Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Goran Cvetanović 
  Gradonačelnik Leskovca 
  Datum rođenja: 11.03.1965.
Mesto rođenja: Leskovac
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
  „Kembridž, Hensings, Hentenberi, Oksford…“, nabrajao je jednom prilikom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović prestižne koledže na kojima se, kako tvrdi, školovao. Ipak, o tome nema zvaničnih podataka, a u njegovoj biografiji piše da je doktorirao 2016. godine na Medicinskom fakultetu u Nišu. Karijeru je gradio, kako je često u javnosti govorio, baveći se privredom. Ističe kako bi, da nije ulazio u politiku, bio najuspešniji privrednik u Leskovcu. Cvetanovića Leskovčani znaju pod nadimkom „Mesko“, zbog toga što su mu roditelji, kako je sam objasnio, prodavali roštilj-meso. „Na Roštiljijadi sam prvi koji je uspeo da Grke dovede ovde i da neke proizvode iz Grčke, od girosa do sličnih specijaliteta, pružim u ono vreme sankcija i izolacija“, rekao je Cvetanović. Prema pisanju lokalnih medija, isticao je i da se bavio turizmom u Grčkoj gde je radio godinu dana. Cvetanović je bio član Srpske radikalne stranke. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, u jednom mandatu bio je savezni ministar bez portfelja. Nakon toga, nekoliko puta bio je biran za narodnog poslanika i u skupštinskim klupama sedeo je do 2008. U dva mandata, piše u biografiji, nalazio se na funkciji predsednika Skupštine Grada Leskovca. Za gradonačelnika tog grada Cvetanović je izabran juna 2008. kao član SRS-a, a na funkciji je bio do marta 2009. Krajem godine napustio je SRS i poput mnogih bivših članova ove partije prešao u Srpsku naprednu stranku. Na čelo Leskovca vratio se u novembru 2012. godine kao član SNS-a. U svojoj zvaničnoj biografiji naveo je da gradski budžet troši „domaćinski“, a novcem građana izgrađen je, između ostalog, i javni toalet na leskovačkom groblju. „Strašno je, ali groblje zauzima sve prisutnije mesto u našim životima“, rekao je Cvetanović maja 2015. godine na konferenciji za novinare koja je tom prilikom održana na groblju. Prema pisanju pojedinih medija, Cvetanović je pepeljarom navodno tukao gradskog čelnika 2014. godine, što je on demantovao. U lokalnoj skupštini je, kako su objavili mediji, na nacionalnoj osnovi vređao tadašnju potpredsednicu vlade Ivanu Dulić Marković. Nakon pisanja medija o sumnji da je njegovu kuću gradilo javno preduzeće, Cvetanović ih je napao govoreći da se „zna ko ih plaća“. Cvetanovićevo dvorište proglašeno je najlepšim na konkursu koji je 2017. organizovao gradski Centar za ekonomiku domaćinstva. „Moja porodica važi za neki ‘mačo men’. Da li je to opravdano ili ne, nebitno“, rekao je gradonačelnik Leskovca jednom prilikom. Za svoj pedeseti rođendan organizovao je proslavu u jednom klubu, a pojedini prisutni nosili su majice na kojima je pisalo „Volimo te“ i „Hvala ti što postojiš“. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović odbio je da za KRIK govori o svojoj imovini i poslovima.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Grad Leskovac  2012- Gradonačelnik  98.000 RSD 
      UKUPNO 98.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Leskovac  Goran Cvetanović  350 m2  120.000 € 
  Cvetanović je vlasnik kuće u podnožju brda Hisar u Leskovcu, u kojoj živi. U katastru je upisano da je osnova kuće 146 kvadrata i da se sastoji od podruma, prizemlja, sprata i potkrovlja. Na osnovu izvoda iz katastra i izgleda kuće, procenutelji koje je angažovao KRIK su izračunali da kuća ima okvirno 350 kvadrata. Cvetanović je za medije 2016. godine izjavio da je od svoje majke dobio polovinu porodične kuće „u kojoj živi već 40 godina“ dok je druga polovina, kako je rekao, već bila u njegovom vlasništvu. Dvorište te kuće izabrano je za najlepše dvoriše u Leskovcu 2017. godine – nagradu je Cvetanoviću dodelio gradski Centar za ekonomiku domaćinstva. Manifestacija je održana upravo u njegovom dvorištu. Porodična kuća nalazi se na zemljištu na kojem on ima pravo korišćenja.
done Pomoćni objekti  Leskovac  Goran Cvetanović  100 m2  80.000 € 
  Prema podacima iz katastra, Cvetanović je vlasnik šest pomoćnih zgrada ukupne površine od 100 kvadrata koje se nalaze u dvorištvu njegove porodične kuće u Leskovcu. Agenciji za borbu protiv korupcije je 2018. godine prijavio pet pomoćnih objekata ukupne površine 61 m2, između ostalog dve nadstrešnice, boks za pse, pečenjaru...
