Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Milan Stamatović 
  Predsednički kandidat 
  Datum rođenja: 24.05.1960.
Mesto rođenja: Čajetina
Stranačka pripadnost: Kandidat grupe građana „Za zdravu Srbiju“
  Milan Stamatović predsednik je opštine Čajetina već 13 godina. Političku karijeru započeo je u, kako kaže, ilegalnoj političkoj organizaciji „Društvo Sava“ osnovanoj u vreme jednopartijskog sistema. U partiji sa njim su tada bili i Mirko Jović, Vuk Drašković i Vojislav Šešelj. Jedno vreme je bio član Demokratske stranke Srbije, a potom je sa Nenadom Popovićem bio jedan od osnivača Srpske narodne partije. Dve nedelje pred predsedničke izbore, međutim, napušta SNP i formira grupu građana „Za zdravu Srbiju“. Široj javnosti Stamatović je postao poznat sredinom 2015. kada je ušao u sukob sa Ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović zbog dozvola koje je opština Čajetina dala dvojici biznismena i projektom izgradnje gondole. Stamatović je tada rekao da je to bila osveta aktuelne vlasti jer je sprečio da ministarstvo privatnom preduzeću PK „Zlatibor“ bez naknade dodeli državno zemljište na toj planini. Protiv Stamatovića su privatnu tužbu podnela i dva kriminalca, bliska klanu Darka Šarića i narko-švercerskoj grupi „Amerika“ jer je u javnosti izgovorio njihove nadimke. Državna revizorska institucija je protiv Stamatovića pokrenula prekršajni i krivični postupak. Kaže da kao predsednik lokalne samouprave priča o krupnim temama i kritikuje zakone i loša rešenja i kršenje ustava od strane vladajućeg režima. „Sada, kao kandidat, imaću prostora u medijima da govorim o tome i moja dužnost i obaveza jeste da ukažem na te propuste, da bih sutra mogao, kad odem sa ove funkcije, da budem čist i pred Bogom i pred narodom.“ Po zanimanju je tehnolog-tehničar. Radio je u preduzećima PK Zlatibor, Metaloplastika i IMP Beograd. Stamatović je pristao na intervju s novinarima KRIK-a.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Opština Čajetina  2001- Predsednik Opštine  79.359 RSD 
      UKUPNO 79.359 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Kuća  Čajetina  Milan Stamatović  250 m2  160.000 € 
  Stamatović je vlasnik porodične kuće na Zlatiboru u naselju Obudojevica koju je, kako kaže, sam izgradio u braku sa suprugom. „Kupio sam građevinsku parcelu 1987. godine od Opštine Čajetina, dobio građevinsku i upotrebnu dozvolu. Sve sam uradio u skladu sa zakonom i to sve pre nego što sam počeo da se bavim politikom“, kaže Stamatović za KRIK. Stamatović u okviru kuće izdaje nekoliko apartmana preko agencije koju vodi njegova supruga. „Mislim da sam ja jedini kandidat za predsednika države koji izdaje svoj dnevni boravak. Izdajemo slobodan prostor u našoj kući i od toga živimo.“ Kuća je do oktobra 2012. godine bila opterećena hipotekama zbog kredita koje je Stamatović uzimao.
done Zemljište  Čajetina  Milan Stamatović  407 m2   / 
  Stamatovićeva porodična kuća nalazi se u dvorištu površine četiri ara. Vrednost dvorišta uračunata je u vrednost kuće.
done Kuća  Sirogojno  Brat Milijan Stamatović  98 m2  25.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Stamatovićev brat vlasnik je nelegalizovane dvospratne kuće u selu Sirogojno na Zlatiboru. U dokumentima iz katastra dostupan je podatak da je prizemlje kuće površine 98 kvadrata. Stamatović je novinarima KRIK-a potvrdio da njegov brat koristi i potkrovlje, ali nije siguran kolika je površina tog dela kuće. „Kuća je građena 2010. u seoskom području. Tamo nije ni bila potrebna građevinska dozvola“, rekao je Stamatović za KRIK.
done Kuća  Sirogojno  Milan Stamatović, brat Milijan i otac Rade  7 m2  1.500 € 
  Stamatović, njegovi brat i otac vlasnici su polovine stare kuće od 14 kvadrata u selu Sirogojnu na Zlatiboru. Kuća je izgrađena pre donošenja propisa o izgradnji.
done Livade, pašnjaci, njive, voćnjak i neplodno zemljište  Sirogojno, Zlatibor  Milan Stamatović, brat Milijan Stamatović i otac Rade Stamatović  47.400 m2 (4,74 ha)  11.500 € 
  Stamatović, njegov brat i otac nasledili su blizu pet hektara imanja koje je pripadalo njegovoj pokojnoj majci i njenom ocu. Stamatović je novinarima KRIK-a rekao da imanje koriste njegovi otac i brat.
