Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Nihat Biševac 
  Gradonačelnik Novog Pazara 
  Datum rođenja: 09.01.1964.
Mesto rođenja: Novi Pazar
Stranačka pripadnost: Sandžačka demokratska partija
  Gradonačelnik Novog Pazara bio je vicešampion Jugoslavije u teškoj kategoriji u boksu 1989. Ring je kasnije zamenio političkom arenom. U politiku je, kako kaže za KRIK, ušao kada je postao direktor lokalnog Sportskog saveza. Shvatio je da „ukoliko želiš nešto da doprineseš i ostvariš moraš da budeš u politici“. Rasim Ljajić, osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) čiji je Biševac član, kandidovao ga je za gradonačelnika – kao „čistog“ igrača za kojeg se ne vezuju nikakve afere. Nakon pobede na izborima, Biševac je preuzep upravljanje gradom u maju 2016. Po preuzimanju funkcije, novi gradonačelnik je kritikovao divlju gradnju sa posebnim osvrtom na nelegalne radove na zgradi Fakulteta za islamske studije koje je u centru grada zidala Islamska zajednica u Srbiji, na čijem čelu je ranije bio Muamer Zukorlić. Biševac se sa Zukorlićem „borio“ i ranije – on i Zukorlićev brat Muhamed bili su konkuretnti prilikom privatizacije regionalnog medija. Sa još nekoliko saradnika Biševac je uspeo da kupi lokalnu radio televiziju u oktobru 2015, pošto je Muhamed odustao od nadmetanja. Posle privatizacije, televizija je dobila značajna sredstva iz lokalnog budžeta. Nakon optužbi opozicije da je zbog ovoga u sukobu interesa on je, po savetu Agencije za borbu protiv korupcije, izašao iz vlasništva televizije. Bošnjačko nacionalno veće (BNV) sa Sulejmanom Ugljaninom na čelu, prijavilo je sumnje i u neregularnosti u privatizaciji televizije koje je kasnije ispitivalo Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru. Tužilaštvo je nakon dva meseca utvrdilo da nema dokaza da su počinjena krivična dela. Svega šest meseci pošto je postao gradonačelnik, njegova partija udružila se sa donedavnim dugogodišnjim protivnikom – Strankom demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmana Ugljanina. Stranke od aprila 2017. zajedno vode lokalnu vlast nakon “istorijskog pomirenja” kada su krajem 2016. potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu čiji je cilj politička stabilnost u Sandžaku i u kojoj se navodi da će stranke jedna drugoj omogućiti učešće u vlasti. Nihat Biševac je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Prištini. Bio je profesor Ekonomsko-trgovinske škole, a kasnije i direktor Sportskog saveza Novog Pazara. Pre dolaska na čelo Novog Pazara, bio je direktor gradske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Gradonačelnik Novog Pazara sa porodicom poseduje nekoliko nekretnina u tom gradu. Pristao je da za KRIK govori o svojoj imovini i poslovima jer smatra da je od velike važnosti za javnost da ovi podaci budu transparentni kako bi građani mogli u svakom trenutku da znaju ko donosi odluke u njihovo ime. „Želja mi je da to postane standard za sve ljude koji se bave javnim poslovima u Novom Pazaru.“
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Grad Novi Pazar  2016- Gradonačelnik  91.268 RSD 
      UKUPNO 91.268 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Zemljište  Novi Pazar  Nihat Biševac  16.900 m2 (1,69 ha)  32.000 € 
  Gradonačelnik Nihat Biševac dobio je zemljište u predgrađu Novog Pazara, u naselju Varevo od pokojne majke i ujaka. Biševac poseduje dve trećine, dok se ostatak vodi kao vlasništvo njegove majke. Agenciji za borbu protiv korupcije Biševac je, kako kaže, zemljište pogrešno prijavio kao građevinsko. On objašnjava da se na njemu nalazi voćnjak, zasadi jabuka i šljiva koje je posadio njegov pokojni deda. „To ću verovatno prodati jer nemam nameru ništa tu da gradim, već imam dovoljno dobar mir u kući u kojoj živim u naselju Lug“, kaže Biševac u intervjuu za KRIK.
