Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Dobrica Veselinović 
  Izborna lista „Inicijativa ’Ne davimo Beograd’– Žuta patka – Čiji grad, naš grad – Ksenija Radovanović“ 
  Datum rođenja: 27.07.1981.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Nestranačka ličnost
  Veselinović i Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ javnosti su poznati po akcijama koje poslednjih godina organizuju u Beogradu, sa ciljem ukazivanja na probleme u prestonici i netransparentne poslove gradske vlasti. Između ostalog, u organizaciji Inicijative održani su protesti povodom izgradnje projekta „Beograd na vodi“ i bespravnog rušenja u Savamali, kojima je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi. Protiv Veselinovića podneto je 10 prekršajnih prijava, a sve su, kako on navodi, u vezi sa aktivnostima Inicijative. Najveći broj prekršaja odnosi se na neprijavljene proteste. Veselinović kaže da neke od skupova nisu prijavljivali jer su ih organizovali kao spontane reakcije na određene događaje kojima su bili nezadovoljni, a zakon građanima ostavlja takvu mogućnost. Odluku da sa Inicijativom uđe u politiku Veselinović je, kako kaže, doneo budući da brojnim akcijama i protestima koje su organizovali prethodnih godina nisu uspeli da „nešto suštinski promene.“ „Ulazak u ’političku arenu’ nam je sledeći korak, što ne znači da ćemo prestati da se bavimo ovim što smo i radili“, navodi on i kaže da će ulaskom u gradsku skupštinu imati više informacija o situaciji na lokalu. Veselinović je osim u Inicijativi aktivan i u projektu „Ministarstvo prostora“ koji se bavi pitanjima urbanizma i razvoja gradova, a osnivač je i član nekoliko udruženja građana. Zalaže se za transparentnost političkih funkcionera, njihove imovine i poslova i misli da je to nužno za jedno demokratsko društvo. Veselinović smatra je KRIK-ova baza imovine političara bez razloga naišla na otpor kod nekih političara. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Novi Beograd  Dobrica Veselinović i Jelena Kovačević  65 m2  98.000 € 
  Dvoiposoban stan na Novom Beogradu Veselinović je sa nevenčanom suprugom kupio u julu 2014. godine za 78.000 evra. Stan se nalazi nedaleko od „Arene“. Prema njegovim rečima, kupovinu su finansirali novcem od prodaje prethodnih porodičnih nekretnina i kredita koji je podigla njegova nevenčana supruga. U katastru se i dalje vodi na prethodnog vlasnika, a na stan je upisana hipoteka.
done Stan  Novi Beograd  Nevenčana supruga Jelena Kovačević  62 m2  78.000 € 
  Veselinovićeva nevenčana supruga kupila je 2010. godine stan na Novom Beogradu za 85.000 evra. Nalazi se nedaleko od Savskog keja i, kako Veselinović kaže, u njemu stanuje njena majka. Stan je isplaćen odjednom.
done Stan  Karaburma, Beograd  Otac Miloje Veselinović  34 m2  36.000 € 
  Stan na Karaburmi, nedaleko od tržnog centra, otac je otkupio 1992. godine od države pošto je, kako navodi Veselinović, radio u opštini Palilula. Platio ga je 35 odsto manje nego što je utvrđena vrednost, što je tada iznosilo oko 800 nemačkih maraka. Pre ovoga, kako kaže, živeli su kod babe i dede, takođe na Karaburmi. U katastru nije upisano vlasništvo.
done Stan  Karaburma, Beograd  Sestra Olga Borovnica  36 m2  35.000 € 
  Veselinovićeva sestra kupila je stan u zgradi u kojoj su sa roditeljima živeli na Karaburmi. Kako Veselinović objašnjava, kupila ga je novcem od nasledstva i kredita koji je tada podigla. Na stan je tada upisana hipotekaStan se u katastru ne vodi na njeno ime.