done Šuma  Sirogojno, Zlatibor  Milan Stamatović, brat Milijan Stamatović i otac Rade Stamatović  6.500 m2 (0,65 ha)  2.600 € 
  Stamatović je sa ocem i bratom vlasnik i 65 ari šume koju su nasledili od Stamatovićeve majke.
done Livade, pašnjaci i šume  Čajetina  Otac Rade Stamatović  12.570 m2 (1,26 ha)  3.930 € 
  Stamatovićev otac je sa rođacima vlasnik oko hektar i po livada, pašnjaka i šuma.
UKUPNO     355 m2   204.530

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Škoda superb  Milan Stamatović  5.500 € 
    U kupoprodajnom ugovoru koji je Stamatović dostavio KRIK-u, piše da je polovnu „škodu“ proizvedenu 2007. godine kupio od čačanske firme „Auto garant“ za oko 10.000 evra 2009. godine.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Milan Stamatović  Delta banka  10.000 evra 
    Stamatović je kredit podigao u julu 2005. godine da bi, kako kaže, renovirao kuću. „Kredit je bio na sedam godina i kuća je zbog toga bila pod hipotekom, ali to sam sada isplatio“, rekao je Stamatović za KRIK. Kamata na kredit bila je devet odsto, stoji u ugovoru koji je Stamatović ustupio KRIK-u.
  Milan Stamatović  Delta banka  3.000 evra 
    Još jedan kredit koji je Stamatović podigao kod Delta banke u oktobru 2005. godine. Rok otplate bio je tri godine, sa godišnjom kamatom od 12 odsto.
  Milan Stamatović   / 
    Stamatović je novinarima KRIK-a rekao da je podigao jedan kredit 90-ih godina da bi izgradio kuću, ali nije mogao da se seti koliki je bio iznos kredita.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneTuristička agencija „TAS“   Supruga Miljana Stamatović     / 27.800 € 
   Stamatovićeva supruga Miljana osnovala je u decembru 2006. godine turističku agenciju „TAS“ na Zlatiboru. Agencija se bavi izdavanjem apartmana u porodičnoj kući Stamatovića, ali i posreduje u izdavanju drugih apartmana na Zlatiboru. „Supruga je vlasnik te agencije, poslovni prostor nam je u porodičnoj kući, u okviru 250 kvadrata. Tu mi živimo, slobodan prostor izdajemo kad ima gostiju i od toga živimo“, objasnio je Stamatović. Novinarima KRIK-a kazao je da agencija njegove supruge sklapa ugovore sa ljudima koji, poput njega, imaju višak stambenog prostora, a da ona od tih turističkih aranžmana dobija od pet do 10 odsto.
doneUdruženje „Afirmativni centar za edukaciju mladih“   Ćerka Ivana Stamatović  Osnivač   /  / 
   Stamatovićeva ćerka jedna je od osnivača udruženja koje se, prema statutu, zalaže za afirmaciju kulturnih vrednosti, brigu i angažovanje u zaštiti starih, nemoćnih i bolesnih. Udruženje je osnovano u februaru 2017. godine, a ciljevi su i zaštita životne sredine, promocija održivog razvoja i očuvanje zdrave poljoprivredne proizvodnje bez korišćenja genetski modifikovanih proizvoda. „Ćerka je udruženje pokrenula sa idejom pružanja savetodavne pomoći“, rekao je Stamatović za KRIK.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Parnica   Osnovni sud u Užicu  15.4.2014 
    Predmet: Povreda časti i ugleda
    Milan Stamatović osuđen je zbog povrede časti i ugleda vojnog penzionera, bivšeg narodnog poslanika PUPS-a Slobodana Jeremića i njegove porodice. On je 2013. godine i 2014. godine izjavio da su Jeremić i njegov sin vlasnici tri nelegalna objekta u elitnom delu Zlatibora i da je parcelu kupio od suda po povoljnijim uslovima. Stamatović je u intervjuima rekao da je opština poništavala upotrebne dozvole za te objekte, ali da ih je ministarstvo ponovo vraćalo na snagu. Presudu je nakon Stamatovićeve žalbe potvrdio Apelacioni sud u Kragujevcu u aprilu 2016. Stamatović je morao da plati 300.000 dinara odštete i oko 70.000 dinara sudskih troškova. U julu 2016. godine javni izvršitelj je doneo zaključak da se Stamatoviću na osnovu ove kazne odbija dve trećine plate koju dobija kao predsednik opštine Čajetina.
