Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Slavica Đukić-Dejanović 
  Ministarka bez portfelja 
  Datum rođenja: 04.07.1951.
Mesto rođenja: Rača
Stranačka pripadnost: Socijalistička partija Srbije
  Slavica Đukić-Dejanović je jedan od retkih ministara koja je pristala da o svojoj imovini govori za KRIK. „Mislim da mi funkcioneri treba da budemo do detalja potpuno izloženi javnosti i istini. Ljudi treba da znaju ko su im ministri i funkcioneri, posebno u pogledu njihove imovinske karte, kao i članova njihove najbliže porodice“, rekla je. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bila je članica Saveza komunista Jugoslavije, Jugoslovenske levice i Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja. U pet mandata bila je poslanica u Skupštini Republike Srbije. Od 2008. do 2012. bila je predsednica Narodne skupštine Srbije. Od 2012. bila je ministarka zdravlja, a nakon toga imenovana je za ministarku bez portfelja. Iako sada prima penziju od oko hiljadu evra, Đukić-Dejanović prima i dve plate. Od avgusta 2014. godine bila je direktorka bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. „Ja sam u penziji od prvog oktobra ove godine. Sada nemam radni odnos nigde, imam angažman u vladi i ugovor na šest meseci na Kliničkom centru u Kragujevcu“, rekla je za KRIK. Njen suprug Ranko Dejanović optužen je u jednom od čuvenih 24 slučaja spornih privatizacija. Pokrenuo je još jedan posao, udružujući se sa sumnjivim biznismenom.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2016- Ministarka bez portfelja  88.990 RSD 
done Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  2016- Prima penziju  109.999 RSD 
done Klinički centar Kragujevac  2016- Saradnik na istraživanju  40.000 RSD 
clear Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“  2014- 2016 Lekar  102.000 RSD 
clear Medicinski fakultet u Kragujevcu  1982- 2016 Profesorka i šef katedre  172.500 RSD 
      UKUPNO 238.989 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Kragujevac  Slavica Đukić-Dejanović  51 m2  42.000 € 
  Ministarka je vlasnica dvosobnog stana u centru Kragujevca. „Kupila sam ga još kao mlad lekar, docent, pre 25 godina“, rekla je za KRIK.
done Stan  Vračar, Beograd  Suprug Ranko Dejanović  64 m2  120.000 € 
  Ministarka živi sa suprugom Rankom Dejanovićem u njegovom dvosobnom stanu u Beogradu, nedaleko od Hrama Svetog Save. On je krajem 2010. stan stavio pod hipoteku kako bi pomogao kompaniji „Sapra“ da podigne dva kredita u vrednosti od 200.000 evra. Ova firma, osnovana 2009. u Beogradu, u vlasništvu je Rankovog sina iz prvog braka – Kristijana Nara iz Slovenije. Firma je u novembru 2016. otišla u stečaj. Banka Intesa je u februaru 2015. pokrenula proces naplate duga. Ministarka je rekla novinarima KRIK-a da nije ni znala za hipoteku: „To su mi novi podaci, ja ne znam da je taj stan pod bilo kakvom hipotekom. To jeste stan mog muža, ali ja o tome ne znam ništa.“
done Stan  Vračar, Beograd  Suprug Ranko Dejanović  109 m2  175.000 € 
  Ranko Dejanović, prema podacima katastra, vlasnik je i četvoroiposobnog stana na Vračaru u Beogradu, nedaleko od Hrama Svetog Save. Ministarka Đukić-Dejanović je za KRIK rekla da stan više nije u vlasništvu njenog muža, ali da novi vlasnik nije podatke izmenio u katastru. „Mi smo prodali taj stan još 2007. i zamenili za manji. Taj stan je moj muž imao pre nego što smo ušli u bračnu zajednicu.“ Ministarku smo zamolili da nam dostavi ugovor o prodaji stana, ali je rekla da joj je dokumentacija u Kragujevcu, pa ni nekoliko dana posle intervjua je nismo dobili. KRIK će izvršiti izmenu ukoliko se dokaže da je vlasništvo nad stanom promenjeno.
done Zemlja  Prokuplje  Suprug Ranko Dejanović  11.719 m2 (1,17 ha)  1.600 € 
  Ministarkin suprug vlasnik je oko hektar zemljišta – livada i pašnjaka u selu Gubetin nadomak Prokuplja. Đukić-Dejanović je rekla da je to nasledstvo. „To zemljište i šuma u Prokuplju je nešto što je moj muž nasledio, ja ne znam ni gde je to. O imovini mog muža, verujte, čak i o zaduženjima njegovim, ja nemam pojma.“
done Šuma  Prokuplje  Suprug Ranko Dejanović  4.730 m2 (0,47 ha)  2.000 € 
  Ranko Dejanović poseduje oko 47 ari šume u selu Gubetin kod Prokuplja.
