanina došao je 2014. godine, a tokom dva mandata nije uspeo da reši problem snabdevanja grada pijaćom vodom sa kojim se Zrenjaninci suočavaju gotovo dve decenije. Neispravna gradska voda zabranjena je za piće još od 2004. godine zbog znatno povećanih koncentracija kancerogenog arsena. Janjić je obećavao da će njegovi sugrađani piti ispravnu vodu već 2015, nakon čega je taj rok samo produžavao. U februaru 2020. uhapšena su dvojica bivših direktora zrenjaninskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, kao i vlasnik firme „Sinerteh“ koja je gradila fabriku vode. Ova hapšenja su se dogodila pošto je nevladina organizacija „Građanski preokret“ iz Zrenjanina podnela krivičnu prijavu upravo protiv ovih osoba . U krivičnoj prijavi navodi se i ime gradonačelnika Janjića, ali novosadsko tužilaštvo još odlučuje da li će protiv njega pokrenuti istragu, kako je rečeno novinarima KRIK-a u ovoj instituciji. Protiv Janjića je vođeno nekoliko prekršajnih postupaka – zbog kršenja Zakona o budžetskom sistemu, ali i zbog neprijavljivanja imovine, pokazuju dokumenta do kojih je došao KRIK. Gradonačelnik Zrenjanina stanuje u Kleku, u kući koja nije upisana u katastar i nije poznato u čijem je vlasništvu. Janjić nije vlasnik nijedne nekretnine, pokazuju podaci katastra u koji su novinari KRIK-a imali uvid, dok ostali članovi njegove porodice poseduju nekoliko kuća.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Grad Zrenjanin  2014- Gradonačelnik  139.761 RSD 
clear Grad Zrenjanin  2014- 2014 Član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Zrenjanina  3.838 RSD 
clear Grad Zrenjanin  2012- 2014 Zamenik gradonačelnika  100.000 RSD 
clear Skupština Grada Zrenjanina  2008- 2012 Odbornik  Bez naknade 
clear Privremeni organ Skupštine opštine Zrenjanin   2006- 2008 Član  Bez naknade 
      UKUPNO 139.761 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Klek  Nepoznato   / 
 NELEGALIZOVANO   Kuća u kojoj gradonačelnik Čedomir Janjić živi sa porodicom. Kuća je nelegalno sagrađena i nije upisana u katastar. Nalazi se na ulazu u Klek, u novijem delu sela, na zemljištu koje se u katastru vodi na majku gradonačelnika. Iako kuća nije upisana u katastar, novinari su obilaskom lokacije utvrdili da ona postoji.
done Zemljište  Klek  Majka Kristina Janjić  2.419 m2 (0,24 ha)  30.000 € 
  Gradonačelnikova majka Kristina vlasnica je dve spojene parcele koje izlaze na dve ulice u Kleku, na samom početku naselja. Kako pokazuje satelitski snimak katastra u koji su novinari KRIK-a imali uvid, na jednoj od ovih parcela nalazi se kuća koja nije upisana u katastar, a u kojoj stanuje gradonačelnik sa porodicom.
clear Kuća Klek Supruga Tereza Janjić 73 m2   / 
    Gradonačelnika supruga vlasnica je trećine kuće u centru Kleka, pokazuju podaci katastra. Svoj deo kuće, čija je ukupna površina 218 kvadrata, Tereza Janjić kupila je u februaru 2015. godine, a osim nje vlasnici su i Sandra Stanković i špediterska firma „Perkom“ iz istog mesta. Gradonačelnik Janjić Agenciju za borbu protiv korupcije nije obavestio o ovoj kupovini. U vreme dok je proveravala njegovu imovinu 2017. godine, on je Agenciji davao različite informacije o tome koliko je kuća plaćena. Prvo je naveo da je cena bila 4.000 evra, a potom da je zapravo iznosila 2.100 evra, te da je njegova supruga dala samo trećinu novca, da bi na kraju rekao da je kuća srušena. U katastru i dalje piše da kuća postoji, ali su novinari obilaskom lokacije ustanovili da tamo nema nikakve građevine.
