Baza imovine političara   Više o projektu    |    DONIRAJ KRIK!   Idi nazad na KRIK.RS call_made 
   
  Zlatibor Lončar 
  Ministar zdravlja 
  Datum rođenja: 03.08.1971.
Mesto rođenja: Beograd
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
  Zlatibor Lončar bio je neobičan izbor za ministra kada je Aleksandar Vučić sastavljao vladu 2014. godine. U javnosti je bilo poznato da su ga zaštićeni svedoci u postupku protiv zemunskog klana optužili da je još kao mlad lekar sarađivao sa ovom ozloglašenom kriminalnom grupom. KRIK je ove godine otkrio da je Lončar 2002. kupio stan od supruge surovog ubice Sretka Kalinića, za koji su svedoci ispričali da je bio poklon za ubistvo crnogorskog kriminalca u Urgentom centru. Lončar javnosti nikada nije objasnio svoje veze sa Zemunskom kriminalnom grupom. Uprkos svemu, Vučić ga je ponovo postavio za ministra zdravlja u avgustu 2016. godine. Lončar je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Doktorske studije započeo je 2008. godine, ali ih do danas nije završio. Od avgusta 2012. godine direktor je Urgentnog centra, a od 2013. načelnik Odeljenja za transplantaciju. Lončar prima platu kao hirurg Kliničkog centra Srbije, dok funkciju ministra obavlja besplatno. Tokom ministrovanja, protiv njega su podnete dve prekršajne prijave jer je zloupotrebio lične podatke pacijenata. Oženjen je advokaticom Vesnom Lončar. Nije želeo da govori za KRIK.
 
 
  Prihodi iz budžeta 
  Organizacija  Trajanje  Funkcija  Mesečni prihodi 
done Vlada Republike Srbije  2014- Ministar zdravlja  Bez naknade 
done Klinički centar Srbije  2002- Hirurg  88.000 RSD 
clear Klinički centar Srbije  2012- 2014 Direktor Urgentnog centra  107.846 RSD 
clear Klinički centar Srbije  2013- 2014 Član upravnog odbora  43.945 RSD 
      UKUPNO 88.000 RSD 
 
 
  Imovina   Nekretnine 
  Tip  Lokacija  Vlasnik  Kvadratura  Vrednost 
done Stan  Savski Venac, Beograd  Zlatibor i supuga Vesna Lončar  75 m2  90.000 € 
  Trosoban dupleks u potkrovlju zgrade u centru Beograda bračni par Lončar kupio je od stambene zadruge „Institut“ u avgustu 2009. godine. U ugovoru piše da je cena stana bila 179.320 evra. Iznos od 10.000 evra platili su odmah i obavezali se da će ostatak isplatiti u tri jednake godišnje rate od 2010. do 2013. godine. Cena je kasnije umanjena za 78.100 evra jer je Lončar svoj prethodni stan dao zadruzi „Institut“.
done Stan  Novi Beograd  Vesna Lončar  84 m2  105.000 € 
  Vesna Lončar je dvoiposoban stan dobila na poklon u junu 2007. godine od tadašnjeg supruga Radoslava Kukurića, pet dana pre razvoda.
clear Stan Vračar, Beograd Zlatibor Lončar 37 m2  50.000 € 
    Lončar je stan kupio u septembru 2008. godine od firme „International construction“. Tri godine kasnije stan je dao stambenoj zadruzi „Institut“ kako bi umanjio cenu dupleksa koji je od zadruge kupio 2009. godine.
clear Lokal Vračar, Beograd Zlatibor Lončar 34 m2  66.600 € 
    Ministar Lončar bio je vlasnik šestine poslovnog prostora u Bulevaru oslobođenja veličine 205 kvadrata i tržišne vrednosti 400.000 evra. Lončarov je svoj deo poklonio u avgustu 2011. godine Biljani Vuković – vlasnici građevinskog preduzeća „European Real Estate“. Vuković je nekretninu dobila besplatno pod uslovom da svi budući zakupci uplaćaju kiriju na jedan privatni bankovni račun, piše u ugovoru o poklonu.
clear Stan Novi Beograd Zlatibor Lončar 57 m2  57.000 € 
    Ministar Lončar je stan kupio od Jelene Kalinić, supruge najsurovijeg ubice zemunskog klana Sretka Kalinića. Ugovor je potpisan 18. septembra 2002. godine, deset dana nakon što je preminuo Veselin Božović za čiju smrt su zaštićeni svedoci protiv zemunskog klana optužili upravo Lončara. Prema svedočenju, Lončar je stan dobio na poklon kao nagradu za ubistvo Božovića. Ministar nije hteo da odgovori da li je stan platio ili ga dobio na poklon. Lončar je kratko bio vlasnik stana – devet meseci kasnije prodao ga je za 50.000 evra.
done Stan  Aranđelovac  Otac Milan Lončar  76 m2  50.000 € 
  Dvosoban stan koji pripada ocu ministra Lončara nalazi se u centru Aranđelovca.
done Zemljište  Rabrovica, Valjevo  Majka Slobodanka Lončar  9.700 m2 (0,97 ha)  5.000 € 
  Slobodanka Lončar, majka ministra Lončara, ima polovinu vlasništva nad njivom od 194 ara u selu Rabrovica kod Valjeva. Vrednost dela zemljišta koje je u njenom vlasništvu iznosi 5.000 evra.
done Objekat  Rabrovica, Valjevo  Majka Slobodanka Lončar   5.000 € 
 NELEGALIZOVANO   Na njivi u selu Rabrovica nalaze se dva nelegalno sagrađena objekta koja nisu upisana u katastar, pa nije poznata njihova kvadratura. Majka ministra Lončara ima polovinu vlasništva nad objektima koji zajedno vrede 10.000 evra.
UKUPNO     235 m2   255.000