done Voćnjak  Prokuplje  Suprug Ranko Dejanović  2.054 m2 (0,21 ha)   / 
  Ministarkin suprug vlasnik je i voćnjaka u selu Gubetin kod Prokuplja.
done Stan  Lisabon, Portugal  Sin Dušan Đoković  100 m2  180.000 € 
  Ministarkin sin iz prvog braka Dušan Đoković vlasnik je stana u glavnom gradu Portugala. Ministarka je rekla da je njen sin ginekolog, da živi sa porodicom u Lisabonu već 15 godina i da je stan kupio na kredit koji još otplaćuje.
UKUPNO     324 m2   520.600

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  Mitsubishi AXS  Slavica Đukić-Dejanović   13.000 € 
    Ministarka je vlasnica džipa „micubiši“ koji je kupila 2013. godine. „Mislim da je auto koštao oko 17.000 evra, sa svim prenosima i obavezama oko toga“, rekla je Đukić-Dejanović.
done Automobil  Opel Meriva  Suprug Ranko Dejanović    / 
    Ministarkin suprug vlasnik je automobila „opel meriva“. Ovim kolima je počinio nekoliko prekršaja. „Moj muž je vlasnik "merive", ali ona trenutno nije u voznom stanju, pa suprug vozi moj automobil "micubiši". To su ta dva automobila koja imamo trenutno“, rekla je ministarka za KRIK.
clear Automobil  BMW 325  Slavica Đukić-Dejanović    / 
    Ministarka je bila vlasnica automobila „BMW“ koji joj je suprug poklonio. „Ostavio sam ga ispred njenog stana, okićenog orhidejama“, rekao je Ranko Dejanović u jednom intervjuu. Automobil je nestao 5. oktobra 2000. godine u Beogradu. „Taj BMW mi je ukraden i nije nikada nađen“, rekla je Đukić-Dejanović.
clear Automobil  Opel Astra  Slavica Đukić-Dejanović   4.000 € 
    Ministarka je ovaj automobil prodala 2012. godine. „Zaboravila sam po kojoj je ceni prodat, za oko pet, šest ili sedam hiljada evra.“

 
 
  Krediti 
  Korisnik  Banka  Iznos 
  Sapra   Banka Intesa  200.000 EUR 
    Ministarkin suprug je svojim stanom u Beogradu garantovao za dva kredita ukupne vrednosti 200.000 evra koje je podigla kompanija „Sapra“.
  Suprug Ranko Dejanović  OTP banka  6.800 EUR 
    Ministarkin suprug je kod OTP banke podigao kredit koji nije u potpunosti isplatio – ostao je dužan 6.800 evra. Banka je zato 2012. godine pokrenula postupak izvršenja naplate.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
clearUdruženje psihijatara Srbije  Slavica Đukić-Dejanović   Zastupnica   /  / 
   Ministarka Đukić-Dejanović bila je zastupnica ovog strukovnog udruženja do januara 2015. godine.
doneFond „Prof. dr Ilija Rosić“   Slavica Đukić-Dejanović   Članica upravnog odbora   /  / 
   Ministarka je članica Upravnog odbora Fonda „Prof. dr Ilija Rosić“.
clearFondacija za podršku školovanju talentovane dece  Slavica Đukić-Dejanović   Članica upravnog odbora  24.300 €  / 
   Osnivač fondacije je Srpska banka, a osim Slavice Đukić-Dejanović u upravnom odboru bile su ministarka Zorana Mihajlović i predsednica skupštine Maja Gojković. Fondacije je stipendirala talentovane učenike na teritoriji Srbije, a ugašena je krajem 2015. godine jer Srpska banka nije imala sredstava za njen rad. Nakon gašenja, preostala imovina od 2,9 miliona dinara raspoređena je drugim fondacijama.
doneSaport-red   Suprug Ranko Dejanović  Suvlasnik  1 € 8.700 € 
   Posredstvom ove firme Ranko Dejanović je vlasnik restorana brze hrane „Posejdon“ u kojem se prodaju grčki specijaliteti. Restoran se nalazi u Katanićevoj ulici u Beogradu, nedaleko od stana u kojem živi sa suprugom. Firma je osnovana 2012. godine, a Ranko Dejanović postaje vlasnik 2014. godine. U avgustu 2016, on poklanja polovinu vlasništva Živojinu Staniću, saradniku kriminalca Srđana Adžemovića i njih dvojica otvaraju restoran „Posejdon“. „Ja stvarno ne znam poslovne partnere mog supruga. Niti znam s kim su oni u komunikacijama. Te kriminalce koje pominjete ne poznajem“, rekla je Đukić-Dejanović.
