Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Veroljub Arsić 
  Potpredsednik Narodne skupštine 
  Datum rođenja: 28.08.1969.
Mesto rođenja: Požarevac
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
  Samo u jednom danu u septembru 2007. Veroljub Arsić kupio je tri stana u beogradskom naselju Mirijevo. Nekretnine je kupio od investitora protiv kog je kasnije pokrenuta istraga da je više puta prodavao stanove i tako oštetio građane za nekoliko desetina hiljada evra. Arsić, međutim, nije bio žrtva prevare. Godinu dana ranije u istom naselju kupio je još jedan stan od drugog investitora osumnjičenog za isto delo. Sem politikom, Arsić se bavi i trgovinom mesom. Nakon što je postao poslanik, nije se odrekao upravljanja svojom kompanijom, zbog čega ga je sud novčano kaznio 2015. godine. Za poslanika je biran od 2000. godine – prvo kao kadar Srpske radikalne stranke (SRS), da bi odmah nakon formiranja Srpske napredne stranke (SNS) prešao u njihov tabor. Potpredsednik parlamenta postaje 2014. Osim poslaničke plate, novac dobija i kao odbornik SNS-a u Požarevcu. Sa porodicom poseduje nekoliko nekretnina. Veroljub Arsić nije pristao na intervju. Novinari KRIK-a poslali su mu pitanja pisanim putem, međutim, odgovor nije stigao ni posle više od mesec dana
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Narodna skupština Republike Srbije  2014- Potpredsednik  81.000 RSD 
done Narodna skupština Republike Srbije  2008- Paušal  30.300 RSD 
done Skupština grada Požarevca  2012- Odbornik  16.000 RSD 
clear Narodna skupština Republike Srbije  2008- 2014 Odbornik  81.000 RSD 
      UKUPNO 127.300 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Požarevac  Veroljub Arsić  360 m2  145.000 € 
  Arsić je vlasnik višespratne kuće novije gradnje u centru rodnog Požarevca. Nekoliko kvadrata kuće izgrađeno je na susednoj parceli. Od sredine 2006. kuća se nalazi pod hipotekom jer je Arsić podigao kredit od oko 157 hiljada švajcarskih franaka za kupovinu četvorosobnog stana u Beogradu. U katastru je upisano da kuća ima 140 kvadrata, međutim, Arsić je Agenciji prijavio da je njena stvarna veličina 360 kvadrata, kao i da ju je stekao kupovinom i izgradnjom.
done Kuća  Golubac  Otac Milorad Arsić  198 m2  6.666 € 
  Kuća se nalazi u naselju Dobra kraj Dunava, u opštini Golubac. Smeštena je u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka „Đerdap“. Izgrađena je na parceli koju je, prema izjavi Arsićevog oca Milorada, porodica dobila od Hidroelektrane „Đerdap“ kao naknadu za imovinu koja im je oduzeta eksproprijacijom, piše u dokumentaciji koju je lokalni katastar dostavio KRIK-u. Milorad Arsić izgradio je kuću sa dvojicom braće i u katastru su sva trojica upisani kao ravnopravni vlasnici. Miloradov otac dobio je građevinsku dozvolu 1969, ali kuća nema upotrebnu dozvolu. Kuća sa pomoćnim objektima, dvorištem i njivom vredi 20.000 evra, a u polju iznad upisana je trećina vrednosti (deo koji pripada Arsićevom ocu).
done Pomoćni objekat  Golubac  Otac Milorad Arsić  70 m2   / 
 NELEGALIZOVANO   Prizemna pomoćna zgrada nalazi se pored kuće u naselju Dobra u Nacionalnom parku „Đerdap“. Poput kuće koja se nalazi na istom placu, pomoćna zgrada pripada Arsićevom ocu i dvojici stričeva. Izgrađena je bez dozvole.
done Zemljište  Golubac  Otac Milorad Arsić  1.458 m2 (0,15 ha)   / 
  Parcela u naselju Dobra u Nacionalnom parku „Đerdap“ na kojem se nalaze kuća i pomoćna zgrada. Arsićev otac vlasnik je trećine parcele.