  Imovina   Pokretnosti 
  Tip  Marka  Vlasnik  Vrednost 
done Automobil  BMW 1   Vesna Lončar   / 
    Supruga ministra Lončara vozi automobil „BMW“ proizveden 2011. godine.

 
 
  Kompanije 
  Naziv  Lice  Uloga  Kapital  Prihodi u 2015. 
doneAdvokatska kancelarija Vesna Lončar   Vesna Lončar  Vlasnica   /  / 
   Ministrova supruga Vesna Lončar je pre osnivanja sopstvene advokatske kancelarije u Beogradu radila u kancelarijama drugih advokata, između ostalog i kod Zdenka Tomanovića. Zastupala je brata premijera Srbije Andreja Vučića i brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog, ali su njeni klijenti bili i kriminalci – Darko Tošić i Nenad Novaković iz grupe narko-bosa Darka Šarića, kao i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam.
clearLončar veterina  Otac Milan Lončar  Osnivač  330 € 30.000 € 
   Kompaniju „Lončar veterina“ otac ministra Lončara osnovao je 2008. godine u Aranđelovcu i bavila se prodajom medicinskih i ortopedskih pomagala. Firmu je 2012. godine poklonio Milivoju Markoviću iz Valjeva. On je kompaniju preimenovao u „Termomont TKM“ i promenio joj delatnost u „instalacija vodovodnih, kanalizacionih i grejnih sistema“.
clearVeterinarska apoteka „Zlatibor“  Milan Lončar  Osnivač   /  / 
   Veterinarsku apoteku u Aranđelovcu Milan Lončar osnovao je novembra 2004. Radila je do kraja 2007. godine.

 
 