clearZastava Elektro  Suprug Ranko Dejanović  Suvlasnik  852.011 €  / 
   Ranko Dejanović učestvovao je u jednoj od 24 sporne privatizacije – kompanije za proizvodnju i promet elektro opreme „Zastava Elektro“ iz Rače. Pod njegovom upravom kompanija je zapala u finansijske poteškoće, a počeli su i štrajkovi radnika jer nisu dobijali plate. „Zastava Elektro“ je, međutim, od državnih institucija dobijala novac, ali nije poznato na koji način je trošen. Ivica Tončev iz Socijalističke partije Srbije je 2009. godine lično išao u fabriku da smiruje štrajk. Dejanović je u oktobru 2009. fabriku besplatno vratio državi. Ovo je jedna od 24 sporne privatizacije sa liste koju je sastavio Savet za borbu protiv korupcije. U izveštaju Saveta piše da je kupcu omogućeno da poklanjanjem akcija državi izbegne odgovornost za ogromnu štetu nanetu preduzeću, radnicima i državi. Zbog dešavanja sa „Zastavom Elektro“, protiv Dejanovića je podignuta optužnica pred sudom u Kragujevcu, ali ona još nije stupila na pravnu snagu. „Moj muž se uredno odaziva na sve pozive i mislim da čak nemamo ni pravo da govorimo više o predmetu. Moj muž je čestit, korektan čovek i znam da je uvek radio vrlo savesno i pošteno.“
clearBg-commerce (BiH)  Suprug Ranko Dejanović  Zastupnik predstavništva   /  / 
   Ministarkin suprug bio je zastupnik beogradskog predstavništva kompanije „Bg-commerce“ iz Bosne i Hercegovine. Prilikom osnivanja 2006, predstavništvo se nalazilo na adresi njegovog stana. Dejanović je bio zastupnik kompanije od osnivanja do početka 2008. Vlasnik firme je Goran Babić. „Mnogi poslovi mog muža su iz perioda kada je bio u drugom braku i ja o tome ne bih znala ništa da vam kažem“, rekla je ministraka.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti  4.8.2016 
    Predmet: Kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti
    Poverenik je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Slavice Đukić-Dejanović jer je kao direktorka bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ učinila dostupnim informacije o lečenju Aleksandra Kornica, bivšeg direktora „Kurira“. Ove informacije su nakon toga koristili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i glavni urednik tabloida „Informer“ Dragan Vučićević da javno diskredituju Kornica. Prekršajni postupak još traje i vodi se i protiv ministra Lončara. „Ja nisam ništa lično tu uradila, ali sam kao direktor naravno odgovorna za sve što se događa. Mislim da to ne bih smela više da komentarišem jer postupak traje“, rekla je Đukić-Dejanović za KRIK.
  Prekršaj   Agencija za borbu protiv korupcije  6.3.2014 
    Predmet: Nedostavljanje dokumenata Agenciji
    Agencija za borbu protiv korupcije istraživala je Ljiljanu Isaković, direktorku bolnice za plućne bolesti „Sokobanja“, zbog mogućeg sukoba interesa. Isaković je sklopila ugovore o zaposlenju sa ćerkom i drugim bliskim osobama. Agencija je od tadašnje ministarke zdravlja Đukić-Dejanović tražila dodatnu dokumentaciju o slučaju i pošto je nije dobila u zakonskom roku, pokrenula je prekršajni postupak. Ministarka je na suđenju rekla da njoj nije bilo poznato da je Agencija tražila dokumentaciju, a osoba koja je bila nadležna za taj resor je bila na bolovanju. Tražila je da bude oslobođena, ali je na kraju postupka u februaru 2015, kažnjena novčano sa 100.000 dinara.