done Kuća  Novi Pazar  Majka Nurija Biševac  213 m2  185.000 € 
  Nihat Biševac stanuje u porodičnoj kući u naselju Lug u Novom Pazaru. Vlasništvo kuće vodi se na njegovu pokojnu majku Nuriju. U septembru 2013. godine Biševac je sa majkom sklopio ugovor o razvrgnuću ekonomske zajednice, prema kojem je ona nastavila da sa unukom stanuje u jednom delu kuće, dok u drugom delu stanuje gradonačelnik sa suprugom i drugom ćerkom. Biševac kaže da su on i supruga renovirali stari deo kuće, a jedan deo dogradili. „Sada je u toku ostavinski postupak tako da će ta kuća pripasti meni“, kaže Biševac za KRIK. U vrednost kuće je uračunat pomoćni objekat i dvorište.
done Pomoćni objekat  Novi Pazar  Majka Nurija Biševac  54 m2   / 
  Pomoćni objekat nalazi se pored porodične kuće u novopazarskom naselju Lug.
done Zemljište  Novi Pazar  Majka Nurija Biševac  1.024 m2 (0,10 ha)   / 
  Na ovom zemljištu nalazi se kuća i pomoćni objekat.
done Kuća  Han. Minden, Nemačka  Brat Mithat Biševac  130 m2  220.000 € 
  Brat gradonačelnika Biševca godinama živi i radi u Nemačkoj. Sa suprugom poseduje dve kuće u centralnoj Nemačkoj. „U jednoj kući živi sa porodicom, a drugu izdaje“, kaže Biševac za KRIK. Brat stanuje u manjoj kući od 130 kvadrata, koja se nalazi u njegovom vlasništvu, kako Biševac kaže, od 1995 godine.
done Kuća  Han. Minden, Nemačka  Brat Mithat Biševac  220 m2  360.000 € 
  Veću kuću u Nemačkoj je Mithat kupio sa suprugom 2006 godine. Kuća se sastoji od tri stana od oko 70 kvadrat i nju, prema rečima gradonačelnika Biševca, njegov brat iznajmljuje.
done Zgrada  Novi Pazar  Sestra Enisa Zukorlić  500 m2  280.000 € 
  Zgrada se nalazi u centru Novog Pazara i ima poslovni prostor u prizemlju, dva sprata i potkrovlje.
done Zemljište  Novi Pazar  Sestra Enisa Zukorlić  25 m2   / 
  Zemljište u centru Novog Pazara na kojem se nalazi Enisina zgrada, koju poseduje sa svojom decom. Ukupna površina parcele je 146 kvadrata, a Enisa poseduje trećinu. Vrednost zemljišta uračunata je u vrednost kuće.
UKUPNO     1.117 m2   1.077.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Golf 5  Supruga Saida Biševac   4.500 € 
    Supruga gradonačelnika Novog Pazara vlasnica je automobila „golf 5“ koji je proizveden 2005. godine.
clear Automobil  Ford  Nihat Biševac    / 
    Biševac je bio vlasnik automobila „ford“, 1992. godište. Prodao ga je za 10.000 dinara u aprilu 2012. godine, piše u ugovoru.
clear Automobil  Chrysler   Sestra Enisa Zukorlić    / 
    Gradonačelnikova sestra bila je vlasnica „krajslera“ proizvedenog 1994. Automobil je prodala za 10.000 dinara u junu 2013, piše u ugovoru.

 
 
  Ušteđevina 
  Vlasnik  Banka  Iznos 
  Nihat Biševac     7.000  
    Biševac je, kako je rekao u intervjuu za KRIK, imao 15.000 evra ušteđevine kada ju je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. „Sada je ta ušteđevina manja - imam 7.000 evra.“

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
clearRadio televizija Novi Pazar   Nihat Biševac   Suvlasnik  301.477 € 458.640 € 