  Postupci 
  Vrsta postupka  Organ  Datum pokretanja 
  Prekršaj   Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti  23.12.2015 
    Predmet: Kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti
    Poverenik je podneo prekršajnu prijavu protiv ministra Lončara jer je javno iznosio detalje o zdravstvenom stanju Aleksandra Kornica, bivšeg direktora tabloida „Kurir“. Poverenik je utvrdio da je iz Lončarevog kabineta imejlom poslat zahtev Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ koji je nosio oznaku „hitno“ i njime su tražene informacije o dijagnozi Kornica. Podaci su istog dana dostavljeni ministarstvu i koristili su ih Dragan Vučićević, urednik tabloida „Informer“, i Lončar kako bi javno diskreditovali Kornica. „Čovek s ozbiljnim zdravstvenim problemima, ima ozbiljnu dijagnozu“, opisao ga je ministar na televiziji „Pink“. Postupak je u toku pred Prekršajnim sudom u Beogradu.
  Prekršaj   Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti  1.11.2013 
    Predmet: Kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti
    Poverenik je podneo još jednu prekršajnu prijavu protiv Zlatibora Lončara jer je iznosio detalje o zdravstvenom stanju Jovanke Broz. Nakon što je Broz primljena u bolnicu, Lončar je u medijima opisao da „prvi rezultati ukazuju na početak sepse“, da je bila polusvesna i da je imala rane po telu, kao i da je „primljena u veoma zapuštenom stanju“. Prekršajni postupak se vodi i protiv direktora Kliničkog centra Miljka Ristića koji je Lončaru dostavio podatke. Njih dvojica su na sudu tvrdili da im je Broz dala usmenu dozvolu da objave podatke o njenom stanju. Rekli su da nisu želeli da je opterećuju tražeći pismenu dozvolu, obaveznu po zakonu. Isto su rekli povereniku, on ali nije prihvatio ovo obrazloženje. Sud je, međutim, uvažio Lončarovu odbranu i oslobodio ga odgovornosti, ali ova presuda još nije konačna.
  Prekršaj   Policija  /
    Predmet: Nepropisno preticanje
    Sudija za prekršaje u Kruševcu podneo je prekršajnu prijavu protiv Lončara jer je u decembru 2011. godine nedaleko od Kruševca nepropisno preticao drugo vozilo. Ministar je povodom ovog slučaja saslušan u Beogradu. Sud u Kruševcu novinarima KRIK-a nije hteo da dostavi detalje slučaja.
  Prekršaj   Državna revizorska institucija (DRI)  1.9.2016 
    Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu
    Postupak se pred Prekršajnim sudom u Beogradu vodi po prijavi DRI, a protiv Zlatibora Lončara kao odgovornog lica u Ministarstvu zdravlja. DRI nije želeo da novinarima KRIK-a otkrije detalje o postupku.
  Predistraga   Policija  1.1.2013 
    Predmet: Zemunski klan
    Policija je ispitivala Lončareve veze sa zemunskim klanom, ali je slučaj ostao u fazi predistrage. Rezultati su nepoznati jer Ministarstvo unutrašnjih poslova nije htelo da KRIK-u dostavi informacije. Lončar je javno potvrdio da je saslušan u policiji za vreme policijske akcije „Sablja“, ali nije izneo detalje.Dva zaštićena svedoka Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić su na suđenju Zemuncima ispričali da je Lončar radio za klan, dobijao poklone i asistirao u jednom ubistvu. KRIK je otkrio i da je tih godina Lončar kupio ili dobio stan od Jelene Kalinić, supruge ubice zemunskog klana. Više detalja pričitajte u istraživačkoj priči.
  Parnica   Privredni sud u Novom Sadu  8.1.2007 
    Predmet: Naplata duga
    Akcionarsko društvo „Srbolek“ tužilo je veterinarsku apoteku Lončarevog oca „Zlatibor“ zbog duga od 157.351 dinara.

 
 
error_outline  Vrati se na 
 bazu imovine političara call_received
 
 Osobe koje se 
 pominju u profilu 
person Goran Andrić 
, rođeni brat supruge Zlatibora Lončara, je javni beležnik i član Izvršnog odbora Javnobeležničke komore Srbije. 
person Jelena Kalinić 
, supruga najsurovijeg ubice zemunskog klana Sretka Kalinića, prodala je ili poklonila Lončaru stan na Novom Beogradu 2002. godine. Zaštićeni svedoci u postupku protiv zemunskog klana rekli su da je stan bio naknada za uslugu koji je Lončar učinio šefu ove kriminalne grupe – ubistvo crnogorskog kriminalca Veselina Božovića u Kliničkom centru. Lončar nije želeo da za KRIK govori o ovom slučaju i otkrije da li je stan kupio ili dobio na poklon. 
 
 
 Dokumenti 
subject Dupleks na Savskom vencu
subject Lončar Veterina
subject Njiva sa nelegalnim objektima kod Valjeva
subject Poklonjen lokal na Vračaru
subject Stan Vesne Lončar na Novom Beogradu
subject Stan Zemunskog klana
subject Stan u Aranđelovcu
subject Veterinarska apoteka Zlatibor
subject Zlatibor Lončar - Izvod iz prekršajne evidencije
 Istraživačke priče 
subject Ministar Lončar u stanu zemunskog klana
 ------ 
update Profil poslednji put ažuriran:
19.12.2016.