done Dvorište i voćnjak  Golubac  Majka Angelina Arsić  2.298 m2 (0,23 ha)  1.500 € 
  Zemljište u selu Klenje u neposrednoj blizini reke Pek. Na njemu se nalazi kuća od skoro trista kvadratnih metara, kao i dva pomoćna objekta. Sve tri nekretnine izgrađene su bez dozvole. Vlasnica zemljišta je majka Veroljuba Arsića, Angelina, dok su svi objekti izgrađeni na njemu vlasništvo njenog oca Dragoljuba. Na 413 kvadrata zemljišta je voćnjak.
done Šuma  Golubac  Majka Angelina Arsić  8.073 m2 (0,81 ha)  2.000 € 
  Šuma u selu Klenje
done Zemljište  Golubac  Majka Angelina Arsić  888 m2 (0,09 ha)  1.000 € 
  Zemljište na obali reke Pek, u delu sela Klenje koji se zove Veliki Vrbak.
done Njiva i voćnjak  Golubac  Majka Angelina Arsić  9.530 m2 (0,95 ha)  14.300 € 
  Njiva i voćnjak nalaze se na suprotnim stranama sela Šuvajić kraj reke Pek, desetak kilometara od sela Klenje u kojem majka Veroljuba Arsića ima drugu imovinu. Voćnjak se prostire na oko dva, a njiva na oko jedan hektar. U vlasništvu Arsićeve majke je trećina imanja.
done Njive i livada  Golubac  Majka Angelina Arsić  13.816 m2 (1,38 ha)  16.000 € 
  Ukupna površina nekoliko njiva u blizini sela Dušmanić kraj reke Pek je oko dva hektara, a Arsićeva majka vlasnica je više od polovine.
done Šuma  Golubac  Majka Angelina Arsić  8.993 m2 (0,90 ha)  2.000 € 
  Šume se prostiru na oko 180 ari oko sela Dušmanić u opštini Golubac. Arsićeva majka poseduje polovinu.
done Voćnjak  Golubac  Majka Angelina Arsić  1.920 m2 (0,19 ha)  6.000 € 
  Dva voćnjaka nalaze se u selu Dušmanić u opštini Golubac. Prostiru se na gotovo 40 ari. Arsićeva majka vlasnica je polovine.
clear Stan Mirijevo, Beograd Veroljub Arsić 140 m2  130.000 € 
    Veroljub Arsić kupio je četvorosobni stan u beogradskom naselju Mirijevo nedaleko od Zvezdarske šume u septembru 2006. Kupovinu je finansirao kreditom od oko 157.000 švajcarskih franaka zbog kog je stavio hipoteku na porodičnu kuću u Požarevcu. Ovu nekretninu kupio je od Filipa Rakića protiv kojeg je kasnije pokrenuta istraga zbog prevare i duple prodaje stanova. Stan, kao ni zgrada u kojoj se nalazi, nisu upisani u katastar, tako da nije poznato ko je trenutno njegov vlasnik. U Arsićevoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ne spominje se da je u njegovom vlasništvu. Nije poznato da li ga je u međuvremenu prodao.
clear Stan Mirijevo, Beograd Veroljub Arsić 50 m2  45.000 € 
    Godinu dana nakon što je od Rakića kupio stan od 140 kvadrata, Arsić je u septembru 2007. od njegovog poslovnog partnera Aleksandra Ćirića u istom danu kupio tri stana u Mirijevu, među kojima je i ovaj. Protiv Ćirića je, kao i protiv Rakića, pokrenuta istraga zbog duple prodaje stanova u Mirijevu. Arsić, međutim, nije jedan od oštećenih građana, pokazuje istraga. Sve tri nekretnine, kako piše u ugovoru do kojeg je došao KRIK, potpredsednik skupštine platio je ukupno 100.000 evra.
clear Stan Mirijevo, Beograd Veroljub Arsić 38 m2  34.000 € 
    Drugi stan koji je Arsić kupio nalazi se u istom stambenom kompleksu u Mirijevu, samo u drugom ulazu. Stan se, kao i prethodni, nalazi u prizemlju.