  Krivični postupak   Državna revizorska institucija  10.1.2014 
    Predmet: Nenamensko korišćenje budžetskih sredstava
    U januaru 2014. godine Državna revizorska institucija podnela je krivičnu prijavu protiv Stamatovića jer je kao predsednik opštine nenamenski trošio novac iz opštinskog budžeta. On je, kako piše u krivičnoj prijavi, 2012. godine kao predsednik opštine odobrio trošenje 23 miliona dinara više nego što je bilo predviđeno Odlukom o budžetu. „Zbog nekih naknadnih i nepredviđenih radova je potrošeno više novca“, rekao je Stamatović novinarima KRIK-a. Tužilaštvo je u martu 2014. godine odbacilo krivičnu prijavu nakon što je Stamatović u humanitarne svrhe uplatio 30.000 dinara.
  Prekršajni postupak   Državna revizorska insistucija  10.1.2014 
    Predmet: Nenamensko trošenje budžetskog novca
    Državna revizorska insistucija pokrenula je prekršajni postupak protiv Stamatovića zbog 12 različitih slučajeva kršenja Zakona o budžetskom sistemu tokom 2012. godine. Tako je bez konkursa opština Čajetina učestovavala u finansiranju filma „Odumiranje“, dotirala nekoliko grupa građana i neprofitnih institucija i plaćala geodetske usluge. Prekršajnom prijavom bila je obuhvaćena i javna nabavka za nabavku delova za gondolu koju je Stamatović raspisao, a da za to nisu bila predviđena sredstva u opštinskom budžetu. Stamatović je, piše u prijavi, suprotno zakonu uplatio novac iz budžeta opštine lokalnom domu zdravlja. U pisanoj odbrani Stamatović je naveo da je za neke od ovih slučajeva DRI već pokrenula krivični postupak, a da su neki zastarili. Stamatović je, između ostalog, sudu rekao i da je u filmu „Odumiranje“ prepoznao projekat od velike važnosti za promociju Zlatibora i okolnih sela, te da po zakonu opština može da sufinansira projekat ako je važan i ako ga nije bilo moguće unapred planirati. U julu 2015. godine, Stamatović je proglašen krivim, a Prekršajni sud u Užicu izrekao mu je novčanu kaznu od 144.000 dinara.
  Privatna krivična tužba   Osnovni sud u Užicu  27.4.2015 
    Predmet: Uvreda i iznošenje ličnih i porodičnih prilika
    Protiv Milana Stamatovića podneta je privatna krivična tužba 2015. godine jer je na konferenciji za novinare pričao o incidentu u kojem su učestvovali član Srpske napredne stranke (SNS) i član Srpske narodne partije (SNP) kojoj je tada pripadao i Stamatović. Stamatović je tada rekao da omladince SNP-a tuku „batinaši i aktivisti SNS-a“ i da oni imaju „zaštitu od određenih kriminogenih struktura koji imaju ugostiteljske objekte na Zlatiboru“. Stamatović je izgovorio i nadimke dve osobe – „Jujo“ i „Pećinko“. U tim rečima su se prepoznali Borivoje Milić „Jujo“ i Borivoje Pećinar „Pećinko“ koji su tužili Stamatovića za povredu ugleda. Milić je, prema policijskim dokumentima, bivši pripadnik JSO i jedan od članova zloglasne kriminalne organizacije „Amerika“ koja se skoro dve decenije bavi međunarodnim švercom droge. Pećinar je 2015. godine svedočio u korist Darka Šarića u postupku koji se protiv njega vodi za šverc 5,8 tona kokaina. „Nemam nikakav spor sa poštenim ljudima“, kaže Stamatović za KRIK. „Rekao sam da su se bavili nekim kriminalnim poslovima, da su tukli ljude i oni sad mene tuže da sam to iznosio u javnost.“ Postupak je u toku.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 
 
 Dokumenti 
subject Afirmativni centar za edukaciju mladih
subject Bratova kuća
subject Dinamika otplate kredita od 3.000 evra
subject Krivični postupak DRI za nenamensko trošenje budžetskih sredstava
subject Kuća u kojoj živi otac
subject Parnica za povredu časti i ugleda Slobodana Jeremića
subject Porodična kuća na Zlatiboru
subject Prekršajni postupak DRI za 12 različitih slučajeva
subject Privatna krivična tužba Borivoja Milića i Borivoja Pećinara
subject Turistička agencija TAS
subject Ugovor o kreditu od 10.000 evra
subject Ugovor o kreditu od 3.000 evra
subject Škoda
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
22.03.2017.