done Bazen  Leskovac  Goran Cvetanović  28 m2   / 
  U dvorištu porodične kuće Cvetanović je napravio i bazen, kako se vidi na satelitskom snimku katastra. Vrednost bazena je uračunata u vrednost pomoćnih objekata.
done Građevinsko zemljište i njiva  Leskovac  Goran Cvetanović  481 m2   / 
  Parcela na kojoj se nalaze pomoćni objekti i bazen. Ova parcela deo je Cvetanovićevog dvorišta, a graniči se sa parcelom na kojoj je Cvetanovićeva porodična kuća. Parcelu je kupio 2015. godine od dve prethodne suvlasnice. Njena vrednost uračunata je u polju iznad, sa vrednošću pomoćnih objekata koji su na njoj izgrađeni.
done Poslovni prostor  Leskovac  Goran Cvetanović  37 m2  22.000 € 
  Cvetanović poseduje dva lokala u centru grada. Lokali se nalaze u tržnom centru „Stari zanatski centar“.
done Poslovni prostor  Leskovac  Goran Cvetanović  29 m2  18.000 € 
  Drugi Cvetanovićev lokal u „Starom zanatskom centru“. Iako je u katastru upisano da je površina lokala 29 kvadrata, u Cvetanovićevom imovinskom kartonu je prijavljen objekat površine 16 kvadrata.
done Njiva  Leskovac  Goran Cvetanović  3.470 m2 (0,35 ha)  35.000 € 
  Cvetanović je vlasnik njiva kraj auto-puta Niš - Leskovac, nedaleko od sela Pečenjevce u opštini Leskovac. Njive je nasledio od oca nakon njegove smrti 2012. godine.
done Njiva  Leskovac  Goran Cvetanović  3.472 m2 (0,35 ha)  30.000 € 
  Cvetanović poseduje još jednu parcelu u blizini auto-puta. Ona se nalazi između Leskovca i Niša, kod mesta Brejanovce.
done Kuća  Leskovac  Goran Cvetanović i sestra Danijela Cvetanović  144 m2  9.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Kuća se nalazi u vinogradu koji su Cvetanović i njegova sestra Danijela nasledili od pokojnog oca. Novinari su merenjem površine kuće sa satelitskog snimka utvrdili da je površina njene osnove oko 144 kvadrata. Kuća nije uknjižena u katastar i nije poznato u kakvom je stanju.
done Pašnjak i vinogradi  Leskovac  Goran Cvetanović i sestra Danijela Cvetanović  7.406 m2 (0,74 ha)  30.000 € 
  Goran i Danijela Cvetanović vlasnici su pašnjaka i vinograda u selu Živkovo kod Leskovca. Ove parcele nasledili su posle smrti oca. Na jednom od vinograda nalazi se i gore opisana nelegalno sagrađena kuća.
done Kuća i pomoćni objekat   Leskovac  Supruga Dragana Cvetanović  26 m2  10.500 € 
 NELEGALIZOVANO   Cvetanovićeva supruga poseduje manji deo porodične kuće od 115 kvadrata i manji deo pomoćnog objekta površine 42 metra kvadratna u leskovačkom Radničkom naselju. Vlasništvo deli sa članovima porodice. Kuća i pomoćni objekat izgrađeni su na državnom zemljištu bez dozvole za gradnju. U kvadraturu iznad je upisan deo koji je u njenom vlasništvu, a procenjena vrednost kuće i pomoćnog objekta je 63.000 evra
done Kuća  Miroševce, Leskovac  Supruga Dragana Cvetanović  21 m2  8.000 € 
  Gradonačelnikova supruga vlasnica je polovine seoske kuće od 43 kvadrata u selu Miroševce, u blizini Leskovca. U procenjenu vrednost uračunata je vrednost placa, kuće i pomoćnih objekata.
done Pomoćne zgrade  Miroševce, Leskovac  Supruga Dragana Cvetanović  22 m2   / 
  Cvetanovićeva supruga poseduje i polovine dva pomoćna objekta u dvorištu seoske kuće u Miroševcu – jednog od 32, a drugog od 12 kvadrata. Vrednost pomoćnih zgrada uračunata je u ukupnu vrednost zajedno sa placem i kućom.
done Građevinsko zemljište  Miroševce, Leskovac  Supruga Dragana Cvetanović  244 m2   / 
  Seoska kuća i dva pomoćna objekta izgrađena su na zemljištu površine 489 kvadrata. Dragana Cvetanović vlasnica je polovine zemljišta. Vrednost placa uračunata je u ukupnu vrednost zajedno sa kućom i pomoćnim objektima.
