Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Saša Janković 
  Predsednički kandidat 
  Datum rođenja: 27.04.1970.
Mesto rođenja: Loznica
Stranačka pripadnost: Grupa građana „Za Srbiju bez straha“
  „Kandidovao sam se za predsednika Republike zato što moramo da imamo institucije koje su nadstranačke.“ U trku za predsednika države Saša Janković ušao je nakon što je dao ostavku na mesto Zaštitnika građana. Podršku mu je dala Demokratska stranka. Janković je bio prvi Zaštitnik građana kada je 2007. uspostavljena ta institucija. Pre toga, radio je kao novinar agencije Beta, a potom kao stručni saradnik, sekretar i pomoćnik saveznog sekretara Ministarstva za omladinu i sport do 2003. godine. Janković kaže da nije imao veze sa političkim strankama iako je radio u ministarstvu. „Nisam imao nikakvih dodirnih tačaka ni sa SPS-om ni sa JUL-om. Radio sam svoj posao“, rekao je. Nakon rada u ministarstvu postaje nacionalni savetnik Misije OEBS-a. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1996. Zvanje specijaliste za nacionalnu i globalnu bezbednost stekao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu 2005. godine. Janković se početkom 2015. našao u središtu medijske hajke koju su protiv njega vodili provladini mediji. Hajka je krenula u vreme kada je Janković kao Zaštitnik građana pokrenuo postupke kontrole zbog događaja u koji je bio umešan Andrej Vučić, brat premijera. Janković je pristao na intervju sa novinarima KRIK-a.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
clear Zaštitnik građana Republike Srbije  2007- 2017 Zaštitnik građana  376.648 RSD 
      UKUPNO 0 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Novi Beograd  Saša Janković  90 m2  106.000 € 
  Trosoban stan Janković je kupio za 113.000 evra u maju 2012. godine, piše u ugovoru koji je dao novinarima KRIK-a. Deo od 80.000 evra uplatio je od prodaje prethodnog stana, dok je ostatak uplatio iz ušteđevine. „Prethodni stan koji mi je otac poklonio, 2012. smo prodali i doplatili smo pošto je ovaj stan veći“, rekao je Janković za KRIK. Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je da je vlasnik stana zajedno sa suprugom jer je, kako je rekao, stečen za vreme braka.
done Vikendica  Slankamen  Saša Janković  48 m2  10.000 € 
  Janković je vikendicu kupio u maju 2008. godine za 9.000 evra. „Kada sam izašao iz OEBS-a, dobio sam otpremninu i kupili smo vikendicu u Slankamenu. Vikendica je na placu od oko 13 ari, a pored tog je još jedan plac koji smo kupili“, objasnio je Janković.
done Zemljište  Slankamen  Saša Janković  3.739 m2 (0,37 ha)  3.000 € 
  Zemljište na kojem se nalazi vikendica i plac pored, koji je delom upisan u katastar kao vinograd, a delom kao pašnjak.
done Šuma  Banja Koviljača  Saša Janković  1.205 m2 (0,12 ha)  1.500 € 
  Saša Janković je 1997. godine zemljište dobio na poklon od oca koji je plac nasledio od Jankovićevog dede. „Taj mali plac se vodi kao šumsko zemljište, ali na njemu nema šume – na njemu je samo jedna mala baraka. To se vodi na mene, ali moj otac pokušava da proda tu zemlju poslednjih 10 godina“, rekao je Janković i novinarima KRIK-a dao ugovor o poklonu.
done Šupa  Banja Koviljača  Saša Janković  12 m2   / 
 NELEGALIZOVANO   Na parceli u Banji Koviljači nalazi se manji objekat koji nije ucrtan u katastar, a koji su novinari KRIK-a videli na satelitskom snimku. Prema ugovoru koji nam je Janković dao, u pitanju je šupa sa priključkom na gradski vodovod koju mu je otac poklonio. „To je bukvalno šupa za alat, ne može da se živi unutra. Priključak za vodu se nalazi ispred kuće“, objasnio je Janković. Vrednost šupe uračunata je u vrednost šume.