clear Stan Mirijevo, Beograd Veroljub Arsić 34 m2  30.000 € 
    Treći stan koji je Arsić kupio u istom naselju nalazi se pored prethodnog, takođe u prizemlju zgrade. Kako nijedna od zgrada u kojima Arsić poseduje stanove nije upisana u katastar, nije moguće utvrditi da li je on i dalje njihov vlasnik.
clear Stan Požarevac Veroljub Arsić 55 m2  42.000 € 
    Arsićev otac Milorad imao je stan u širem centru Požarevca u blizini njihove porodične kuće. U stanu je živeo od 1981. godine, a 1993. godine ga je otkupio od državnog preduzeća „Poljoprivreda“ za oko 1.250 tadašnjih nemačkih maraka, piše u aneksu ugovora o otkupu koji poseduje KRIK. Milorad je stan prodao početkom 2002. godine. Zgrada u kojoj se stan nalazi izgrađena je bez dozvole. Na adresi ovog stana bila je registrovana Arsićeva firma „Vecko“ do 2006, nekoliko godina nakon što je Arsićev otac prodao nekretninu.
UKUPNO     628 m2   194.466

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Kamion  FAP 1520 BD  Veroljub Arsić    / 
    Kamion proizveden 1976. bio je u vlasništvu Veroljuba Arsića do jula 1993. kada ga je prebacio na svoju kompaniju „Vecko“. Tadašnja vrednost kamiona bila je 3.125 nemačkih maraka.
done Prikolica  UTVA  Veroljub Arsić    / 
    Prikolicu proizvedenu 1977. Arsić je zajedno sa kamionom 1993. prebacio na kompaniju „Vecko“. U to vreme, njena vrednost bila je oko 1.250 maraka.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Veroljub Arsić   EFG Eurobank a.d. Beograd  157.470 CHF 
    Arsić je kredit podigao u julu 2006. godine da bi kupio četvorosoban stan u Beogradu. Kao garanciju za vraćanje kredita stavio je hipoteku na porodičnu kuću u Požarevcu. Rok za isplatu kredita je 25 godina i poslednju ratu trebalo bi da otplati u avgustu 2031. godine.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneVecko   Veroljub Arsić   Vlasnik  121.500 € 514.700 € 
   Porodičnu kompaniju Arsić je osnovao sredinom 1992. u Požarevcu. Od tada je upravljao firmom, a bio je direktor i u vreme kada je postao javni funkcioner što je zakonom zabranjeno. Zbog toga je Agencija za borbu protiv korupcije protiv njega podnela prekršajnu prijavu nakon čega je 2011. upravljačka prava preneo na Bojanu Marjanović, a kasnije za direktora postavio svog oca Milorada. U firmi radi i Arsićeva majka Angelina – ona je od 2009. zaposlena kao knjigovođa. Pretežna delatnost kompanije je trgovina mesom. Sedište joj je prvobitno bilo na adresi stana Arsićevog oca. Taj stan kasnije su prodali, ali se sedište firme promenilo tek nakon dve godine. Kompanija je u septembru 2012. otvorila prodavnicu „Bubica“ u mestu Kučajna, u opštini Kučevo. Za zastupnika je postavljen otac Veroljuba Arsića. Prodavnica „Bubica“ zatvorena je u martu 2014.
clearEmick  Veroljub Arsić i otac Milorad Arsić   Direktor, akcionar   /  / 
   Veroljub Arsić bio je direktor poslovne jedinice preduzeća „Emick“ u Požarevcu, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji. Firma za konsultantske aktivnosti i uvoz i izvoz prehrambenih proizvoda osnovana je 1989. sa sedištem u Kragujevcu, a poslovnu jedinicu u Požarevcu otvorila je u novembru 1992. Naredne godine proširili su delatnost i počeli da se bave trgovinom lekovima i sanitetskim materijalom. Akcionar kompanije i direktor požarevačkog ogranka od osnivanja bio je otac Veroljuba Arsića.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  19.7.2013 
    Predmet: Nespojivost funkcija
    Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je sredinom 2013. godine postupak protiv Arsića jer je, dok je bio na funkciji narodnog poslanika, radio i kao direktor svoje firme „Vecko“. Arsić je upravljačka prava nad firmom preneo na Bojanu Marjanović, ali je nastavio da u njoj bude direktor. Postupak je pokrenut pred prekršajnim sudom koji je u nekoliko navrata pokušavao da Arsiću uruči poziv. Tek iz petog pokušaja poziv je primio njegov otac koji je zamolio sud da ponovo pošalje poziv jer, kako je tvrdio, „sina nije video više od mesec dana“. On se dopisom obratio sudu tek pošto je sud poslao još dva poziva. Neke od svojih izostanaka pravdao je obavezama u skupštini. Bez njegovog izjašnjenja o slučaju, sud ga je u februaru 2015. osudio na minimalnu novčanu kaznu od 50.000 dinara. Kaznila ga je i Agencija – javnim objavljivanjem odluke o povredi zakona u „Službenom glasniku“ o njegovom trošku. U obrazloženju, Agencija je navela da Arsiću nije izrekla strožu kaznu jer je uzela u obzir „da je reč o funkcioneru koji je na funkciju izabran neposredno od građana“, kao i da je u međuvremenu prestao da zastupa svoje privatno preduzeće.