done Zemljište, šuma  Kremna, Užice  Otac Miloje Veselinović  780 m2 (0,08 ha)  3.000 € 
  Otac Miloje Veselinović, slikar, po odlasku u penziju se preselio na Taru, kaže Veselinović. Kupio je 1986. godine zemljište na koje je izgradio kuću, galeriju i atelje. Zemljište je platio tadašnjih 300.000 dinara. U ugovoru o kupovini navodi se da je zemljište veličine 780 kvadratnih metara, dok u katastru stoji da je površina 756 kvadratnih metara.
done Kuća  Kremna, Užice  Otac Miloje Veselinović  158 m2  35.000 € 
  Kuća Veselinovićevog oca na Tari. Prema podacima katastara kuća ima građevinsku, a nema upotrebnu dozvolu.
done Atelje  Kremna, Užice  Otac Miloje Veselinović  88 m2  13.000 € 
  Atelje Veselinovićevog oca takođe se nalazi na parceli na Tari koju je kupio 1986. godine.
done Galerija  Kremna, Užice  Otac Miloje Veselinović  37 m2  13.000 € 
  Jedan od tri objekta na parceli Veselinovićevog oca je i njegova galerija. Na internetu se može naći kao deo turističke ponude i obilazak ove galerije.
clear Stan Karaburma, Beograd Dobrica Veselinović 22 m2  25.000 € 
    Garsonjeru u zgradi do one u kojoj je živeo sa roditeljima na Karaburmi Veselinović je kupio 2008. godine za 25.000 evra. Finansirao ju je, kako navodi, od nasledstva nakon smrti babe i dede. Stan je, prodao 2014. godine za 29.000 evra, da bi sa nevenčanom suprugom kupio stan na Novom Beogradu.
UKUPNO     355 m2   311.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Renault Scenic  Dobrica Veselinović  2.700 € 
    Veselinović je, kako je rekao, „reno sinik“ kupio 2015. godine. Automobil je 2006. godište, a platio ga je nešto više od 3.000 evra.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Sestra Olga Borovnica  Societe Generale banka  26.500 evra 
    Veselinovićeva sestra podigla je kredit od 26.000 evra u novembru 2009. godine upisavši hipoteku na stan koji se nalazi u istoj zgradi u kojoj njihovi roditelji poseduju stan. Kredit bi trebalo da otplati do januara 2030. godine.
  Nevenčana supruga Jelena Kovačević  UniCredit banka  15.000 evra 
    Kredit je u julu 2014. podigla Veselinovićeva nevenčana supruga za kupovinu zajedničkog stana na Novom Beogradu. Kredit od 15.000 evra treba da isplati do 2029. godine.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneUdruženje „Creative Lab“   Dobrica Veselinović  Osnivač   /  / 
   Dobrica Veselinović osnovao je 2006. godine udruženje „Creative Lab“. Neki od ciljeva udruženja su razvoj kulture i zaštita ljudskih prava, posebno prava na zdravu životnu sredinu. Kako Veselinović navodi, poslednji projekat kojim su se bavili u ovom udruženju bila je izrada sajta „EkoLog“ za mapiranje zagađenja u Srbiji. On je predsednik upravnog odbora i zastupnik zajedno sa nevenčanom suprugom Jelenom Kovačević. U Agenciji za privredne registre udruženje je i dalje aktivno, ali Veselinović kaže da već nekoliko godina ne radi.
doneUdruženje „Pravo na grad“   Dobrica Veselinović  Osnivač   /  / 
   Veselinović je jedan od petoro osnovača udruženje „Pravo na grad“. Osnovano je u aprilu 2016. godine. Zastupnici udruženja su Dobrica Veselinović i nositeljka liste Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ za beogradske izbore Ksenija Radovanović. Kako Veselinović objašnjava, ovo udruženje je sakupljalo donacije građana za proteste jer je Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ neformalna organizacija.