done Stan  Palilula, Beograd  Otac Branko Janković  40 m2  45.000 € 
  Jankovićev otac vlasnik je jednosobnog stana na Bogosloviji. „Stan u Loznici su moji roditelji, nakon što su otišli u penziju, prodali i došli ovde u Beograd i žive u stanu od 40 kvadrata na Karaburmi kod Bogoslovije.“
done Brvnara  Slankamen  Otac Branko Janković  67 m2  14.000 € 
  Brvnara se nalazi nedaleko od vikendice Saše Jankovića u Slankamenu i prema podacima katastra ima 67 kvadrata. Janković je novinarima KRIK-a rekao da objekat ima 55 kvadrata, a da je u katastru najverovatnije predstavljena površina temelja koji je njegovom ocu poslužio da dobije dozvolu za gradnju. Agencija koja je za KRIK procenjivala vrednost nekretnina, navela je da razlika od 12 kvadrata ne utiče bitno na vrednost objekta.
done Pomoćni objekat  Slankamen  Otac Branko Janković  9 m2   / 
  Pored brvnare nalazi se pomoćni objekat od devet metara kvadratnih. Njegova vrednost uračunata je u vrednost brvnare.
done Zemljište  Slankamen  Otac Branko Janković  7.935 m2 (0,79 ha)  6.600 € 
  Njive i šumsko zemljište u blizini vikendice.
clear Stan Novi Beograd Saša Janković 64 m2  70.000 € 
    Dvosoban stan u Bulevaru Arsenija Čarnojevića Janković je u novembru 1997. godine dobio na poklon od oca. „Nakon što sam došao na studije u Beograd, negde 1993. godine otac je prodao nedovršenu porodičnu kuću u Banji Koviljači i kupio stan od 64 kvadrata u bloku 38“, rekao je Janković. Ovaj stan je prodao u maju 2012. godine, ali pošto je kupcu – prijateljici svoje supruge dozvolio da na stan upište hipoteku kako bi podigla kredit. „Dali smo odobranje da se taj stan stavi pod hipoteku kako bi ona podigla kradit“, rekao je Janković. U ovom stanu se dogodilo ono što je Janković opisao kao „najtragičniji događaj u životu“ – njegov prijatelj Predrag Gojković je 1993. godine izvršio samoubistvo Jankovićevim pištoljem. Janković se u vreme samoubistva nalazio u video-klubu u kome je radio na Bežanijskoj kosi, kako je pokazala istraga. Ovaj događaj su mediji bliski vlasti iskoristili da protiv Jankovića povedu hajku početkom 2015. relativizujući zvaničnu istragu.
UKUPNO     266 m2   186.100

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Mini Cooper  Saša Janković   7.500 € 
    Janković je ovaj automobil kupio u martu 2016. godine za 8.400 evra. Automobil je 2008. godište, mada na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da je proizveden 2011. „Kada sam prijavljivao Agenciji verovatno sam napisao da je noviji, oni to i ne proveravaju“, kazao je Janković.
clear Motor  BMW F800GS  Saša Janković   7.000 € 
    Janković je motor kupio u junu 2015. godine za oko 8.300 evra. Objasnio je da je ovaj motor prodao prošle godine, ali da je i dalje registrovan na njegovo ime dok mu u aprilu ne istekne registracija.
done Automobil  Subaru Forester 2.0 TD-E 4WD  Supruga Slavica Janković   9.000 € 
    Automobil je 2009. godište, a Jankovićeva supruga ga je kupila u septembru 2011. za nešto manje od 20.000 evra.
done Automobil  Suzuki SX4  Otac Branko Janković   5.500 € 
    Automobil je 2008. godište.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 
 
 Dokumenti 
subject Džip
subject Mini kuper
subject Motor
subject Očev stan na Paliluli
subject Stan u Bulevaru Arsenija Čarnojevića koji mu poklanja otac
subject Stan u Milutina Milankovića
subject Vikendica, njiva i šuma u Slankamenu
subject Založno pravo na stan u Bulevaru Arsenija Čarnojevića
subject Šuma u Banji Koviljači koju mu je poklonio otac
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
22.03.2017.