Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Ana Brnabić 
  Premijerka 
  Datum rođenja: 28.09.1975.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Nestranačka ličnost
  Po završetku studija u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, Brnabić je radila za različite američke konsultantske firme u Srbiji na projektima finansiranim od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Od 2011. godine radi u firmi „Continental Wind Serbia“, a u januaru 2013. postaje direktorka ove kompanije. Bila je i potpredsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2013. godine, da bi u aprilu 2016. postala predsednica upravnog odbora. Brnabić je široj javnosti postala poznata kada se našla u središtu afere „prisluškivanje“ u vezi sa kompanijom „Continental Wind Serbia“ u kojoj je bila zastupnik. Nakon što je predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić optužio Nikolu Petrovića, kuma premijera Srbije i direktora „Elektromreže Srbije“, da je tražio mito od ove firme, Brnabić je sa Petrovićem održala konferenciju na kojoj su demantovane ove optužbe. Imenovana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave avgusta 2016. KRIK je otkrio da je, pre nego što je stupila na ovu funkciju, poslovno sarađivala sa ljudima iz najbližeg okruženja gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Nakon više od mesec dana odlaganja intervjua, ministarka Ana Brnabić je na pitanja KRIK-a odgovorila pismeno. „Smatram da je transparentnost jedan od najvažnijih principa u obavljanju javnog posla i godinama unazad se za to zalažem.“
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2016- Ministarka državne uprave i lokalne samouprave  88.825 RSD 
      UKUPNO 88.825 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Dedinje, Beograd  Ana Brnabić  328 m2  490.000 € 
  Stan u blizini Belog dvora Brnabić je kupila 2014. godine. Deo kupoprodajne cene isplatila je iz kredita. Stan je opterećen hipotekom koja će biti uklonjena kada se otplati kredit.
done Kuća  Ostrvo Krk, Hrvatska  Ana Brnabić  167 m2  300.000 € 
  Brnabić je vlasnica kuće koja se nalazi na hrvatskom ostrvu Krk. „Kuću su izgradili moji baka i deda 1980. godine. Porodični dogovor je bio da se sva dedina imovina u Hrvatskoj prebaci na moje ime tokom ostavinske rasprave, ali je realno da je cela imovina u Hrvatskoj i dalje porodična“, navela je Brnabić. „Nisam sigurna kolika je vrednost jer brat i ja nismo nikada želeli da je prodamo. Ona za nas ima prvenstveno emotivnu vrednost.“
done Kuća  Ostrvo Krk, Hrvatska  Ana Brnabić  30 m2  5.000 € 
  Brnabić poseduje još jednu kuću na ostrvu Krk u Hrvatkoj koju je nasledila. Za ovu kuću je u prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije navela da je „stara i devastirana“. Ministarka je KRIK-u rekla da je i ova kuća pripadala porodici njenog dede.
done Zemlja  Ostrvo Krk, Hrvatska  Ana Brnabić  8.900 m2 (0,89 ha)   / 
  Brnabić poseduje 89 ari zemlje na ostrvu Krk u Hrvatskoj, pokazuju podaci tamošnjeg katastra. Ovaj podatak nije naveden u njenom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Zemlja na Krku deo je veće parcele od oko 21 hektar. Na delu te parcele planirana je izgradnja jednog od najvećih razvojih projekata na Krku – poslovne zone vredne dva miliona evra. Do danas, ta zona nije izgrađena. Brnabić je rekla da je i zemljište prijavila Agenciji. „Zemljišne knjige nisu decenijama sređivane i vlasnik sam zemlje zajedno sa nekada i više od 25 vlasnika (naslednika prvobitnih vlasnika).“
done Stan  Vračar, Beograd  Brat Igor Brnabić  85 m2  150.000 € 
  Ministarkin brat vlasnik je trosobnog stana na Vračaru, nedaleko od Hrama Svetog Save. U stanu je trenutno privatni dečji vrtić.
done Kuća  Palilula, Beograd  Majka Ružica Brnabić  103 m2  100.000 € 
  Majka Ane Brnabić vlasnica je kuće u Beogradu. Kuća ima dozvolu za gradnju, ali ne i upotrebnu dozvolu.
done Zemlja  Palilula, Beograd  Majka Ružica Brnabić  200 m2   / 
  Na ovoj parceli nalazi se kuća ministarkine majke Ružice Brnabić.