   TV Novi Pazar je regionalna televizija koja godinama dobija najveći deo novca namenjenog medijima iz lokalnog budžeta. Biševac je bio član konzorcijuma koji je u oktobru 2015. privatizovao Javno preduzeće za informisanje Novi Pazar i tako postao suvlasnik ove televizije i radija u rodnom gradu. On se udružio sa nekoliko novopazarskih privrednika: Denisom Mavrićem, Muzaferom Dragulovčaninom, Mulazom Dacićem i Emilom Hadžićem. Televizija je privatizovana u postupku javnog nadmetanja na kojem je ponudu poslalo konzorcijum u kojem je bio Biševac, a konkurencija im je bio brat muftije Muamera Zukorlića, Muhamed. Zukorlić je ubrzo po pokretanju postupka obavestio Agenciju za privatizaciju da odustaje od nadmetanja, te je prihvaćena ponudu Biševca i njegovih partnera. Televiziju su kupili za 89,5 hiljada evra – tri evra više od početne cene, piše u ugovoru o privatizaciji. „Video sam značaj medija, da kreiraju javnost i s obzirom da se pojavila najava da će Zukorlić kupiti tu televiziju – jednostavno sa par prijatelja sam ušao u kupovinu. Tada nisam ni slutio da ću biti kandidat za gradonačelnika Novog Pazara.“, objašnjava Biševac za KRIK. On kaže da je za kupovinu televizije iskoristio ušteđevinu: „Deo sa kojim sam učestvovao u kupovini je iznosio oko 18.000 evra.“ Oko pola godine nakon privatizacije, u maju 2016, Biševac postaje gradonačelnik. Sumnje na neregularnost privatizacije ovog medija kao i na moguće nezakonitosti prilikom sprovođenja gradskog konkursa za dodelu novca medijima, ispitivalo je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru na osnovu prijave Bošnjačkog nacionalnog veća na čijem čelu je Sulejman Ugljanin. Tužilaštvo je posle dva meseca utvrdilo da nema dokaza da su počinjena krivična dela i obustavilo postupak. Biševac je krajem 2016, nakon optužbi opozicije da dodeljuje novac svojoj televiziji, obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije da je u mogućem sukobu interesa. Agencija mu je rekla da nije u sukobu interesa, ali da kao funkcioner ne sme ni da budi sumnje javnosti i da bi morao da se izuzme iz odlučivanja Grada o svemu što ima veze sa televizijom. Nakon toga, povukao iz vlasništva televizije. „To nije bilo dovoljno, opozicija me non-stop napadala i prozivala za ugovor o finansiranju televizije koji je potpisan pre nego što sam ja postao gradonačelnik. Taj ugovor je potpisao prethodni gradonačelnik. Manipulisali su time kako ja sam sebi dajem platu od 40.000 evra mesečno i non-stop je bio taj medijski pritisak“, ispričao je Biševac za KRIK. Svoj udeo poklonio je poslovnim partnerima. Agenciji za borbu protiv korupcije, međutim, još uvek nije prijavio da više nema udeo u televiziji. „Posle ovog razgovora ću nastojati da tu grešku sa zakašnjenjem ispravim“, rekao je Biševac u intervjuu za KRIK. Tvrdi da danas nema uticaja na uređivačku politiku televizije Novi Pazar.
clearStop shop  Nihat Biševac   Vlasnik   /  / 
   Biševac je 2001. otvorio radnju sportske opreme koja je ugašena 2005. godine. Gradonačelnik Novog Pazara je tih godina trgovao, kako kaže, ne samo sportskom opremom, već i drugom robom – garderobom, kućnim potrepštinama, alatima za baštu. Biševac kaže za KRIK da je više od 80 odsto robe bilo poreklom iz Nemačke. „Brat mi je slao, nekad sam ja išao i uvozio, donosio tu robu.“
doneLartisimo 020   Sestra Enisa Zukorlić   Suvlasnica   /  / 
   Gradonačelnikova sestra sa poslovnom partnerkom Amelom Faković drži cvećaru u Novom Pazaru - koja se u Agenciji za poslovne registre vodi na Faković. Cvećaru je otvorila, kako kaže Biševac za KRIK, u zakupljenom lokalu.
clearZabavni studio Zvrk 2016  Sestra Enisa Zukorlić   Vlasnica   /  / 
   Enisa Zukorlić je u maju 2016. otvorila „Zabavni studio Zvrk“ u kome su deca mlađih uzrasta učila strane jezike kao i da crtaju i pišu. Firma je bila registrovana i za prodaju cveća. „Sa drugaricama koje su završile glumu i engleski jezik, otvorila je tu kreativnu radionicu i pokušala da radi sa decom“, kaže Biševac za KRIK. Ugašena je u junu 2017. godine.