done Njive  Miroševce, Leskovac  Supruga Dragana Cvetanović  2.253 m2 (0,23 ha)  7.000 € 
  Dragana Cvetanović vlasnica je dve njive u leskovačkom selu Miroševce, jedne od 1.611, druge od 642 metara kvadratnih.
done Šuma  Miroševce, Leskovac  Supruga Dragana Cvetanović  9.062 m2 (0,91 ha)  27.000 € 
  Gradonačelnikova supruga vlasnica je i oko 90 ari šume u selu Miroševce.
done Stan  Niš  Sestra Danijela Cvetanović  64 m2  55.000 € 
  Sestra gradonačelnika Leskovca Danijela Cvetanović poseduje dvosoban stan u širem centru Niša, u blizini Trga kralja Aleksandra.
done Vikendica  Vlasinsko jezero, Surdulica  Sestra Danijela Cvetanović  150 m2  50.000 € 
  Cvetanovićeva sestra poseduje vikendicu nadomak Vlasinskog jezera, u opštini Surdulica. Površina osnove vikendice je 106 kvadrata. Cvetanović je 2015. godine, kako je preneo lokalni portal „Jugmedia“, rekao da ni on, kao ni članovi njegove porodice ne poseduju vikendicu na Vlasinskom jezeru, već da će se potruditi „u narednom periodu da jedna ovako prelepa vikendica bude u mom vlasništvu“. Nije poznato kada je njegova sestra postala vlasnica vikendice, ali je ovaj objekat izgoreo u požaru 2017. godine. Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vladičinom Hanu novinarima su rekli da je požar podmetnut i da je pokrenut postupak protiv nepoznate osobe. Javni tužilac izjavio je da je bio slomljen prozor i pronađena stolica pored prozora. Vikendica je skoro u potpunosti izgorela, pa čak i video-nadzor, kojim je bila opremljena. Na televizijskim snimcima izgorele vikendice se vidi da je imala i sprat, dok su u katastru uknjiženi samo podrum i prizemlje. Na satelitskom snimku katastra se vidi da je i osnova vikendice većih dimenzija od uknjiženih. U procenjenu vrednost je uračunata i cena placa.
done Zemljište  Vlasinsko jezero, Surdulica  Sestra Danijela Cvetanović  324 m2   / 
  Vikendica Cvetanovićeve sestre izgrađena je na zemljištu pored jezera čiji je ona manjinski vlasnik. Vrednost placa je uračunata zajedno sa kućom.
done Njive  Brejanovce, Leskovac  Sestra Danijela Cvetanović  3.056 m2 (0,31 ha)  12.500 € 
  Gradonačelnikova sestra Danijela Cvetanović vlasnica je dve njive kod leskovačkog sela Brejanovce u blizini auto-puta Niš – Leskovac, koje je nasledila od oca. Jedna je površine 917 kvadratnih metara, koju ona poseduje u potpunosti, dok od druge njive, površine 2.139 kvadrata, poseduje šestinu, a na preostalih pet šestina je upisana kao držalac.
done Šuma  Brejanovce, Leskovac  Sestra Danijela Cvetanović  1.546 m2 (0,15 ha)  8.000 € 
  Danijela Cvetanović poseduje šumu pored auto-puta Leskovac – Niš.
done Poslovni prostor  Leskovac  Majka Stanislava Cvetanović  40 m2  25.000 € 
  Cvetanovićeva majka vlasnica je kuće u centru Leskovca. U katastar je upisan stambeno-poslovni prostor od 40 kvadrata, ali je kuća veće kvadrature s obzirom da ima i sprat koji nije upisan u katastar. Sprat, međutim, ima veću površinu od prizemlja. Kako su pisale „Južne vesti“ 2015. godine, u vreme izgradnje ispred kuće su danima stajali kamioni JKP „Komunalac“, a pojedini radnici su novinarima rekli da su od direktora tog preduzeća navodno dobili naredbu da rade na izgradnji. Cvetanović je, međutim, u početku sve negirao da bi, nakon što mu je novinar saopštio da poseduje fotografije na kojima se vidi kamion „Komunalca“ ispred njegove kuće, rekao da su u pitanju radnici JKP „Vodovoda“ koji su na poziv njegove majke došli da poprave vodovodne cevi, za šta im je navodno i plaćeno. U vrednost je uračunata i vrednost parcele.
done Građevinsko zemljište  Leskovac  Majka Stanislava Cvetanović   40 m2   / 
  Cvetanovićeva majka poseduje 40 kvadrata placa čija je ukupna površina 234 metra kvadratna. Na ovom zemljištu nalazi se zgrada na kojoj su dozidana dva sprata. Vrednost parcele je uračunata zajedno sa objektom.
clear Njiva Živkovo, Leskovac Goran Cvetanović i sestra Danijela Cvetanović 1.338 m2 (0,13 ha)  10.000 € 
    Cvetanović i njegova sestra Danijela posedovali su njivu u selu Živkovo kod Leskovca, u blizini auto-puta Leskovac – Niš. Februara 2017. godine su je prodali privatnom preduzeću „Srbijaautoput“ za oko 4.300 evra.