done Zemljište  Klek  Supruga Tereza Janjić  404 m2  5.000 € 
  Plac u Kleku na kome je, prema podacima katastra, kuća u vlasništvu je gradonačelnikove supruge Tereze Janjić, Sandre Stanković i klečanske špediterske firme „Perkom“. Čitav plac veći je od 1.200 kvadrata. Nalazi se u samom centru Kleka, u neposrednoj blizini škole, crkve i pošte. Novinari su obilaskom lokacije videli da na placu nema kuće koja je upisana u katastru.
done Kuća  Klek  Roditelji Slobodan i Kristina Janjić  85 m2  45.000 € 
  Porodična kuća roditelja Čedomira Janjića nalazi se nedaleko od centra zrenjaninskog sela Klek. Kuća je pod hipotekom zbog stambenog kredita od 19.200 evra koji je Čedomirov brat Vladimir Janjić uzeo 2011. godine.
done Zemljište  Klek  Otac Slobodan Janjić  400 m2  6.000 € 
  Dvorište porodične kuće roditelja gradonačelnika Zrenjanina.
done Zemljište  Klek  Otac Slobodan Janjić  421 m2  6.000 € 
  Plac se nalazi pored porodične kuće Janjićevih roditelja u Kleku.
clear Stan Zrenjanin Supruga Tereza Janjić 89 m2  58.000 € 
    Trosoban stan u devetospratnici u Bagljašu, najvećem zrenjaninskom naselju koje se mahom sastoji od stambenih zgrada i solitera izgrađenih za vreme SFRJ. Janjić je Agenciji za borbu protiv korupcije rekao da je njegova supruga kupila ovaj stan na kredit 2005. godine, od kompanije „Naftna instustrija Srbije“ u kojoj je u to vreme radila. Kako je naveo u odgovoru Agenciji koja je 2017. vršila proveru njegove imovine, stan je isplaćen 2009. godine kada je njegova supruga uzela otpremninu. Nepoznato je koliko je stan plaćen. U junu 2019, supruga gradonačelnika je prodala stan.
UKUPNO     85 m2   92.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Opel Insignia   Čedomir Janjić   9.000 € 
    Janjić je automobil, koji je 2011. godište, kupio sredinom 2016. godine. U ugovoru o kupovini vozila čiju kopiju poseduje KRIK, piše da je Janjić automobil platio 300 hiljada dinara (nešto manje od 2,5 hiljade evra). On je, međutim, Agenciji za borbu protiv korupcije, kada je proveravala njegovu imovinu, rekao da je automobil platio četiri puta više – odnosno 1,2 miliona dinara. Gradonačelnik Zrenjanina je, objašnjavajući Agenciji poreklo novca kojim je kupio novi automobil, rekao da je to ušteđevina koju je više godina skupljao.
done Pištolji  CZ M-99. Glock 19 GEN4  Čedomir Janjić    / 
    Gradonačelnik Zrenjanina je, kako je to rekao Agenciji za borbu protiv korupcije, radi lične bezbednosti nabavio dva pištolja. Pištolj Crvena Zastava M-99 (CZ-99) poseduje od 2016, a Glok 19 GEN4 je u njegovom vlasništvu od naredne godine. Nije poznato po kojoj ceni ih je kupio.
clear Automobil  Opel Vectra  Čedomir Janjić    / 
    Gradonačelnik Zrenjanina je na leto 2016, ubrzo nakon što je sebi kupio novi „opel insignia“, ovaj automobil prodao svom ocu za 150.000 dinara. Automobil je 2007. godište.
clear Automobil  Renault laguna  Čedomir Janjić    / 
    Automobil „reno laguna“ 2005. godište Janjić je, kako je rekao Agenciji za borbu protiv korupcije, imao do 2012. godine. On Agenciji nije dostavio kupoprodajni ugovor koji mu je tražila, pa nije poznato da li je automobil prodao ili poklonio.
clear Automobil  Jugo Florida  Supruga Tereza Janjić    / 
    Supruga gradonačelnika bila je vlasnica ovog automobila do početka 2017. godine. Janjić je Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da ne poseduje kupoprodajni ugovor.