done Zemlja  Brestovik, Grocka  Otac Zoran Brnabić  1.890 m2 (0,19 ha)  15.000 € 
  Oko 20 ari zemlje u predgrađu Beograda u katastru se vodi na ministarkinog pokojnog oca Zorana Brnabića. Na njoj je kuća sagrađena bez dozvole i nije uknjižena.
done Kuća  Brestovik, Grocka  Brat Igor Brnabić  42 m2  9.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Na zemlji u Grockoj, koja se u katastru vodi na ministarkinog pokojnog oca Zorana Brnabića, nalazi se kuća nepoznate površine. Kuća je izgrađena bez dozvole i nije upisana u katastar. Kućni telefon se vodi na brata Igora Brnabića. Ministarka nam je potvrdila da je njen brat vlasnik. „Kada je otac preminuo dogovorili smo se da kuća pripadne mom bratu.“ Brnabić tvrdi da je ova vikendica površine 40 kvadrata i da je izgrađena osamdesetih.
UKUPNO     755 m2   1.069.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Toyota Rav4  Ana Brnabić   14.000 € 
    Brnabić je 2010. godine kupila novu „tojotu“ na lizing.
done Automobil  Fiat Abarth 595C 1.4 Turismo  Firma Ane Brnabić   20.000 € 
    Automobil je na lizing kupila kompanija „Energy & Innovation“ u januaru 2016. godine kada je većinska vlasnica kompanije bila Ana Brnabić.

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Ana Brnabić   Banka Intesa A.D.  245.000 EUR 
    Brnabić je podigla kredit u oktobru 2014. godine kako bi isplatila deo stana na Dedinju. Kredit ima kamatnu stopu od 3,99 odsto na godišnjem nivou i period otplate od 30 godina. Prema istraživanju KRIK-a mesečna rata kredita iznosi oko 140.000 dinara i ministarska plata koju Brnabić prima nije dovoljna da otplati ovaj kredit. „Ratu kredita za stan isplaćujem iz ušteđevine koju sam prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, a koju sam stekla radeći godinama na rukovodećim pozicijama u stranim kompanijama u privredi i kao konsultant u međunarodnim organizacijama.“
  Ana Brnabić   Raiffeisen Leasing  15.720 EUR 
    Ministarka je kupila automobil„tojota rav4“ tako što je sa Rajfajzen bankom 2010. godine sklopila ugovor o lizingu. Lizing je otplatila do juna 2015. godine.
  Energy & Innovation   Raiffeisen Leasing   / 
    Ministarkina firma „Energy & Innovation“ sklopila je u januaru 2016. godine ugovor o lizingu, radi kupovine novog automobila „fijat abart“. Period otplate je pet godina.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
clearEnergy & Innovation  Ana Brnabić   Suvlasnica  813 € 8.900 € 
   Brnabić je u julu 2015. osnovala ovo preduzeće sa kontroverznim beogradskim advokatom Igorom Isailovićem koji osniva ofšor firme i blizak je saradnik gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Firma je registrovana za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, ali njeni poslovi nisu poznati. Kompanija je sklopila ugovor s bankom kako bi na lizing kupila automobil „fijat abart“ u januaru 2016. godine. Brnabić je bila većinska vlasnica „Energy & Innovation“ sa 70 odsto udela, a Isailović vlasnik ostatka. Tri dana pre nego što je postala ministarka u avgustu 2016, Brnabić je svoj vlasnički udeo besplatno prenela na Milicu Đurđić, koja je bila direktorka firme. Kompanija je prilikom osnivanja bila registrovana na adresi prebivališta Ane Brnabić, a danas joj je sedište na adresi u Dobrinjskoj, na kojoj se nalazi advokatska kancelarija Igora Isailovića.
clearDevelopment consulting group (DCG)  Ana Brnabić   Suvlasnica  8.700 € 239.000 € 
   „Development consulting group“ (DCG) je konsultantska kompanija koja savetuje klijente u oblastima dobre uprave, javno-privatnog dijaloga, održivog razvoja i slično. Osnovalo ju je nekoliko domaćih i međunarodnih razvojnih stručnjaka u martu 2005. godine, a pet meseci kasnije Brnabić postaje suvlasnica sa 18 odsto vlasništva. Januara 2009. Brnabić povećava svoj udeo u firmi na 20 odsto i postaje zamenica predsednika upravnog odbora. Krajem 2014. napušta firmu – svoj vlasnički udeo podelila je na jednake delove i poklonila ostalim suvlasnicima. Klijenti DCG-a su međunarodne organizacije među kojima su UNDP, Delegacija EU u Srbiji, oko 30 lokalnih samouprava u Srbiji, kao i NALED u kojem je Brnabić bila predsednica upravnog odbora.