UKUPNO     755 m2   547.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
clear Automobil  Pežo 407  Goran Cvetanović   3.500 € 
    Cvetanović je bio vlasnik ovog automobila.
clear Automobil  Audi A6  Goran Cvetanović   3.000 € 
    Cvetanović je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije u decembru 2012. da je kupio „audi a6“, a od 2015. ovo vozilo nije navedeno u njegovom imovinskom kartonu.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
clearMesara "Mesko"  Goran Cvetanović   Vlasnik   /  / 
   Cvetanović je devedesetih godina bio vlasnik mesare „Mesko“.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  15.8.2013 
    Predmet: Kašnjenje sa obaveštavanjem Agencije o stupanju na funkciju
    Zbog toga što nije na vreme obavestio Agenciju o stupanju na funkciju gradonačelnika, nakon internog postupka i izrečene mere upozorenja, ova institucija je februara 2014. godine inicirala prekršajni postupak, nakon kojeg je gradonačelnik u januaru 2015. godine kažnjen sa 60.000 dinara.
  Postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije   Agencija za borbu protiv korupcije  14.2.2017 
    Predmet: Neprijavljivanje imovine
    Zbog neprijavljivanja imovine, Agencija je marta 2017. godine Cvetanoviću izrekla meru upozorenja. On se, prema pisanju CINS-a, žalio na ovu odluku Odboru Agencije, kao drugostepenom organu. Odbor je uvažio deo žalbe, ali je potvrdio izrečenu meru upozorenja – utvrđeno je da Cvetanović nije prijavio plac u čijem nastavku se nalazi njegova kuća. Cvetanović je na ovu odluku podneo tužbu Upravnom sudu, kako je u januaru ove godine objavio CINS.
  Prekršaj   Državna revizorska institucija  23.2.2017 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Gorana Cvetanovića je sredinom 2017. Prekršajni sud u Leskovcu osudio novčano na 50.000 dinara. Cvetanović je kažnjen jer je iz gradskog budžeta bez zakonskog osnova potrošio više od 12,6 milona dinara. Tako, više od sedam miliona dinara grad je bez raspisivanja javne nabavke dao za pravljenje i podelu obroka narodne kuhinje, a više od dva miliona dinara potrošeno je za sportske klubove i udruženja. Mimo zakona Cvetanović je potrošio novac za nabavku goriva, na plate sekretaru gradskog veća i rukovodiocu Službe budžetske inspekcije, ali i na vožačeve dnevnice za službena putovanja u Istanbul i Sofiju.
  Krivični postupak   Osnovno javno tužilaštvo Leskovac  28.3.2016 
    Predmet: Pretnja Cvetanoviću na Fejsbuku
    U martu 2015. godine, Cvetanoviću je upućen preteći komentar na fejsbuk profilu glavne urednice portala „Jugmedia“ Milice Ivanović. Aleksandar Đorđević je, između ostalog, napisao: „Cvetanović neće još dugo, nemoj i njega da zadesi sudbina premijera, msm na crnu ruku“. Cvetanović je rekao da je pretnju shvatio ozbiljno, jer mu je poznata organizacija „Crna ruka Srbije“, čija je parola bila „Smrt Vučiću, sloboda Srbiji“. Presuda je doneta 2016. godine, kojom je Đorđević osuđen na novčanu kaznu od 60.000 dinara.
  Krivični postupak   Osnovno javno tužilaštvo Leskovac  4.7.2014 
    Predmet: Pretnja Cvetanoviću SMS-om
    U februaru 2014. godine, Cvetanoviću je Siniša Đorđević poslao preteću SMS poruku, u kojoj je, između ostalog naveo da će mu „kuća biti u plamenu“, a on „osakaćen“, ako „pokuša da još nekog izbaci sa radnog mesta, a ubaci nekog iz SNS-a“. Osim Cvetanoviću, Đorđević je pretio i bivšem direktoru JKP „Vodovod“ Zoranu Stojanoviću. Za ovo krivično delo, osuđen je na uslovnu kaznu od 6 meseci.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 
 
 Dokumenti 
subject Cvetanović kažnjen za nezakonito trošenje budžeta
subject Cvetanović nasledio nekretnine
subject Cvetanovićeva porodična kuća u Leskovcu
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
10.06.2018.