 
 
  Ušteđevina 
  Vlasnik  Banka  Iznos 
  Sinovi   Poštanska štedionica  2.200  
    Gradonačelnikova dva sina od prvog rođendana imaju štedne račune. On ih nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, a ova institucija je sredinom 2017. godine utvrdila da na računima sinova ukupno ima nešto više od 2.200 evra. Janjić je Agenciji rekao da su na računima deca čuvala novac dobijen za rođendane i praznike.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Brat Vladimir Janjić   Credit Agricole  19.200 EUR 
    Brat Čedomira Janjića uzeo je kredit za kupovinu nekretnine 2011. godine. On je prilikom podizanja kredita dao učešće od 50 odsto, a rok za njegovu otplatu je 20 godina.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneAMS Osiguranje   Čedomir Janjić   Predsednik nadzornog odbora   /  / 
   Čedomir Janjić je u nadzornom odboru kompanije „AMS Osiguranje“ od jula 2012. godine. Kao predsednik tog tela zarađivao je 30.000 dinara mesečno. „AMS Osiguranje“ je akcionarsko društvo čiji je najveći akcionar sa 38 odsto udela Vojvođanska banka, a odmah iza nje po broju akcija je firma „GWS Auto“ iz Boleča koji je u vlasništvu Dragana Stevanovića.
doneAuto-moto Tehnički centar    Čedomir Janjić   Predsednik nadzornog odbora   /  / 
   Auto-moto Tehnički centar je u većinskom vlasništvu Auto-moto saveza Srbije (AMSS). Janjić je 2012. postao predsednik nadzornog odbora i na toj poziciji je i danas. Kako je naveo Agenciji za borbu protiv korupcije, za tu funkciju ne prima nadoknadu. Osnivač je zrenjaninsko Auto-moto društvo „Petar Drapšin“.
clearAuto-moto savez Srbije (AMSS)   Čedomir Janjić   Predsednik upravnog odbora    /  / 
   Janjić je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je u maju 2014. godine postao predsednik upravnog odbora AMSS-a i da je za ovo angažovanje mesečno dobijao 45 hiljada dinara. Nije poznato do kada je Janjić bio na toj funkciji, jer u Agenciji za privredne registre nema podataka ni o njegovom imenovanju, ni o eventualnom razrešenju sa funkcije.
clearAuto-moto društvo „Petar Drapšin“  Čedomir Janjić   Zastupnik   /  / 
   Udruženje Auto-moto društvo „Petar Drapšin“ osnovano je 1969. godine u Zrenjaninu, a Janjić u svojoj zvaničnoj biografiji na sajtu grada navodi da je u njemu zaposlen. Udruženje je, međutim, prestalo da postoji 2011. godine pošto je pripojeno AMSS-u, a Janjić je do pripajanja bio njegov zastupnik, pokazuju dokumenta koja su prikupili novinari KRIK-a.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršajni postupak   Agencija za borbu protiv korupcije  4.10.2017 
    Predmet: Neprijavljivanje imovine
    Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je 2017. godine postupak provere imovine gradonačelnika Zrenjanina. Utvrdila je da Janjić tokom 2015. i 2016. godine zaradio oko 3,2 miliona dinara više od sume koju je prijavio, da nije Agenciji prijavio da je kupio automobil „opel insigniju“, da je njegova supruga kupila trećinu kuće, kao ni štedne račune njegovih sinova. Agencija mu je zbog toga izrekla meru upozorenja u oktobru 2017. i protiv njega podnela prekršajnu prijavu. Braneći se pred Prekršajnim sudom u Beogradu, gradonačelnik je tvrdio da nije bio upućen u propise. Kako je naveo u pisanom odgovoru Prekršajnom sudu, Agenciju je obaveštavao o imovini za koju je smatrao da je trebalo da prijavi. „Razlozi za moje propuste su svakodnevna zauzetost brojnim obavezama i aktivnostima. Osim toga, nisam upućen u detalje propisa, te priznajem da sam lako mogao učiniti previd ili propustiti neki rok“, naveo je Janjić. Sud je Janjića u februaru 2018. godine kaznio novčanom kaznom od 50 hiljada dinara, koju je on platio.