clearContinental Wind Serbia  Ana Brnabić   Direktorka  790.000 € 514.000 € 
   „Contintental Wind Serbia“ osnovana je avgusta 2009. godine i bavi se projektovanjem i izgradnjom objekata za proizvodnju električne energije. Kroz složenu vlasničku strukturu, firma je povezana sa međunarodnom kompanijom „Continental Wind“ koja se bavi obnovljivom energijom i posluje u nekoliko država: Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i Australiji. Lidija Zulma Udovički, sestra bivše ministarke za državnu upravu Kori Udovički, bila je direktorka i zastupnica „Continental Wind Serbia“ pre Ane Brnabić, koja to postaje 2013. godine. Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke (DS), tvrdio je 2015. da mu je Lidija Udovički rekla da je Nikola Petrović, kum premijera i direktor „Elektromreže“ tražio dva miliona evra da bi vetropark kompanije priključio na sistem „Elektromreže“. Brnabić, koja je u to vreme bila direktorka kompanije, sa Petrovićem je održala konferenciju za novinare na kojoj su demantovane ove optužbe. Nakon što je zamenila Kori Udovički na mestu ministarke avgusta 2016, Brnabić je izjavila: „Niti sam branila kuma, niti mislim da tom kumu treba odbrana i da treba baš Ana Brnabić da ga brani.“
clearSrpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA)  Ana Brnabić   Zastupnica   /  / 
   Udruženje su osnovale kompanije koje su želele da investiraju u energiju vetra. Članice SEWEA su „Continental Wind Serbia“, „MK Fintel Wind“ u zajedničkom vlasništvu italijanske firme i „MK Holdinga“ Miodraga Kostića, zatim firma „Energowind“ iz Vršca čiji je vlasnik firma sa Britanskih devičanskih ostrva i „Vetropark Inđija“ u većinskom vlasništvu kompanije iz Mađarske. Među ciljevima udruženja je da posreduje između svojih članica i donosilaca odluka u Srbiji u oblasti obnovljive energije. Brnabić je bila zastupnica udruženja od februara 2012. do avgusta 2016. – ostavku je podnela dan pre nego što je postala ministarka. Udruženje SEWEA najavilo je da će vetroelektrane pomoći da struja bude jeftinija, dok je Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ to demantovalo navodeći da će ta struja, naprotiv, izazvati poskupljenja.
clearFondacija „Peksim“  Ana Brnabić   Direktorka   /  / 
   Fondacija „Peksim“ je neprofitna organizacija za stipendiranje studenata na Univerzitetu u Kembridžu, čiji je cilj da se stipendisti vrate u zemlju i zaposle u državnoj upravi. Centrala fondacije je u Makedoniji, a u Beogradu postoji od 2011. Osnivač je Mihail Petreski iz Makedonije koji je posedovao istoimenu firmu. „Firmu je 2008. godine kupila poljska programerska kompanija „Asecco SEE“, a Petreski je lični novac uložio u fondaciju“, rekla je Brnabić u maju 2016. za televiziju N1. Poljski „Asecco“ poseduje u Srbiji istoimenu firmu čiji je direktor ministarkin brat Igor. Brnabić je bila direktorka fondacije do septembra 2015, a zatim postala članica upravnog odbora. U novembru 2016. napušta fondaciju.
doneAsseco SEE   Igor Brnabić   Direktor  52.000 € 32.600.000 € 
   Kompanija „Asseco SEE“ osnovana je 1990. godine. U vlasništvu je istoimene firme iz Poljske koja se na svom sajtu hvali da ima najveće prihode od prodaje računarske opreme i programa u Jugoistočnoj Evropi. Vlasnici poljske firme su inostrane kompanije, a mali udeo ima i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Jedan od direktora srpskog ogranka je Igor Brnabić, ministarkin rođeni brat, koji je na to mesto imenovan u januaru 2016. Ova kompanija dobila je nekoliko desetina javnih nabavki poslednjih godina kod više različitih ministarstava, institucija i javnih preduzeća. Jedna je od vodećih IT kompanija u Srbiji. Ana Brnabić je po dolasku na mesto ministarke rekla da veruje da IT sektor može da bude okosnica razvoja Srbije.