  Tužba protiv Republike Srbije   Osnovni sud u Požarevcu, Apelacioni sud u Kragujevcu  24.12.2012 
    Predmet: Tužba za naknadu materijalne štete
    Veroljub Arsić i njegov stranački kolega Žikica Đorđević tužili su krajem 2012. državu za naknadu štete jer su nakon napuštanja SRS-a i prelaska u SNS 2008. godine odlukom suda u Požarevcu ostali bez odborničkih mandata. Ustavni sud im je mandate vratio četiri godine kasnije. Nakon odluke Ustavnog suda oni su tužbama protiv države i Grada Požarevca pokušali da dobiju novac koji su mogli da zarade da su u tom četvorogodišnjem periodu bili odborinici u skupštini u Požarevcu. Arsić je tako tražio da mu država za period od novembra 2008. do marta 2012. isplati više od 2,2 miliona dinara za plate, dnevnice i druge zarade. Sud je odbio tužbe uz obrazloženje da bi isplata novca bila neosnovano bogaćenje budući da u tom periodu oni nisu bili odbornici, pa nisu ni zaradili novac. Zbog ove odluke prvostepenog suda, Arsić i Đorđević podneli su žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu u septembru 2016. Apelacioni sud je preinačio presudu i trenutno je postupak odlučivanja po žalbi u toku pred Vrhovnim kasacionim sudom.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Aleksandar Ćirić  
je prodao Arsiću tri stana 2007. godine. Sva tri se nalaze u Mirijevu, na istoj adresi kao i stanovi zbog kojih se protiv Ćirića i Filipa Rakića vodi postupak pred Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu. Oni se sumnjiče da su više puta prodavali iste stanove i tako od građana nelegalno uzeli više desetina hiljada evra. 
person Bojana Marjanović  
iz Požarevca je osoba na koju je Veroljub Arsić u martu 2011. preneo upravljačka prava u svojoj kompaniji „Vecko“. Ona je u martu 2005. osnovala poljoprivrednu zadrugu „Marjanovići“ u Boževcu nedaleko od Požarevca. Zadruga je u martu 2011. otišla u stečaj i ugašena je u septembru iste godine. 
person Filip Rakić  
je Arsiću prodao stan u Beogradu od 140 kvadrata u septembru 2006. godine. Protiv Rakića i nekoliko drugih investitora vodi se istraga pred Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da su više puta prodavali iste stanove i na prevaru od građana uzeli više desetina hiljada evra. Ovo nije jedini postupak protiv Rakića. On je bio hapšen u oktobru 2017. godine pod sumnjom da je državno preduzeće „RIO“ u Kostolcu na čijem je bio čelu oštetio za više od 13 miliona dinara.  
person Žikica Đorđević  
je Arsićev stranački kolega sa kojim je tužio državu nakon što su obojica ostala bez odborničkih mandata u lokalnoj skupštini u Požarevcu.  
 
 
 Dokumenti 
subject Agencija izrekla meru javnog objavljivanja
subject Agencija kaznila nočvano Arsića
subject Kuća u Požarevcu
subject Stan u Mirijevu
subject Tri stana u Mirijevu
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
07.05.2018.