clearSalon za zabavu As  Sestra Enisa Zukorlić   Vlasnica   /  / 
   Enisa Zukorlić je u novembru 2003. otvorila klub za igranje video-igrica, bilijara, flipera. Biševac kaže da je salon držao njen pokojni suprug, a da je ona nastavila da ga drži neko vreme. „Posle njegove smrti upravljali su neki momci, on se samo na nju vodio“. Tokom 2015. godine upisano je u privredni registar da se preduzetnička radnja bavi i obrazovanjem. Zatvorena je u maju 2015.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Predistražni postupak   Više javno tužilaštvo Novi Pazar  30.9.2016 
    Predmet: Neregularnosti u privatizaciji
    Biševac je u oktobru 2015, bio član konzorcijuma koji je privatizovao regionalnu televiziju u Novom Pazaru. Član konzorcijuma bio je i tadašnji zamenik gradonačelnika Muzafer Dragulovčanin. Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) čiji je predsednik Sulejman Ugljanin prijavili su Agenciji za borbu protiv korupcije sumnje na nezakonite radnje prilikom ove privatizacije u martu 2016. BNV je Agenciji ukazao da su televiziju privatizovale osobe koje su u isto vreme funkcioneri Grada Novog Pazara i napomenuo da je televizija odmah nakon privatizacije iz gradskog budžeta dobila 90 odsto novčanih sredstava namenjenih medijima u tom gradu, pozivajući se na istraživanje BIRODI-ja. Agencija je prijavu BNV-a prosledila Apelacionom tužilaštvu u Beogradu, koje je predmet preusmerilo tamošnjem Višem tužilaštvu, da bi ga ono poslalo Višem tužilaštvu u Novom Pazaru. Ovo tužilaštvo je dva meseca kasnije, u novembru 2016, obustavilo postupak jer, kako su obavestili Agenciju, nema dokaza da je izvršeno krivično delo.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Denis Mavrić  
je sa Biševcem privatizovao Regionalnu televiziju u Novom Pazaru. Bio je direktor te televizije pre privatizacjie, a i nakon nje je ostao na toj funkciji. Mavrić je suvlasnik kompanije „Vizija“, kablovskog i internet provajdera iz Novog Pazara. „Denis je dugo u medijima, bio je direktor televizije, imao je radio ’As’. Imali smo dobru saradnju“, rekao je Biševac u intervjuu za KRIK. Biševac negira da utiče na uređivačku politiku televizije u kojoj je do kraja 2016. bio suvlasnik, a sada je vodi Mavrić. 
person Emil Hadžić  
je član konzorcijuma koji je privatizovao televiziju Novi Pazar. On je direktor nekoliko kompanija koje se bave trgovinom i građevinarstvom. Vlasnik ovih kompanija je Nedžad Dragolovčanin, privrednik iz Novog Pazara, koji je jedno vreme bio predsednik Upravnog odbora fudbalskog kluba u tom gradu. „Emila Hadžića sam poznavao kao privrednika iz grada, tako da smo se okupili oko iste ideje da zajedno učestvujemo u kupovini televizije“, rekao je Biševac za KRIK.  
person Mulaz Daci  
je jedan od vlasnika televizije u Novom Pazaru koju je privatizovao sa Biševcem. On je direktor novopazarske kompanije „Dacić prom“ koja se bavi izgradnjom stambeno-poslovnih objekata. Kompanija je gradila atletski stadion u Novom Pazaru koji je otvoren u martu 2017. godine čiju su gradnju finansirali Ministarstvo sporta i Grad Novi Pazar. Parcela do stadiona, pored kojeg je u planu izgradnja hotela, u vlasništvu je oca ministra Rasima Ljajića. Biševac kaže da je pre kupovine televizije Mulaza Dacića poznavao kao privrednika u gradu. „Dacić je privrednik. Ima stovarište, bavi se građevinom, ima dosta čuvenu firmu, dobar je poslodavac“, kaže Biševac. On je negirao da sa pozicije gradonačelnika utiče da Dacić dobija poslove finansirane iz budžeta. „Ima pravo da konkuriše, kao i svaka firma. Nekada dobije posao, nekada ne, ali nema neki poseban status.“ 
person Muzafer Dragulovčanin  
je bio član konzorcijuma sa Biševcem kada su u privatizaciji kupili novopazarsku Regionalnu televiziju. Dragulovčanin je od marta 2015. do aprila 2016. bio pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika Novog Pazara Meha Mahmutovića, prethodnika Nihata Biševca. Dragulovčanin je član Socijaldemokratske partije Srbije na čijem čelu je Rasim Ljajić. 
 
 
 Dokumenti 
subject Biševac prodao automobil ford
subject Biševac sa majkom sklopio ugovor o razvrgnuću ekonomske zajednice
subject Biševac se udružio u konzorcijum radi privatizovanja televizije
subject Majka nasledila nekretnine
subject Sestra prodala automobil krajsler
subject Ugovor o prodaji televizije
 Istraživačke priče 
subject
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
10.06.2018.