doneUni4gold   Igor Brnabić   Direktor  8.200 € 19.000 € 
   Kompaniju su 2007. godine u Nišu osnovali Sonja i Goran Ćirić i bavi se računarskim programiranjem. Goran je šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS). Par meseci nakon osnivanja, kompaniju kupuje ofšor firma sa Britanskih devičanskih ostrva „Monphrey Ltd“, a 2013. godine vlasništvo preuzima „Asseco SEE“. Igor Brnabić je postao direktor u decembru 2015. godine.
clearMorgan Security  Igor Brnabić   Direktor  400 €  / 
   Brat ministarke Brnabić bio je od septembra 2009. do juna 2011. direktor kompanije koja se bavi konsultantskim aktivnostima u oblasti informacionih tehnologija (IT). Vlasnik firme je slovenački državljanin Marijan Brvar, koji posluje u IT sektoru.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Agencija za zaštitu životne sredine  15.1.2015 
    Predmet: Kršenje Uredbe o proizvodnom otpadu
    Agencija za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrde podnela je prekršajnu prijavu protiv Ane Brnabić kao odgovornog lica u firmi zbog kršenja Uredbe o proizvodnom otpadu. Postupak je u toku pred Prekršajnim sudom u Beogradu. „Ne komentarišem sudske postupke“, kratko je odgovorila na pitanje KRIK-a u vezi sa ovim prekršajem.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  2.12.2014 
    Predmet: Vožnja pod dejstvom alkohola
    Pred Prekršajnim sudom u Beogradu vodi se postupak protiv Ane Brnabić jer je vozila pod dejstvom alkohola. Postupak ni nakon dve godine nije završen, a sud nije hteo da KRIK-u dostavi podatke o slučaju. Brnabić nije želela da komentariše ovaj postupak.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Igor Isailović 
Igor Isailović, advokat uključen u ofšor poslovanje i čovek od poverenja gradonačelnika Beograda Siniše Malog, poslovni je partner ministarke Brnabić. Zajedno su osnovali firmu „Energy & Innovation“ 2015. godine i zastupao ju je na sudu u postupku ostavinske rasprave. Isailović je za Malog radio godinama. Bio je predstavnik firmi porodice Mali: ofšor kompanije „Busby Financial Corp.“, kao i kompanije „Compost Group“ koja je ilegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje. Mali je na njega preneo upravljačka prava svoje konsultanske firme „Oli Consulting“ kada je postao gradonačelnik. Isailović je jedan od advokata koji su najglasnije podržavali uvođenje Zakona o notarima. „Isailovića sam upoznala kada smo sa njegovom advokatskom kancelarijom radili na potencijalnom investiranju u Srbiji iz oblasti energetike, a vremenom smo postali prijatelji. On se bavi advokaturom duže od 15 godina, a svaki uspešan advokat u svojoj karijeri upoznaje mnogo javnih ličnosti, konsultanata i privrednika“, navela je Brnabić. „Smatram da je neumesno da ja komentarišem poznanstva mog advokata ili gradonačelnika Beograda sa kojim sam išla u srednju školu“, odgovorila je na pitanje KRIK-a, ali nije želela da iznosi detalje o njenom poznanstvu sa Malim rekavši da je to pitanje iz „privatne sfere“. 
person Lazar Simić 
Lazar Simić, jedan od vlasnika „Srpskog telegrafa“, advokat je koji je radio u kancelariji Igora Isailovića. Jedan je od advokata koji je 2015. godine dobio ovlašćenje da zastupa firmu Ane Brnabić „Energy & Innovation“. 
person Milica Đurđić 
Milica Đurđić, direktorka firme „Energy & Innovation“. Nekoliko dana pre nego što je postala ministarka, Brnabić je Milici Đurđić poklonila vlasništvo u firmi „Energy & Innovation“. Đurđić živi na adresi gde je ranije bila prijavljena Ana Brnabić. 
 
 
 Dokumenti 
subject Asecco SEE
subject Continental Wind Serbia
subject DCG
subject Energy & Inovation
subject Fondacija Peksim
subject Kršenje Uredbe o proizvodnom otpadu
subject Kuća na Paliluli
subject Lizing za fiat abarth turismo
subject Lizing za toyota rav4
subject Morgan Security
subject Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA)
subject Stan na Dedinju
subject Stan na Vračaru
subject Uni4Gold
subject Vožnja pod dejstvom alkohola
subject Zemlja na Krku
subject Zemlja na Paliluli
subject Zemlja u Brestoviku na kojoj je kuća
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
29.06.2017.