clear„Tarski studio za crtanje i slikanje“  Otac Milivoje Veselinović  Vlasnik   /  / 
   Kako navodi Veselinović, otac je „Tarski studio za crtanje i slikanje“ osnovao zbog ateljea na Tari. „On je otišao u penziju tako što je uzeo socijalni program - dobio je otpremninu i od nje napravio atelje u kom je bila radnja“, kaže Veselinović i dodaje da njegov otac povremeno organizuje izložbe i u Beogradu.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Policija  6.10.2015 
    Predmet: Paljenje dimnih bombi i neprijavljivanje skupa
    Protiv Veselinovića i njegovog kolege iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Radomira Lazovića pokrenut je prekršajni postupak jer su na Savskom šetalištu neprijavljeno organizovali skup „akcija simboličkog zatvaranja restorana Savamala“ i zato što su na skupu palili dimne bombe. Lazović je na suđenju rekao da su protest organizovali jer tog dana istekla dozvola restoranu „Savanova“. „Skupu je prisustvovalo 300 građana i tačno je da nismo podneli zahtev i prijavu za održanje skupa, jer mislimo da su sva dešavanja u vezi projekta ’Beograd na vodi’ nelegalna“, rekao je Lazović. U januaru 2016. godine osuđeni su zbog paljenja dimnih bombi - naloženo im je da plate po 10.900 dinara što su obojica učinili.
  Prekršaj   Policija  31.3.2016 
    Predmet: Neprijavljen skup
    U aprilu 2015. godine Inicijativa „Ne davimo beograd“ organizovala je protest kako bi izrazila nezadovoljsto u vezi sa projektom „Beograd na vodi“ na kom su, kako se navodi u dokumentu Prekršajnog suda, nosili maketu žute patke veliku dva metra. Protiv njih je pokrenut postupak zbog sumnje da su prekrešili Zakon o okupljanju građana, ali ih je sud u februaru 2017. oslobodio optužbi. Od svih prekršaja podnetih protiv Veselinovića, šest je u vezi sa Zakonom o javnom okupljanju.
  Prekršaj   Policija  8.6.2015 
    Predmet: Neprijavljen skup
    Protiv Veselinovića je pokrenut prekršajni postupak jer je, kako se navodi u dokumentu Prekršajnog suda, sazvao javni skup kod Skupštine grada kako bi skrenuo pažnju javnosti na probleme gradnje „Beograda na vodi“ kada je okupio 50 građana i nije ga prijavio. Na suđenju Veselinović je objasnio da je reč o konferenciji i da su okupljeni građani bili novinari, kao i da je prethodno kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova u kome su mu rekli da konferencije za štampu nije potrebno prijaviti. Policajac koji je podneo prekršajnu prijavu rekao je na sudu da je među novinarima bilo i drugih građana. Prekršajni sud mu je prvobitno izrekao novčanu kaznu od 5.000 dinara, ali je nakon Veselinovićeve žalbe Prekršajni apelacioni sud presudu poništio i slučaj vratio na ponovno suđenje. Postupak je potom obustavljen zbog zastarelosti. Protiv Dobrice pokrenuto je, sem gore opisanih, još sedam prekršajnih postupaka, a svi su, kako navodi, u vezi sa aktivnostima inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“. To su postupci zbog lepljenja nalepnica na zgradu komunalne policije, paljenje novina u burićima ispred Skupštine grada u periodu kada je gorela deponija u Vinči i aktiviranje protivpožarnih aparata ispred gradske skupštine, objašnjava Veselinović.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Ksenija Radovanović 
Ksenija Radovanović je Veselinovićeva koleginica iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ i nositeljka liste za beogradske izbore. Među osnivačima je udruženja „Pravo na grad“, ali i zastupnica ovog udruženja. 
person Radomir Lazović 
Radomir Lazović je, osim Veselinovića i Ksenije Radovanović, jedno od najpoznatijih lica Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“. Veselinović i Lazović sarađuju i u organizaciji „Ministarstvo prostora“. 
 
 
 Dokumenti 
subject Creative lab
subject Dobrica Veselinović listing prekršaja
subject Dozvola za objekte na Tari
subject Garsonjera na Karaburmi
subject Očev atelje na Tari
subject Očev stan na Karaburmi
subject Očeva galerija na Tari
subject Očeva kuća na Tari
subject Očeva parcela na Tari
subject Pravo na grad
subject Stan na Novom Beogradu
subject Stan nevenčane supruge
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
28.02.2018.