  Prekršajni postupak   Državna revizorska institucija  27.12.2017 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Proveravajući kako je trošen novac iz budžeta Grada Zrenjanina tokom 2016, Državna revizorska institucija (DRI) ustanovila je niz nepravilnosti – oko 170 miliona dinara (blizu 1,4 miliona evra) potrošeno je suprotno Zakonu o budžetu. Zbog toga je DRI protiv Janjića podneo prekršajnu prijavu krajem 2017. U oktobru naredne godine, Prekršajni sud u Zrenjaninu osudio ga je na novčanu kaznu od 120 hiljada dinara. U presudi čiju kopiju poseduje KRIK, među nepravilnostima koje je DRI uočila, a zbog kojih je gradonačelnik kažnjen, bilo je to što je bez konkursa dodelio više od 35 miliona dinara sportskim omladinskim organizacijama na teritoriji opštine i to bez objavljenog javnog konkursa. Janjić je odgovoran i jer je javnim preduzećima dodeljivan novac bez donošenja neophodnog programa za korišćenje subvencija i raspisivanja konkursa – u slučaju JKP „Zrenjaninska objedinjena naplata“ 27,2 miliona, JKP „Vodovod i kanalizacija“ 8,2 miliiona, kao i JP „Radio Zrenjanin“ više od 6 miliona dinara. Iz gradskog budžeta nepravilno je utrošeno i oko 14,5 miliona dinara za naknade članovima gradskih komisija i tela, kao i više od 6 miliona dinara za ugovore o privremenim poslovima. Nezadovoljan presudom, DRI se žalio naglasivši da je otkriveno 12 različitih prekršaja, a da je sud sve kvalifikovano kao jedan prekšaj u produženom trajanju. Prekšajni apelacioni sudi u Novom Sadu, koji je odlučivao o žalbi, oslobodio je Janjića odgovornosti presudivši da on kao gradonačelnik nije odgovoran za ovaj prekršaj.
  Krivična prijava   Više javno tužilaštvo u Novom Sadu  6.9.2019 
    Predmet: Kriminalno udruživanje, zloupotreba službenog položaja
    Pokret „Građanski preokret“ iz Zrenjanina podneo je u septembru 2019. godine krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Janjića i još pet osoba zbog navodnog kriminalnog udruživanja i zloupotrebe službenog položaja. Prijava je podneta zbog navodnih zloupotreba prilikom dodele posla za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, a kojima je navodno budžet grada oštećen za 100 miliona dinara. Gradonačelnik i ostali osumnjičeni su se, prema prijavi, „udružili kako bi doveli Grad Zrenjanin u dugoročni finansijsko-zavisni položaj od privrednih društava u privatnoj svojini Nenada Obradovića, odnosno da tim preduzećima omoguće monopolski položaj u poslu prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu“. Krivčna prijava prosleđena je Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu, po čijem nalogu su u februaru 2020. uhapšene tri osobe zbog malverzacija u vezi s dodelom posla oko prečišćavanja vode. Uhapšen je Nenad Obradović, vlasnik privatne firme „Synertech“ koja je zajedno sa italijanskom firmom „Gruppo Zillio“ 2015. godine dobila posao gradnje fabrike vode, kao i dva bivša direktora javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. Kako KRIK saznaje tužilaštvo još nije odlučilo da li će postupak proširiti i na gradonačelnika Zrenjanina, u toku su provere koje se tiču šireg kruga ljudi.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 
 
 Dokumenti 
subject Drugi plac na kom je gradonačelnikova kuća
subject Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
subject Kuća Janjićevih roditelja
subject Njiva oca Čedomira Janjića
subject Plac na kom je gradonačelnikova kuća
subject Plac na kom je roditeljska kuća
subject Plac čija je suvlasnica supruga Čedomira Janjića
subject Postupak zbog neprijavljivanja imovine
subject Srušena kuća Janjićeve supruge
subject Stan u Zrenjaninu
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
19.06.2020.