  Krivični postupak   Viši sud u Kragujevcu  28.11.2016 
    Predmet: Zloupotreba službenog položaja
    Protiv ministarkinog supruga Ranka Dejanovića vodi se postupak u Kragujevcu zbog sumnje za malverzacije u privatizovanom preduzeću „Zastava Elektro“ iz Rače. Đukić-Dejanović je rekla da veruje pravosuđu, da se njen suprug odaziva na pozive suda i da ne sme da komentariše slučaj.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  19.8.2013 
    Predmet: Vožnja levom trakom i sudar
    Juna 2013. ministarkin suprug Ranko Dejanović je automobilom prešao u levu traku i udario automobil koji je vozila indonežanska državljanka. Nesreća se dogodila nedaleko od Hrama Svetog Save u Beogradu. Oštećena se nije pojavljivala na sudu, dok se Dejanović branio da nije kriv. Postupak je jedno vreme bio u prekidu jer je Dejanović izbegavao da primi sudski poziv. U maju 2015. postupak je završen oslobođanjem ministarkinog supruga jer, kako je sud naveo, nije bilo pouzdanih dokaza protiv njega.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  8.4.2014 
    Predmet: Nepropisno parkiranje
    Ministarkin suprug kažnjen je sa 5.000 dinara jer je parkirao vozilo na nedozvoljenom mestu.
  Prekršaj   Saobraćajna policija  11.9.2015 
    Predmet: Saobraćajni prekršaj
    Protiv Ranka Dejanovića se zbog saobraćajnih prestupa vode dva postupka pred Prekršajnim sudom u Kragujevcu. On je saslušan u Beogradu, a suđenja još uvek traju.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Dragan Mostić i Nebojša Banković 
Poslovni partneri Ranka Dejanovića, sa kojima je 2006. godine privatizovao fabriku „Zastava Elektro“ iz Rače. Mostić je bio zastupnik firme „Dama-M“ iz Šapca, koja je u vlasništvu njegove majke. Posredstvom ove firme nabavljana je oprema za „Zastavu Elektro“, što je jedna od neregularnosti na koju je ukazao Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju o ovoj privatizaciji. Banković je bio član Srpske radikalne stranke i direktor državnog preduzeća „Elektroizgradnja“ do septembra 2014. godine. Sada je zastupnik Skijaškog saveza Beograda.  
person Ivica Tončev 
Kontroverzni kadar SPS-a, 2009. godine je dolazio u fabriku koju je privatizovao Dejanović da smiruje štrajk radnika. Tončev je danas državni sekretar ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. Poznat je po svojim vezama sa kriminalcima. Pre nego što je postao funkcioner, Tončev je radio kao direktor firmi crnogorskog mafijaškog bosa Branislava Šaranovića, koji je ubijen 2009. „Ja mislim da oni nisu ni u kakvom posebnom odnosu, oni se znaju“, kaže ministraka za KRIK. „Tončev je aktivista u partiji u kojoj sam i ja. To ko je štrajkovao, ko je smirivao štrajk, šta su bili motivi, ja to ne znam, pretpostavljam da sud sve to utvrđuje.“ 
person Kristijan Nar 
Slovenački biznismen, sin je iz prvog braka Ranka Dejanovića. Dejanović je svojim stanom garantovao da će krediti koje je podigla Narova firma „Sapra“ biti vraćeni. Firma, međutim, nije vratila novac banci. Nar je vlasnik nekoliko kompanija u Sloveniji. 
person Živojin Stanić 
Saradnik beogradskog kriminalca Srđana Adžemovića, sa ministarkinim suprugom je otvorio restoran „Posejdon“ u Beogradu u avgustu 2016. Stanić je pre toga bio direktor čačanske kompanije „Betonjerka“, koju je privatizovao Adžemović. Ovaj beogradski kriminalac, prema policijskoj Beloj knjizi o organizovanom kriminalu u Srbiji, bio je član zvezdarske grupe. Adžemović je bio optužen zbog jedne pucnjave 1994, ali je postupak obustavljen 2000. godine. On je blizak političaru Velimiru Iliću i radio je u njegovom obezbeđenju. Firma „Betonjerka“ pozajmljivala je milione dinara firmama Ilićeve ćerke i kuma zbog čega je zapala u finansijske poteškoće. Đukić-Dejanović je rekla da ne poznaje poslovne partnere svog supruga. „Te kriminalce koje pominjete - ne poznajem.“ 
 
 
 Dokumenti 
subject BG Comerce
subject Drugi stan na Vračaru
subject Imanje u selu Gubetin
subject Nedostavljanje dokumenata Agenciji
subject Saobraćajni prekršaj Ranka Dejanovića
subject Saport Red
subject Slučaj Kornic
subject Stan na Vračaru
subject Udruženje psihijatara Srbije
subject Vožnja levom trakom i sudar
subject Zastava Elektro (1. deo)
subject Zastava Elektro (2. deo)
subject Zastava Elektro (3. deo)
subject Zastava Elektro (4. deo)
subject Zastava Elektro (5. deo)
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
19.12.2016.